Pacient în pragul morții, salvat de un transplant cardiac
Medicii IBCvT Târgu Mureș spun că acesta mai avea foarte puțin de trăit, dar gestul altruist al familiei unui „donator înger” l-a salat, iar evoluția post-transplant este una favorabilă.
Medicii noștri continuă să facă miracole, să demonstreze că au mâini de aur, iar românii par să înțeleagă, din ce în ce mai bine, că donarea de organe este nu doar salvatoare de vieți, ci și o cale prin care o ființă dragă poate continua să trăiască prin cel care a primit un organ salvator de la „donatorul înger”.
În noaptea de duminică spre luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş a fost efectuat, cu succes, cel de-a cincilea transplant cardiac din acest an. Viața unui pacient de 52 de ani a fost salvată „la limită”, atât de efortul medicilor care au prelevat și transplantat cordul, cât și de gestul altruist al unei familii care și-a dat acordul pentru prelevarea organelor unui pacient aflat în moarte cerebrală.
Pacientul „norocos” este din județul Iași, iar medicii spun că se afla într-o stare extrem de gravă, fiind internat la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Cardiologie din Iaşi. Despre starea sa, medicul Sorin Paşcan, coordonatorul echipei de anestezie şi terapie intensivă din cadrul IBCvT Târgu Mureş, a precizat că „era, practic, pe ultimii zece metri, nici măcar ultimii 100 de metri nu mai putem spune, i se administrau medicamente intravenoase, care să-i susţină funcţia cardiacă”. Singura lui șansă de salvare era un transplant de cord, care trebuia să aibă loc cât mai repede, iar șansele de a se găsi un donator compatibil într-un interval atât de scurt erau foarte mici.
Salvarea sa a venit din partea familiei unui bărbat de 42 de ani din Baia Mare, care suferise un traumatism cranio-cerebral sever și intrase în moarte cerebrală, starea sa fiind ireversibilă. Medicii au solicitat acordul familiei pentru prelevarea de organe, iar rudele au reușit să treacă peste suferința pierderii celui drag și au acceptat ca acesta să devină salvator pentru alte vieți.
S-a stabilit, ulterior, că inima lui era compatibilă pentru pacientul de la Iași, care avea nevoie urgentă de transplant. O echipă de la IBCvT a fost trimisă la Baia Mare pentru a face prelevarea cordului, în timp ce pacientul de la Iași a fost preluat de o ambulanță care l-a transportat la Târgu Mureș, în vederea efectuării transplantului. Inima a fost transportată la IBCvT cu un elicopter SMURD și a ajuns aici duminică seara.
Echipa condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, prof. dr. Horaţiu Suciu, era deja în sala de operație, pregătită pentru efectuarea transplantului. Intervenția a decurs fără probleme, iar la 36 de ore după operație, pacientul a fost detubat, s-a trezit din anestezie, iar medicii spun că evoluția sa este bună. „Sigur că mai e drum lung de parcurs, boala lui, care durează de mai bine de zece ani, a lăsat urme în multe privinţe, dar suntem foarte încrezători că, cu puţin ajutor şi un pic de noroc, ar trebui să se recupereze complet şi să se poată întoarce acasă sănătos”, a mai precizat dr. Sorin Paşcan.
Medicul Horațiu Suciu a declarat că acesta a fost cel de-al cincilea transplant de cord realizat în acest an la Institutul Inimii din Târgu Mureș și, totodată, cel de-al cincilea transplant efectuat la nivel național, exprimându-și speranța că până la sfârșitul anului se va ajunge la cel puțin 10 intervenții de acest gen. „Este al cincilea transplant care s-a efectuat în clinica noastră în acest an şi sperăm ca până la sfârşitul anului să reuşim măcar să dublăm acest număr şi să facem undeva în jur de zece transplanturi, deşi cu toţii ştim că nevoia de organe, şi în special de inimi, este foarte mare, sunt numeroşi pacienţi care aşteaptă acest organ salvator şi această intervenţie salvatoare. Este o listă lungă de aşteptare, cu pacienţi aflaţi în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi noi ne dorim să putem să facem mai multe astfel de intervenţii. Toţi cei cinci pacienţi operaţi în acest an au evoluat bine, sunt bine, vin la controale şi aş vrea să subliniez încă o dată că această operaţie de transplant cardiac este deja o certitudine, este o procedură bine standardizată, cu rezultate foarte bune”, a declarat medicul.
Ca de obicei, după fiecare transplant reușit, acesta și-a exprimat empatia față de familiile donatorilor, mulțumindu-le pentru altruismul de care au dat dovadă într-un moment atât de dificil. „Aş vrea să nu uităm de donatori. Donatorii sunt, practic, cei care salvează vieţi şi vreau să subliniez, încă o dată, aprecierea şi empatia noastră pentru familia care a pierdut pe cineva drag, dar în acelaşi timp, poate ca o mângâiere, să se gândească că a salvat o viaţă sau mai multe şi o parte din cel drag continuă să trăiască prin alţii”, a subliniat medicul.
Dr. Horațiu Suciu apreciază că numărul de transplanturi cardiace efectuate anul acesta în România este unul mic, în comparație cu celelalte țări din regiune. Una din cauze este aceea că prelevarea și transplantul de cord impun o serie de condiții speciale, dar cea mai importantă este lipsa de donatori.
„Suntem departe de ceea ce ne-am dori să fie. Eu aş face o comparaţie cu ţările din jurul nostru, cu care putem să spunem că împărtăşim aceeaşi arie geografică, culturală şi istorică şi, de exemplu, în Ungaria, s-au efectuat aproximativ 45 de transplanturi anul trecut şi noi am făcut aproximativ şapte sau opt. Deci, cam acolo stăm, nu prea bine, şi de aceea consider că este o prioritate naţională, în primul rând pentru pacienţii care sunt pe liste de aşteptare şi aşteaptă, dar, în al doilea rând, consider că trebuie să se depună toate eforturile şi acestea trebuie să fie la nivel instituţional. Nu poate fi doar un efort local, al unei echipe, pentru ca această activitate să fie sprijinită şi să ajungă acolo unde îi e locul şi să putem să ieşim cu fruntea sus unde ne mai întreabă cineva câte transplanturi se fac în România”, a punctat dr. Suciu.