Cursă contra-cronometru pentru cel de-al doilea transplant de cord pediatric din acest an
Inima unei fetițe de 8 ani a salvat un băiețel de 10 ani. Prelevarea și transportul organului transplantat a fost îngreunată de vremea neprielnică, din cauza căreia echipa medicală a întâmpinat mai multe obstacole, dar intervenția s-a finalizat cu succes.
La Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș (IBCvT) a fost efectuat, ieri, cel de-al șaselea transplant cardiac din acest an, și totodată, cea de-a doua intervenție de acest gen efectuată în 2018 în cazul unui pacient copil.
Pentru salvarea vieții unui băiat de 10 ani, din Tulcea, care aștepta de trei ani o astfel de șansă, a fost nevoie de gestul altruist al unei familii care și-a pierdut copilul în urma unui accident de circulație și de un efort susținut al salvatorilor, care au fost nevoiți să înfrunte vremea potrivnică pentru a preleva și a aduce la timp cordul care a fost transplantat apoi pacientului de 10 ani. Donatorul a fost o fetiță de 8 ani din Oradea care, la finele lunii trecute, a fost victima unui accident de circulație în urma căruia a intrat în moarte cerebrală. Medicii nu au mai putut-o salva, deși au făcut „maximul posibil pentru salvarea acestei fetiţe. Evoluţia a fost nefavorabilă, sâmbătă s-a declarat moarte cerebrală, urmând ca duminică, după o discuţie foarte, foarte sensibilă cu mama, să se obţină acordul acesteia pentru donare”, a declarat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul echipei de transplant de la Oradea, mulțumind mamei care a reușit să treacă peste propria durere și a salvat alte vieți.
Îngerul salvator este Emilia, iar mama ei, care își crește singură copiii, dintr-un salariu de 1.200 de lei, a fost acord cu donarea de organe. Mai are acasă două fetițe și, deși nu-i este ușor, erau fericite. Și-ar fi dorit ca și Emilia să fie acasă de Crăciun, dar destinul n-a mai avut răbdare cu ea.
Decizia mamei de a accepta donarea a fost una grea, dar până la urmă a decis că dacă viața unuia dintre fetele ei ar fi depins de un transplant, și-ar fi dorit ca alcineva să fi făcut același gest, așa că a fost de acord să-i doneze organele, gândindu-se că „ceva din Emi va face bine altui copil sau altor copii” și că, în acest fel, copilul ei va continua să trăiască, cumva, prin copiii care vor fi salvați.
Medicii au stabilit că inima și plămânii puteau fi prelevate. Inimioara Emiliei s-a dovedit a fi compatibilă pentru un băiețel de 10 ani din Tulcea, care suferea de insuficiență cardiacă avansată și se afla de trei ani pe lista de așteptare, pentru un transplant. Din momentul în care s-a stabilit compatibilitatea, a fost declanșată o cursă contra-cronometru pentru prelevarea inimii și transportul acesteia la Târgu Mureș, principala piedica fiind reprezentată de vremea nefavorabilă.
Echipa de specialiști de la IBCvT a pornit spre Oradea la bordul unui elicopter SMURD, iar drumul a durat mai mult ca de obicei, din cauza vremii. Odată ajunși la destinație, specialiștii de la Târgu Mureș au intrat în sală, unde impreună cu medicii orădeni a avut loc prelevarea cordului, urmată de o nouă confruntare cu vremea potrivnică, în condițiile în care timpul avut la dispoziție pentru a aduce organul la Târgu Mureș era limitat. „După o zi de muncă, după un drum lung, după o vreme nu prea prietenoasă, eram la limită şi cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am încadrat în timp, cordul a ajuns bine, iar operaţia a decurs excelent. Evoluţia pare bună, receptorul reacţionează bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evoluţia e bună. Cordurile sunt bune întotdeauna pentru că noi ne asigurăm ca aceste organe să fie bune din punct de vedere funcţional şi metabolic şi aşa mai departe. Problema apare în cazul pacienţilor receptori, dacă au diverse afecţiuni, comorbidităţi, care pot să influenţeze evoluţia postoperatorie. Dar cordul întotdeauna se aduce pentru pacientul cel mai potrivit, aşa cum s-a întâmplat şi astăzi. Un cord pediatric a mers la un pacient pediatric”, a declarat medicul Marius Harpa, unul din specialiștii care a făcut parte din echipa de prelevare.
Operația de transplant a fost coordonată de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a institutului, dr. Horaţiu Suciu, care a declarat la finalul intervenției, care s-a întins pe durata a cinci ore și jumătate, că astfel de transplanturi se efectuează mai rar, din cauza lipsei donatorilor.
A fost al doilea transplant cardiac realizat anul acesta în România unui pacient copil, primul fiind efectuat tot la IBCvT, după o pauză de șapte ani.
„Ne bucurăm că în această zi am reuşit să efectuăm un transplant cardiac, este cel de-al şaselea din acest an. Partea care ne bucură este că receptorul este un copil de zece ani. Subliniez acest lucru pentru că, din păcate, donatorii copii sunt foarte rari în ţara noastră şi nu numai. Transplanturile la copii sunt mult mai puţine, în general, dar asta nu înseamnă că nu sunt copii care au nevoie de transplant de inimă, plămâni sau ficat. Beneficiarul este un copil de 10 ani, din Tulcea, care a venit cu mari sacrificii. Operaţia a decurs bine, o echipă din centrul nostru s-a deplasat la Oradea unde s-a prelevat cordul, a ajuns pe calea aeriană cu un elicopter SMURD, operaţia a durat cinci ore şi jumătate, a decurs bine şi suntem încrezători”, a declarat, la ieșirea din sală, dr. Horațiu Suciu.
Plămânii prelevați de la fetița de 8 ani au salvat viața unui copil aflat în clinica AKH din Viena, unde organul a fost trimis prin agenția Eurotransplant, întrucât nu a fost găsit nici de această dată un donator compatibil în România.