Anul Nou vine cu vesti bune de la Institutul Inimii Targu Mures

10 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Medicii de aici vor introduce un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a debitului cardiac si tot aici se va incepe construirea unui centru de excelenta.

 

transplant hepaticIn cursul zilei de ieri, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures au realizat cu succes cel de-al patrulea transplant de cord din acest an. Pacientul care a primit sansa la o noua viata este un brasovean de 48 de ani, cu cardiomiopatie dilatativa de origine ischemica, din cauza careia avea o insuficienta cardiaca avansata. Singura solutie era un transplant de cord. Pacientul a avut o prima sansa in urma cu o luna, cand aparuse un donator, insa operatia nu a putut fi efectuata la acel moment, intrucat bolnavul avea o infectie in organism.

O noua sansa s-a ivit la inceputul acestei saptamani, odata cu aparitia unui nou donator. Familia unui  pacient de 41 de ani, aflat in moarte cerebrala, a fost de acord cu prelevarea de organe.

Prelevarea a fost efectuata de medicul Cosmin Opris si medicul rezident Marius Harpa, iar operatia de transplant a inceput in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3.00. La ora 7.30 dimineata, echipa formata din medicii Horatiu Suciu, Marius Matei, Valentin Serban si Sorin Pascanu finaliza cu succes cel de-al patrulea transplant de inima reralizat anul acesta la Targu Mures.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Cu ocazia conferintei de presa organizata pentru a anunta evenimentul, seful clinicii muresene, dr. Horatiu Suciu a anuntat si cateva dintre proiectele de viitor care vor incepe sa fie puse in practica incepand cu 2015. Astfel, acesta a spus ca  specialistii mureseni vor introduce in curand un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a debitului cardiac, in premiera in Romania. Acest dispozitiv se introduce printr-o procedura cardiovasculara in interiorul ventriculului stang si absoarbe tot sangele din ventricul punand in repaus muschiul inimii care nu face fata acestei sarcini.  Este preluata, practic, activitatea ventriculului stang, printr-o proteza care se introduce in aorta. Este o pompa care asigura o functionare si un debit cardiac de aproximativ 7-8 litri pe minut, cat are nevoie un adult pentru a avea senzatia de bine. Aceasta pompa vine sa suplimenteze partea prin care inima nu poate sa o asigure”, a explicat medicul specialist. El a mai precizat ca la acest moment exista o lista de asteptare cu circa 100 de pacienti, printre care se afla 30 de persoane care au indicatie imediata pentru transplant de cord, iar procedura va fi o premiera nationala.

 

IBCvT Targu Mures

IBCvT Targu Mures

Seful IBCvT Targu Mures a vorbit si despre un proiect ce presupune construirea unui Centru de excelenta in domeniul chirurgiei cardiace si a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, intentionandu-se in acest sens obtinerea unei finantari europene. „Exista un proiect, dar acesta trebuie sa mearga mana in mana cu niste posibilitati si, incet-incet, s-a conturat ideea ca este necesar un Centru de excelenta in bolile cardiovasculare, pentru ca eu cred in personalul din IBCvT. Si nu ma refer doar la chirurgia cardiovasculara, ma refer la toate clinicile care trateaza si diagnosticheaza boli cardiace, la toate grupele de varsta, care au dovedit ca Targu Mures merita un astfel de centru. Acest centru trebuie sa ia fiinta cat de curand posibil, exista resursa umana si sunt convins ca exista si resursa financiara pentru acest lucru. Avem si sprijinul autoritatilor locale, si ma refer la Consiliul Judetean si Primarie, pentru aceasta idee. In acest sens, noi avem un proiect, pe termen lung. Sa fie un spital in care sa putem dubla nu numai numarul acestor interventii, cat si complexitatea”, a declarat in acest sens medicul Horatiu Suciu.

Potrivit acestuia, IBCvT Targu Mures a depus spre evaluare un proiect pe resurse umane pe chirurgia cardiovasculara, in valoare de cinci milioane de euro. „Faptul ca derulam un astfel de proiect in chirurgia cardiaca si chirurgia cardiovasculara pediatrica este un punct in plus pentru a depune un astfel de proiect”, a mai mentionat dr. Horatiu Suciu. El crede ca anul viitor va exista posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru construirea noului Centru de excelenta, mai ales ca la IBCvT Targu Mures este consolidata o echipa care face interventii mult mai complexe decat transplantul cardiac.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*