Milostenie ucigasa

10 decembrie 2014 | 4 comentarii |

Nina Neagu

Pacientul este in coma si noi il acoperim cu o patura in loc sa-i acordam primul ajutor. Asa face si Guvernul, care pare ca nu vrea cu niciun chip ca societatea romaneasca sa se insanatoseasca. Asist cu stupoare la incapacitatea premierlui Victor Ponta de a iesi din campania electorala, desi a declarat in repetate randuri, dupa „lectia” primita la prezidentiale, ca a invatat din greseli.

Probabil Victor Ponta vrand sa se arate milostiv in „luna cadourilor”, incearca sa ne prosteasca din nou, de parca am fi o tara de retardati si nu am intelege nimic din ceea ce face. In loc sa ia masuri de relansare economica si sa faciliteze investitiile, ia masuri de-a dreptul „sinucigase”. Primul  ministru promite romanilor care traiesc la limita subzistentei, ca potrivit unui proiect postat de Ministerul Muncii pe site-ul oficial, zilele acestea, de anul viitor creste salariul minim. „Incepand cu 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creste de la 900 de lei, cat este in prezent, la 975 lei, iar de la 1 iulie 2015, salariul minim va urca cu inca 75 de lei, la 1.050 lei”, a anuntat premierul Ponta proiectul care, probabil, va fi aprobat astazi, in Guvern, desi inca de luni a fost atentionat de specialisti ca masura este una distructiva pentru economie si va afecta negativ tocmai cel mai sarac segment al fortei de munca.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, preciza inca din luna septembrie, ca in 2015 toti angajatii vor avea salariul cel putin la nivelul celui minim pe economie, in conditiile in care, in momentul de fata, din cauza grilelor de salarizare diferentiate, unii angajati ajung sa castige mai putin de 900 de lei pe luna, facand referire la angajati din domeniul medical. Acum, daca salariul minim va fi de 1050 de lei, se va mai acorda marirea salariala promisa sindicatului SANITAS, de crestere a tuturor salariilor din sanatate si asistenta sociala cu 100 de lei brut, in 2015? Cine stie…

In realitate, o parte din suma cu care Guvernul anunta ca se majoreaza salariul minim se intoarce la Stat, sub forma de contributii sociale (pensie, somaj, sanatate). Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare, „De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va beneficia un numar de circa 1.471.356 salariati, dintre care 488.630 salariati in sectorul bugetar si 982.726 salariati in sectorul concurential, corespunzator cuantumului de 1.050 lei lunar” de la 1 iulie 2015. Pentru fiecare dintre acesti salariati, angajatorul va trebui sa dea Statului in plus, 16 lei, rotunjind bugetul public cu aproape 24 de milioane de lei. Cu aceeasi suma insa, angajatorii ar fi mai saraci.

In plus, majorarea salariului minim brut ar face ca salariile minime sa se apropie de cele medii, asa ca nu vor mai fi diferente intre cei cu o anumita vechime sau care desfasoara o munca mai grea sau care presupune o mai mare responsabilitate. Iar angajatorii nu vor avea capacitatea sa creasca toate salariile, decat daca vor reduce din personal. Asta insemna, mai mult ca sigur, disponibilizarea unora dintre angajati si, in consecinta, micsorarea productiei, cresterea somajului si incurajarea evaziunii fiscale. In plus, dispare motivatia de a munci, dorinta de a performa  la locul de munca, dispare concurenta si orice alt factor generator de progres.

Guvernul Ponta se pare ca nu a auzit despre „relaxare fiscala”, despre investitii sau alte masuri care ar putea duce la cresterea economica si care ar putea genera de la sine cresterea numarului de angajati si cresterea salariilor, ca rasplata a muncii cinstite pe care presteaza angajatul.

33 de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri  romani au transmis luni, presedintelui ales Klaus Johannis, prim-ministrului Victor Ponta si ministrului Muncii, Rovana Plumb, o scrisoare deschisa in care atrag atentia ca masura privind cresterea salariului minim in anul 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca. Semnatarii spun ca desi intuiesc ratiunile politice si totodata constrangerile bugetare care ar justifica o astfel de decizie, spera ca, intr-o prima faza, va determina reconsiderarea acestei deciziii. „Fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca din partea angajatorilor, la cresterea somajului si a economiei subterane”, sustin autorii scrisorii deschise.

 

Puteti citi scrisoarea integral, AICI:

 

 


Categorii: Business, Editorial

Comentarii (4)

 1. Ionica Tarau spune:

  Ei vor pensii de 4000 lei, cand nu vor mai fi parlamentari, in timp ce un amarat, grav bolnav, traieste cu 166 lei + 68 lei buget complementar = 234 lei, la care vine Rovana Plumb si spune cu multa nesimtire ca a majorat indemnizatiile cu 16 %… Poveste …! Art 58 din legea protectiei sociale alin 13 spune ca aceste indemnizatii se actualizaeaza anual. Din 2008 pana in 2015 cati ani sunt? Cum inumara astia anii, din 7 in 7? Ca din 2008, de la ultima indexare, NU s-a mai facut nimic anual ptr. acesti necajiti si folositi doar cand sunt institutionalizati, unde statul aloca lunar 2700 lei. Oare de ce? Aici TREBUIE lucrat, unde banii nu sunt controlati si nici serviciile, stiu ce spun si am toate argumentele! De la 166 lei pana la 2700 lei parca este prea EXAGERAT si nimeni nu vede ca AJPIS doarme in papuci la caldurica!

 2. Victoria Mariana Ciltu spune:

  Sa le fie rusine! Sunt niste incompetenti cei care ajung sa gaseasca asemenea solutii pentru bugetul tarii! Nu putem sa le dorim sa ajunga la puscarie, ca s-ar putea sa nu mai fie loc. Cel mai tare ar merita sa ajunga fara job, sa caute din firma in firma si sa depuna zeci de CV-uri, cum fac tinerii absolventi…

 3. Elena Manea spune:

  Cum ar fi ca toti carora ni se MARESC (salarii,pensii,alocatii), sa LE REFUZAM?
  Eu cred ca, poate asa, Guvernul ar putea sa INVETE DIN GRESELI, sa nu ne mai amageasca cu 5 sau 50 de lei!

 4. Ana Radu spune:

  Traim intrr-o lume a ipocriziei, a minciunii… Oare ne mai poate mira ceva?!

Adaugati un comentariu


 

*