Cauza si efect

29 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Nina Neagu

Romanii au putina incredere in sistemul de sanatate, arata ultima cercetare IRES, publicata chiar inainte de Craciun si analizata pe toate partile, de toata lumea. In acelasi timp, grija pentru propria sanatate lasa mult de dorit, romanii fiind preocupati de cu totul alte segmente ale propriei existente.

Autoritatile, medicii si toate canalele de informatii pledeaza pentru preventie ca principala metoda de pastrare a unei bune stari de sanatate, pentru ca de asta depind, in mare masura, desfasurarea in bune conditii ale celorlalte segmente ale existentei umane. Se pare insa ca desi cu totii sustinem ca suntem informati si ca stim ca trebuie sa avem grija de propria sanatate, facem exact pe dos. Iar asta rezulta din toate studiile efectuate in privinta starii de sanatate a romanilor.

Neglijenta, stresul, ignorarea indicatiilor specialistilor pana in momentul in care boala ne doboara sunt extrem de actuale in iuresul socio-economic in care ne lasam dusi de val si uitam care ne sunt prioritatile. Ne amintim si recunoastem ca ne-am neglijat sanatatea abia cand o pierdem, cand suntem in fata unor diagnostice de multe ori grave, desi sustinem cu totii ca sanatatea este „bunul cel mai de pret” cu care am fost daruiti in aceasta existenta.

Anul 2014 se incheie cu un optimism al romanilor cu privire la directia spre care se indreapta lucrurile in 2015, arata raportul IRES, realizat in perioada 19-20 decembrie, dar acelasi sondaj arata ca romanii sunt stresati si prea putin preocupati de mentinerea starii lor de sanatate, in timp ce isi exprima neincrederea in sistemul public de sanatate.

Romanii au cea mai mare incredere in activitatea Pompierilor (92%), in Salvare si SMURD (89%), iar 83% dintre respondenti apreciaza ca buna si foarte buna functionarea sistemului de urgenta 112.

Doar 54% dintre romanii care au participat la cercetarea sociologica apreciaza insa drept buna si foarte buna activitatea Sistemului public de sanatate din Romania, in contextul in care 41% dintre ei au interactionat cu acest sistem, in 2014, in urma unei probleme de sanatate.

Potrivit aceleiasi cercetarii sociologice, 65% dintre romani sustin ca nu sunt multumiti de felul in care traiesc acum, insa 44% cred ca peste un an vor trai mai bine. Principala lor ingrijorare in 2014 (si, in consecinta, generatoare de stres si degradare a starii de sanatate) a fost lipsa locurilor de  munca (25%), urmata de frica de boala (15%) si cresterea preturilor (15%), nesiguranta locurilor de munca (10%), reducerea veniturilor (7%) sau lipsa de perspectiva, in timp ce de starea lor precara de sanatate s-au ingrijorat doar 1% dintre respondenti.

Potrivit datelor IRES, in topul increderii continua sa ramana si Armata (81%), DNA, Biserica, Uniunea Europeana, Jandarmi, Serviciul Roman de Informatii, DIICOT, Politia si Jandarmii.

In Banca Nationala a Romaniei au multa si foarte multa incredere 55% dintre romani, in Justitie 54%, iar in scoala romaneasca doar 51%, asa cum remarca si sociologul Vasile Dancu, pe blogul sau.

Increderea in mass media pare sa fie cea mai polarizata: 49% dintre romani spunand ca au multa si foarte multa incredere, in timp ce 49% spun ca au putina si foarte putina incredere in mediile de informare.

ONG-urile si sindicatele se plaseaza pe ultimele locuri, dar Diaspora si Facebook au intrat in top.

Mari asteptari au insa romanii de la noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, care se bucura de o cota de incredere de trei ori mai mare decat primul ministru si Guvernul. In Parlament, doar 9 % dintre romanii chestionati au multa si foarte multa incredere, in timp ce partidele politice beneficiaza de increderea a doar 10% dintre respondenti.

Autoritatile romane sunt indicate drept responsabile pentru felul in care au mers lucrurile in Romania in 2014, dar 36% dintre respondenti cred ca romanii in general sunt responsabili pentru asta.

In concluzie, poate vom gasi resursele si disponibilitatea, atat noi insine cat si autoritatile, ca in anul care se apropie cu pasi repezi sa actionam asupra cauzelor si nu a efectului, sa ne schimbam atitudine si comportamentul fata de propria sanatate si sa luam in serios preventia.

Pana una-alta, eu va doresc tuturor LA MULTI ANI CU SANATATE !

 

 


Categorii: Analiza, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*