Inca un transplant cardiac a fost efectuat cu succes de medicii targmureseni

Viata unui timisorean a fost salvata, in ultimul moment, de gestul nobil facut de familia unui tanar concitadin care suferise un grav accident de circulatie si nu a mai putut fi salvat.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresLa sfarsitul saptamanii trecute, specialisti inimii din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures au efectuat cel de-al patrulea transplant cardiac din acest ani si al saselea din ultima jumatate de an.

De aceasta data, cel care a beneficiat de o noua sansa la viata a fost un timisorean de 46 de ani, care a fost salvat „pe ultima suta de metri”. Barbatul a avut sansa aparitiei unui donator compatibil chiar in momentul in care starea sa devenise una foarte grava din cauza insuficientei cardiace extrem de avansate de care suferea. Pacientul fusese adus cu elicopterul, de la Timisoara, cu doar o zi in urma, dupa ce starea lui se agravase pe fondul afectiunilor cardiace de care suferea. Medicii de la institutul din Targu Mures spun ca barbatul de 46 de ani ajunsese la captul resurselor terapeutice si biologice pe fondul insuficientei cardiologice extrem de avansate, ceea ce inseamna ca, in cazul in care nu ar fi beneficiat imediat de un transplant cardiac, zilele sale erau numarate.

Intrucat conditiile in cazul unui transplant cardiac sunt mai multe si mai restrictive decat in cazul transplantului altor organe si pentru ca donatorii compatibili se gasesc mai greu, medicii erau foarte sceptici in privinta sanselor de supravietuire ale pacientului.

 

IBCvT Targu Mures

IBCvT Targu Mures

Acesta a avut insa marea sansa ca in a doua zi dupa ce fusese adus in stare grava la Institutul Inimii de la Targu Mures sa apara un donator, din pacate in urma unei tragedii petrecute la Timisoara, orasul din care provenea pacientul. Aici a avut loc un grav accident de circulatie a carui victima a fost un tanar de 27 de ani din oras, care a fost adus la Spitalul Judetean de Urgenta, insa medicii nu l-au mai putut salva.

Din cauza leziunilor foarte grave, tanarul a intrat in moarte cerbrala, iar medici care au dat trista veste familiei, le-au precizat rudelor ca este compatibil pentru prelevarea de organe si astfel poate salva alte vieti. In ciuda propriei suferinte de a pierde pe cineva drag, oamenii si-au dat acordul. La scurt timp s-a constatat ca inima tanarului era compatibila pentru transplant in cazul timisoreanului transportat cu doar o zi in urma la Targu Mures.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Cordul a fost prelevat si transportat imediat cu elicopterul la Targu Mures, unde specialistii de aici au inceput imediat operatia de transplant. Interventia a durat putin peste patru ore, la final, medicul Horatiu Suciu, coordonatorul echipei care a efectuat transplantul si seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul institutului muresean, anuntand ca operatia s-a incheiat cu succes. „In primul rand, doresc sa multumesc familiei donatorului, care a facut un gest extraordinar. Apoi, echipei mele pe care am coordonat-o si tuturor celor care au participat, inclusiv colegilor de la Timisoara, SMURD-ului pentru transport. Ne bucuram ca este al patrulea transplant din acest an, este o cifra care este expresia unei preocupari si a unei performante medicale din centrul nostru. Daca reusim sa mentinem acest ritm, speram sa ajungem la peste 10 transplanturi in acest an. Ne-am bucura foarte mult, tinand cont ca pe lista de asteptare sunt in acest moment in jur de 30 de pacienti care asteapta un cord. Crescand numarul de interventii de acest gen, care sunt foarte dificile, speram sa le oferim tuturor de pe lista scurta o noua sansa la viata, pentru ca avem resursa umana sa le efectuam”, a declarat acesta.

Ca si in cazul celorlalte transplanturi de cord efectuate pana acum, medicul nu a omis nici de aceasta data sa multumeasca in mod deosebit familiei donatorului, spunand ca decizia acestora de a fi de acord cu prelevarea de organe, luata intr-un moment atat de dureors, reprezinta un gest nobil care merita tot respectul si aprecierea.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Lidia Elena Olaru spune:

    Super! Deci din 2 ramane 1 pe pamant. Dar ppb se salveaza amandoi.

Adaugati un comentariu


 

*