Campanie de donații pentru programul Cutia Bebelușului

5 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Asociația SAMAS își propune strângerea a 200.000 de euro din donații prin SMS, pentru a ajuta 1.800 de nou-născuți din familii defavorizate.

 

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, asociația SAMAS a lansat programul Cutia Bebelușului, menit să vină în ajutorul nou-născuților proveniți din familii cu posibilități materiale modeste. Pornind de la ideea că toți copiii abia veniți pe lume trebuie să aibă șanse egale la viață și la o dezvoltare sănătoasă, organizația derulează programul în cadrul a 22 de maternități, din 19 orașe din țară. Acesta combină sprijinul material acordat familiilor din medii defavorizate în primele trei luni din viaţa bebeluşului, cu educaţia pentru îngrijirea corectă a acestuia şi ajutorul pentru alăptarea exclusivă oferite de reţeaua de educatori perinatali SAMAS.

Cutia Bebeluşului este dotată cu produse pentru echiparea pătuţului bebeluşului precum saltea, cearşaf, pilotă, pătură dar și cu produse de igienă şi de îngrijire pentru copil, produse de igienă şi îngrijire pentru mamă, îmbrăcăminte, scutece, jucării și alte bunuri necesare în primele luni de viață ale copilului.

Cutia Bebeluşului nu e doar o cutie. Este siguranţă, este sănătate, este speranţă. Ea merge la bebeluşii pe care acasă nu îi aşteaptă nimic în afară de dragostea mamelor care i-au născut. Bebeluşii vor dormi protejaţi în pătuţul aşternut de noi în cutie şi vor fi mai bine îmbrăcaţi şi îngrijiţi cu lucruşoarele pe care le punem în ea. Dar ei sunt prea mici ca sa vină la noi. De aceea, cutia trebuie să călătorească spre ei, iar pentru asta avem nevoie de ajutorul oamenilor”, a precizat Ana Măiţă, consilier pentru drepturile mamelor în cadrul asociaţiei.

 

Conceptul care a stat la baza acestui program s-a născut în Finlanda în 1938, ca o soluție pentru a reduce rata mortalității infantile. Inițial, programul s-a adresat doar familiilor cu posibilități financiare reduse, însă după 11 ani, Cutia Bebelușului a început să fie acordată tuturor copiilor nou-născuți. Programul se derulează fără întrerupere de 81 de ani, timp în care rata mortalității infantile în Finlanda a scăzut de la 6,5 la mie, la 1,7 la mie.

De la momentul lansării în România, în cadrul programului au fost echipate și oferite 200 de cutii, iar reprezentanții asociației își doresc să mai ofere până la sfârșitul anului alte 1.800 de cutii. Pentru aceasta au însă nevoie de fonduri pentru achiziționarea celor necesare, iar în acest sens, a fost lansată o campanie de donații denumită „Cutia Călătoare”.

În cadrul acestei campanii, oricine dorește să se alăture acestui demers poate dona 2 euro prin intermediul unui SMS cu textul „BEBE”, trimis la numărul 8844.

 

Inițiatorii își doresc să strângă astfel 100.000 de SMS-uri, necesare pentru echiparea celor 1.800 de cutii care vor ajunge la nou-născuți. Pentru echiparea completă a unei cutii este nevoie de 100 de SMS-uri și de un voluntar care să ajute la împachetarea bunurilor achiziționate cu banii din donații.

Cutia Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 27 de centimetri și poate fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață. Pot beneficia de acest ajutor nou-născuții care provin din familii cu venit mediu pe membru de familie sub 500 de lei, cei ale căror mame sunt victime ale violenței în familie și cei născuți de mame minore. De asemenea, acest ajutor se mai acordă femeilor din case de protecție, centre de îngrijire a copilului și alte așezăminte de protecție socială, precum și femeilor aflate în diferite situații de risc.

Donațiile pot fi făcute atât prin SMS cât și direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR, sucursala Dorobanți  – RO98 RNCB 0280 1450 2415 0001, dar și on-line, pe site-ul organizației.

 


Adaugati un comentariu


 

*