Sporul natural se menține „pe minus”la nivel național, iar Buzăul se află la coada clasamentului

Numărul deceselor continuă să fie mai mare decât cel al nașterilor, iar cele mai recente date statistici relevă ca această diferență a crescut considerabil față de anul trecut.

 

Suntem tot mai puțini, mai bătrâni și mai epuizați fizic și psihic. În ciuda faptului că autoritățile centrale și locale promit creșterea nivelului de trai și revenirea românilor din străinătate, românii activi și mai ales tinerii continuă să plece și să aducă altora plus-valoare, în timp ce la noi, cea mai mare parte a populației continuă să trăiască la limita subzistenței.

Pe lângă cel mai mare deficit comercial din ultimii 10 ani, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) referitoare la sporul natural al populației din România sunt deloc îmbucurătoare, confirmând faptul că numărul locuitorilor este în continuă scădere, iar numărul deceselor, raportat la cel al nașterilor, este tot mai mare.

Statisticile referitoare la luna aprilie a acestui an confirmă sporul natural negativ, care nu doar că s-a menținut ci chiar a crescut considerabil în comparație cu aceeași lună din 2018.

Vorbim astfel de o diferență între numărul deceselor și cel al nașterilor din luna aprilie de 8.560 de persoane, ceea ce înseamnă că numărul copiilor veniți pe lume în această perioadă a fost cu mult mai mic decât cel al deceselor. În comparație cu perioada similară a anului trecut, diferența s-a accentuat, crescând de la 6.595.

 

Datele INS mai relevă că, în luna aprilie s-au născut cu 2.282 de copii mai puțin decât în aceeași lună din 2018, consemnându-se totodată și o scădere cu 317 a numărului deceselor înregistrate.

Îngrijorător este și faptul că numărul deceselor în rândul copiilor sub un an a crescut cu 4 în luna aprilie a acestui an. În aceeași lună s-au născut în total 12.791 de copii, cu 232 mai mulți decât în martie, înregistrându-se în același timp 21.351 de decese, cu 1.538 mai puține decât în luna precedentă.

În ceea ce privește decesele consemnate în cazul copiilor sub vârsta de un an, numărul acestora s-a ridicat în luna aprilie la 104, identic cu cel înregistrat în martie.

Lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește nupțialitatea, în perioada analizată fiind înregistrate cu 5.437 de căsătorii mai puțin decât în luna aprilie 2018, înregistrându-se totodată și un număr mai scăzut de divorțuri, diferența în acest caz fiind de 483.

 

La oficiile de stare civilă s-au înregistrat, în luna aprilie, 5.259 de căsătorii, cu 964 mai puține decât în luna precedentă, în timp ce instanțele de judecată au emis 2.213 hotărâri judecătorești definitive de divorț, cu 553 mai puține decât în luna martie.

Pentru județul Buzău, cele mai recente date disponibile arată că în luna martie s-au născut 279 de copii și s-au înregistrat 616 decese, rezultând astfel un spor natural negativ de 337 de persoane, față de 419 persoane, înregistrat în luna martie a anului trecut și 441, în luna februarie 2019.

Din numărul total al deceselor, două au fost în cazul unor copii sub un an, același număr fiind înregistrat și în luna martie a anului trecut.

Totodată, numărul căsătoriilor în luna martie a fost de 84, cu 4 mai puține decât în luna precedentă, fiind pronunțate și 42 de divorțuri, cu 3 mai multe decât în februarie.

Pe baza acestor date, județul Buzău se situează pe locul 34 în topul județelor, în ceea ce privește sporul natural.

 


Adaugati un comentariu


 

*