Un nou proiect al Asociației „Dăruiește Viață” a fost finalizat cu succes

23 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Clinica de Hemato-Oncologie şi Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu Timişoara” a fost renovată complet, de Asociația „Dăruiește Viață”, cu bani din donaţii şi sponsorizări.

 

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, au demonstrat din nou că dacă există responsabilitate, implicare, dăruire și onestitate în ceea ce faci se pot realiza multe. Clinica de Hemato-Oncologie şi Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu Timişoara” a fost renovată complet, cu bani din donaţii şi sponsorizări. Asociația „Dăruiește Viață a reușit, cu două milioane de euro, să creeze condiţii de tratament la standarde europene pentru copiii bolnavi de cancer de sânge, adică a cheltuit cam tot atât cât dă statul pe un studiu de fezabilitate sau cât au stabilit procurorii că ar fi fost unele șpăgi, în anumite rechizitorii.

„În oncologia pediatrică, pe lângă diagnosticul corect și complet și adaptarea tratamentului la grupul de risc al bolii, este esențial ca tratamentul agresiv să fie sprijinit de tratamentul suportiv de calitate: spații adecvate, izolare, condiții de igienă etc.”, a explicat conf. univ. dr. Smaranda Arghirescu, Medic Șef Secție Clinică Pediatrie II – Spital Louis Țurcanu.

În România, în lipsa unor statistici oficiale, se estimează că numărul copiilor bolnavi de leucemie sau alte tipuri de cancer este de 5.000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi. Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii și adolescenți este de sub 50%, în timp ce media țărilor Uniunii Europene este de peste 80%. Una dintre cauzele principale pentru această diferență este igiena precară din spitalele românești.

 

Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu

Proiectul de reabilitare a clinicii a inclus recompartimentarea şi renovarea spaţiilor, construcția de grupuri sanitare în fiecare salon, renovare, recompartimentare, mobilare şi creare de condiţii moderne în saloane (maximum două paturi), spaţii de joacă, de consult şi auxiliare, adăugare de instalații de gaze medicale pentru posibilele stări de urgenţă şi dotarea cu centrală de tratare a aerului pentru asigurarea ambientului specific spaţiilor sanitare.

Ţinem foarte mult la acest loc, care este prima unitate medicală pentru care am demarat o campanie publică de strângere de fonduri, în 2010. Dar ceea ce contează cel mai mult este că echipa clinicii este foarte bine pregătită pentru tratarea pacientului oncologic copil. Ne-am dorit ca această clinică să devină un Centru de Excelenţă în tratarea cancerelor de sânge, iar acest lucru se putea face doar prin renovarea şi aducerea unităţii la standardele europene de îngrijire a pacienţilor. Odată finalizat proiectul, ne gândim deja la următorii paşi în evoluţia Clinicii, inclusiv la implementarea protocolului OMS «Mâini Curate», pentru prima dată într-o clinică de oncologie de stat din România”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare „Dăruieşte Viaţă”.

 

Dăruieşte Viaţă menționează că fondurile au fost strânse cu ajutorul a trei parteneri principali (Max Bet, Comunitatea La Primul Bebe şi Profi) şi al companiilor şi persoanelor fizice implicate social, iar pentru renovarea clinicii a continuat colaborarea cu arh. Raluca Şoaită, implicată şi în iniţiativa #NoiFacemUnSpital.

Am trecut cu toţii printr-o perioadă dificilă în ultimele luni, însă acest lucru nu a însemnat că trebuie să uităm de cei care au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru – bolnavii de cancer, copii şi adulţi. Dăruieşte Viaţă şi-a continuat proiectele strategice de infrastructură în paralel cu campania de sprijin a spitalelor în pandemie, iar acum ne bucurăm să vorbim despre finalizarea a încă unui proiect nou, de importanţă naţională care va aduce şanse în plus la viaţă. Le mulţumim pentru implicare partenerilor noştri principali, sponsorilor şi donatorilor privaţi şi vă aşteptăm în continuare alături de noi pentru a continua iniţiativa #NoiFacemUnSpital”, a subliniat la rândul ei Oana Gheorghiu, fondatoare „Dăruieşte Viaţă”.

În total au fost renovate şi dotate cu băi proprii 23 de saloane (cu 1 și 2 paturi în cameră pentru un total de 33 paturi, din care 8 de pretransplant), au fost construite 6 camere sterile, 4 laboratoare de diagnosticare, sală de tratament dotată cu hotă pentru prepararea de citostatice şi mai multe spaţii de consult şi auxiliare. În plus, saloanele beneficiază acum de mobilier modern, paturi electronice și acces la gaze medicale pentru potențialele situații critice.

 

Clinica din Timişoara este un reper pentru hemato-oncologia pediatrică din România, fiind locul în care s-a realizat, în 2001, primul transplant de celule stem la un copil.

Unitatea medicală a fost fondată de prof. dr. Margit Şerban cu donaţii din partea ONG-uri externe. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări au fost construite trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recolatare celule stem și electrofereză și o bancă de celule.

Clinica se întinde pe trei etaje, plus parter, şi are o suprafaţă de aproximativ 1.600mp, iar anual are are aproximativ 1.000 de copii internaţi şi o medie de 20-25 transplanturi.

„Mulțumim partenerilor principali, sponsorilor și donatorilor privați care ne-au fost alături. #ContinuămÎmpreună pentru că nu există cauză mai bună decâ viața. Vrem să ducem procentele de supraviețuire cât mai sus, pentru ca luptele mari date de oamenii mici să nu mai fie hotărâte de unele bacterii”, transmit reprezentanții Asociației „Dăruiește Viață”.

 

Sursă foto și video: „Dăruiește Viață” – Facebook 


Adaugati un comentariu


 

*