Persoanele vaccinate, exceptate de la testarea Covid-19

25 februarie 2021 | 0 comentarii |

De asemenea, nu va mai fi necesară testarea pacienților care se prezintă la cabinetele medicale pentru alte patologii.

 

Institutul Național de sănătate Publică (INSP) a făcut o nouă actualizare a definiției de caz pentru Covid-19, adaptând-o situației existente la acest moment. Astfel, în contextul în care au apărut mai multe vaccinuri, iar sâmbătă se împlinesc două luni de la demararea campaniei de vaccinare, INSP recomandă în continuare testarea cu prioritate a persoanelor simptomatice, care întrunesc criteriile din definiția de caz. Această recomandare se referă și la persoanele vaccinate cu ambele doze în cazul cărora au trecut 10 zile de la rapel, însă numai pentru situațiile în care persoanele în cauza prezintă simptome specifice.

Pe de alt parte, INSP a transmis că de acum înainte sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, în cazul cărora au trecut minimum 10 zile de la doza a doua, chiar dacă acestea au fost în contact cu persoane confirmate cu Covid-19. Mai exact, persoanele vaccinată cu ambele doze și în cazul cărora au trecut cele 10 zile necesare dezvoltări imunității complete, nu vor mai fi supuse testării Covid-19, indiferent de context, dacă nu prezintă simptome specifice, iar cele care au aceste simptome vor fi testate în continuare, pentru că, în cazul lor, este posibil să fie infectate cu o tulpină nouă.

De asemenea, sunt exceptate de la testare și persoanele care accesează serviciile medicale pentru alte patologii. Cu alte cuvinte, un pacient asimptomatic nu va mai fi nevoit să își facă testul Covid înainte de a se prezenta la medic pentru probleme de sănătate care nu au legătură cu această afecțiune.

 

Simptomele pe baza cărora o persoană poate fi considerată suspectă de Covid-19 sunt tusea, febra, scurtarea respirației și debutul brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei. De asemenea, pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale, precum vărsături sau diaree, neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2. În continuare, „caz posibil” este considerată orice persoană care întrunește condițiile clinice, iar „caz probabil” este orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat, sau orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic. În același timp, orice persoană care întrunește criteriile de laborator este considerată „caz confirmat”.

INSP mai precizează că testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

 

Definiția de caz actualizată conține și un capitol dedicat secvențierii, dat fiind faptul că au început să circule mai multe tulpini noi ale coronavirusului, iar cea provenită din Marea Britanie deja este prezentă în România și amenință să provoace un al treilea val de îmbolnăviri.

INSP a stabilit o serie de criterii selecție a cazurilor pentru secvențiere. Astfel, secvențierea este recomandată  pentru cazurile confirmate provenind din zone în care este detectată creșterea rapidă a numărului de cazuri și pentru contacții direcți simptomatici și asimptomatici ai cazurilor confirmate cu una din noile variante.

De asemenea, secvențierea se face și pentru cazurile confirmate cu istoric de călătorie în Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, sau care au avut contact direct cu persoane revenite din aceste țări în perioada de 2-14 zile anterioară debutului sau în perioada de 14 zile anterioară confirmării.

Contacții direcți din focare în care a fost detectat un caz cu o nouă variantă, cazurile reinfectate la cel puțin 90 de zile de la vindecarea primei infecții, dar și cazurile simptomatice vaccinate complet, cu două doze, la care au trecut minim 10 zile de la doza a doua sunt alte situații în care INSP recomandă secvențierea în laborator, pentru identificarea tulpinii care a produs infecția.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*