Știi și câștigi sănătate: Cum ne afectează statul picior peste picior

26 februarie 2021 | 0 comentarii |

Mulți dintre noi stăm picior peste picior pe scaun, la birou, la o întâlnire sau acasă, dar puțini conștientizăm faptul că această obișnuință ne poate influența starea de sănătate.

 

Să stăm picior peste picior a devenit un gest obișnuit pentru mulți dintre noi. Fie că ne așezam pe scaun la birou, la o întâlnire de afaceri sau la o șuetă cu prietenii, ori pe fotoliul de acasă, ne încrucișăm picioarele, pentru că ne simțim mai comod. Acest obicei, spun specialiștii, poate avea efecte secundare, nedorite pentru sănătate în general, dar există și unele mituri legate de statul picior peste picior. Această postură este asociată cu mai multe afecțiuni, de la cheaguri de sânge, hipertensiune arterială, la probleme ale coloanei vertebrale și chiar cu un risc crescut de deces pe fondul unor boli cronice, dar nu le provoacă, ci le favorizează, pe fondul unor afecțiuni cronice preexistente.

Robert A. Hayden, kinetoterapeut și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Fizioterapie, susține că așezarea cu picioarele încrucișate plasează forțe asimetrice pe articulațiile dintre pelvis și spatele jos, articulații care „se pot umfla atunci când sunt aliniate greșit sau iritate”, care pot cauza dureri de spate, ce dispar odată cu corectarea poziției. Suprapunerea frecventă a picioarelor  poate determina însă obișnuința corpului cu o poziție nefirească, iar revenirea la postura normală poate fi dureroasă.

 

* Este însă important să ținem cont, ne spun medicii, de faptul că aceasta nu este o postură normală pentru corp, ci una forțată, care poate avea efecte secundare asupra sănătății, putând favoriza tensiunea arterială, postura incorectă a spatelui, etc.

* Un studiu publicat în „Journal of Clinical Nursing” asociază statul picior peste picior cu tensiunea arterială ridicată. Mentionează însă, totodată, că tensiunea arterială scade odată cu revenirea la poziția normală. Astfel, dacă ne surprindem stând, din obișnuință, în această pozitie, este indicat să o corectăm și să facem întinderi ușoare ale tendoanelor, o dată la 20 de minute.

* Este bine să ne amintim de asemenea că prin picioare trec unele dintre cele mai importante artere, care asigură circulația corectă a sângelui în partea inferioară a corpului. Încrucișându-ne picioarele, obstrucționăm circulația sanguină. Pe termen lung, acest lucru ar putea determina circulația proastă a sângelui în această zonă și, uneori, poate favoriza apariția varicelor.

* Dacă ai auzit că statul picior peste picior poate cauza varice (apariția venelor varicoase), trebuie să știi că acest lucru este pe jumătate adevărat. Există unele dovezi care arată că încrucișarea picioarelor poate duce la apariția venelor de tip pânză de păianjen, o „rudă” a varicelor. Acestea se datorează presiunii pe care această postură o poate exercita asupra picioarelor și soldurilor, care poate determina venele să se umple cu o cantitate mai mare de sânge, să se dilate și, astfel, să devină mai vizibile.

* Faptul că stăm picior peste picior nu înseamnă, neapărat, că vom face varice. Cu toate acestea, stând jos, cu picioarele încrucișate sau nu, perioade lungi, mai ales în cazul celor care au deja varice, poate agrava situația, deoarece sângele care se află în preajma acelor vene varicoase poate intra în stază (oprirea sau încetinirea circulației sângelui) și poate avea o circulație încetinită, potându-se dezvolta un cheag de sânge / tromb (afecțiune numită tromboză).

* Atât statul în picioare, cât și statul jos pentru perioade foarte lungi de timp, pot crește riscul de a dezvolta varice, dar nu există o dovadă clară care să ateste că încrucișarea picioarelor (adică statul picior peste picior) are acest efect. Ca să eliminăm teama de a dezvolta varice, este bine să schimbăm poziția picioarelor pe parcursul zilei.

* John Harris, chirurg vascular în cadrul institutului american Stanford Health Care, consideră că pentru a preveni apariția varicelor trebuie să ne îngrijorăm mai mult pe lipsa mișcării, a exercitiilor fizice efectuate regulat, pe evitarea sedentarismului și anticiparea apariției acestora fiind atenți la genele moștenite din familie, decât pe poziția în care stăm pe scaun.

* Un alt inconvenient al ststului picior peste picior este postura spatelui. Având picioarele încrucișate, toată greutatea corpului se va lăsa pe o singură parte, obligând coloana vertebrală să se adapteze noii distribuiri a greutății și să se forțeze să susțină o greutate prost distribuită. Când stăm picior peste picior punem presiune pe nervul peronier, datorită căruia experimentăm aceste senzații neplăcute, de aceea când postura se corectează nu mai simțim aceste efecte.

* Pe termen lung însă și în lipsa mișcării, aceasta poate favoriza apariția unor probleme ale spatelui, cum ar fi o postură greșită, dureri de spate și chiar scolioză. Un studiu din noiembrie 2016,  publicat în Journal of Physical Therapy Science, arată că statul cu un picior peste celalat poate duce la scolioză (curbura laterală a coloanei vertebrale), scăderea lungimii trunchiului și deformări ale coloanei vertebrale. De aceea, cel mai bine ar fi să încercăm să adoptăm o poziție normală atunci când ne așezam, să renunțăm la obiceiul de a ne încrucișa picioarele și să ținem spatele drept, lipit de spătar.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*