Știi și câștigi sănătate: Alimente care au „grijă” de ochii tăi

2 martie 2021 | 0 comentarii |

Medicii recomandă, pe lângă îngrijirea zilnică și o igienă riguroasă a ochilor, o alimentație bogată în anumite vitamine și minerale, iar în unele situații, măsuri speciale de protecție. 

 

Ochiul este, după creier, cel mai complex organ uman. Este în același timp un organ sensibil, care poate fi afectat de boli precum miopie, hipermetropie, conjunctivită, cataractă, glaucom, retinopatie, orjelet (urcior), ectropion, dacriocistită, blefarită (inflamarea pleoapelor), dezlipire de retină etc. Factorii de mediu afectează, de asemenea, sănătatea ochilor, provocând mâncărimi, alergii, sindromul ochiului uscat, cornee iritată, degenerescență maculară etc.

Aproximativ 85% dintre impresiile senzoriale le percepem cu ajutorul ochilor. Niciun alt organ nu ne transmite atât de multe informaţii. De aceea, este important să ne protejăm vederea împotriva influenţelor negative de orice natură, pe lângă îngrijirea zilnică și o igienă riguroasă a ochilor.

Despre protecția ochilor în anumite condiții de lucru vom vorbi cu altă ocazie. Astăzi aflăm cum ne păstrăm ochii sănătoși protejându-i față de anumiți factori de mediu și printr-o alimentație sănătoasă.

 

Alimentația poate avea un rol esențial în menținerea sănătății ochilor.

Anumite vitamine și minerale sunt absolut necesare bunei funcționări a ochiului și pot încetini problemele de vedere care apar odată cu vârsta.

* Betacarotenul, un antioxidant care se transformă în vitamina A, odată ajuns în organism, este esențial pentru sănătatea ochilor. El se găsește în alimente care sunt la îndemâna oricui: morcov, ardei, dovleac, porumb, portocală, caise, pepene galben, spanac, cartof dulce, semințede muștar, varză, broccoli, coriandru, busuioc, pătrunjel, maghiran, salvie etc.

* Gălbenușul de ou reprezintă la rândul lui o sursă importantă de zinc și antioxidanți care previn afecțiunile cauzate de îmbătrânire.

* Migdalele, nucile, alunele, caju, fisticul reprezintă unele dintre cele mai importante alimente care pot îmbunătăți și păstra sănătatea ochilor. Acestea conțin foarte multă vitamina E, care încetinește procesul de îmbătrânire. Sunt, de asemenea, o bună sursă de Omega-3.

* Lintea este foarte bogată în antioxidanți, minerale și vitamine, ceea ce face ca această leguminoasă să fie potrivită pentru prevenirea bolilor cauzate de îmbătrânire.

* Carnea este o sursă importantă de zinc, un element chimic absolut necesar sistemului imunitar și, implicit, sănătății ochilor.

* Citricele (lămâi, portocale, grapefruit) sunt fructe bogate în vitamina C. Ele reprezintă un ajutor de nădejde în păstrarea sănătății ochilor pe termen cât mai îndelungat.

* Cerealele integrale reprezintă o sursă foarte bogată de zinc și vitamina E. Cu ajutorul lor, îmbătrânirea ochilor poate fi încetinită.

* Peștele gras (macrou, somon, hering, sardine), bogat în acizi grași, este, de asemenea, un aliment necesar în lupta contra tulburărilor de vedere.

* Fructele de culoare violet (coacăze, afine, mure) constituie o sursă importantă de vitamine. Datorita lor, sistemul imunitar lupta împotriva bolilor care ar putea afecta vederea.

 

Factorii de mediu pot fi contracarați prin protecția ochilor prin mijloace și metode adecvate și o igienă corespunzătoare. 

* Ochelarii de soare protejează ochii în orice anotimp. Știm că la schimbarea anotimpurilor, diferențele de temperatură pot pune în pericol sănătatea ochilor. De aceea, medicii consideră că ochelarii de soare sunt utili atât vara, cât și iarna, când zăpada reflectă lumina solară și obosește ochii. În plus, purtând ochelari, ochii sunt protejați împotriva vântului și a impurităților.

* Persoanele cu Diabet Zaharat au nevoie mai mult decât persoanele sănătoase de ochelari de soare pentru protecția ochilor, deoarece diabetul crește riscul de apariție a glaucomului, cataractei și retinopatiei diabetice – principalele afecțiuni care determină pierderea vederii la diabetici. Bolnavii de diabet ar trebui să facă în mod constant examene oftalmologice, pentru a depista și a controla încă din faza de debut retinopatia, glaucomul, cataracta sau alte modificări, înainte ca acestea se se agraveze. Se recomandă de asemenea menținerea în limitele recomandate de medic a hemoglobinei glicozilate (HbA1c), a tensiunii arteriale și renunțarea la fumat.

* Căldura de la birou sau din casă poate usca ochii. Mulți oameni se plâng de lăcrimarea ochilor, însă acest neajuns poate fi rezultatul ochilor uscați. Aerul condiționat și încălzirea electrică pot usca suprafața ochilor și a filmului lacrimal. De aceea este necesară o bună hidratare a organismului, aerisirea biroului și a locuinței cel puțin o dată pe zi. Plantele ornamentale și folosirea de umidificatoare sunt utile în combaterea uscăciunii aerului și, implicit, a ochilor. Același efect are asupra ochilor privitul în ecranul calculatorului, pentru perioade îndelungate. Se recomandă de aceea mici pauze după fiecare oră petrecută la calculator, pentru a lasă ochii să se relaxeze, clipitul cât mai des pentru a stimula secretarea lacrimilor și folosirea ochelarilor de protecție, fără dioptrii, cu lentilele tratate antireflex.

* Unele produse cosmetice sau tratamente pot irita ochii. Multe lucruri pot irita ochii, dar atunci când iritația este însoțită de mâncărime, strănut, tuse, scurgeri nazale și congestie a sinusurilor este un semn de alergie. Alergenii se află, de obicei, în aer și ar putea fi polen, fire de păr de animale sau praf, dar și substanțele din unele produse cosmetice sau din componența picăturilor cu ajutorul cărora se tratează ochiul uscat (în general a conservanților) .

* Când o persoană conduce mașini decapotabile, există riscul ca un corp străin (nisip, insectă) să pătrundă în ochi. Prin urmare se recomandă purtarea de ochelari de protecție. Ochelarii cu rame înguste nu sunt recomandați, întrucât nu oferă o protecție suficientă. Cei care au rame mai mari acoperă partea exterioară a ochiului într-un mod mult mai adecvat. Dacă o particulă mică de praf pătrunde în ochi, prima măsură care se va lua este de a opri mașina în condiții de siguranță. Apoi se va clipi rapid de mai multe ori, fără să se frece ochiul. Acest lucru va determina lăcrimarea ochiului, procedeu prin care se poate elimina corpul străin. Dacă această metodă nu funcționează, se va merge imediat la medicul oftalmolog.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*