Știi și câștigi sănătate: Curiozități despre corpul uman

25 februarie 2021 | 0 comentarii |

 Există o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre corpul nostru. Nu strică să cunoaștem măcar o parte dintre ele, pentru că astfel vom ști mai bine cum și de ce funcționează într-un anume fel corpul nostru și vom ști cum să avem mai multă grijă de el.

 

* În procesul comunicării, 55% îi revine fiziologiei (limbajul corpului), 37 % vocii (ritm și ton) și numai 8% cuvintelor purtătoare de informație.

* Oamenii sunt singurele ființe capabile să traseze o linie dreaptă.

*  ADN-ul unui om conţine 80.000 de gene.

* Aşa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferită faţă de celelalte.

* Sărutul are efect analgezic. Cercetătorii au descoperit că sărutul îmbunătățește aspectul pielii, ajută circulația, previne cariile și alină durerile de cap.

* Chiar dacă nu este la fel de sensibil precum cel al unui câine, nasul uman poate percepe până la 50.000 de mirosuri diferite.

* Atunci când atingi un obiect, semnalul circulă prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe oră.

* Un om inspiră şi expiră de circa 23.000 de ori pe zi.

* Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde.

 

* Ochiul uman este capabil să distingă aproximativ 8 milioane de nuanțe de culori şi să obţină mai multe informaţii decât cel mai performant telescop construit vreodată. Aproximativ 80% din amintirile noastre se datorează ochilor, care le înregistrează vizual.

* Imaginile pe care ochiul le transmite creierului sunt trimise cu susul în jos.

* Ochiul uman percepe doar 90% dintre informaţiile pe care le primește.

* Ochii pot procesa aproximativ 36.000 biţi de informaţie în fiecare oră.

* Femeile clipesc de două ori mai des decât o fac bărbaţii.

* Pupila se dilată cu până la 45% atunci când privim persoana iubită.

* Muşchii unui ochi se mişcă de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce înseamnă acest lucru, gândiţi-vă că echivalentul unui asemenea efort pentru muşchii picioarelor înseamna un traseu de 80 de kilometri în fiecare zi.

* Mușchiul ochiului uman este cel mai rapid din organism. Fiecare contracție a acestuia durează mai puțin de o sutime de secundă.

* Citim mai ușor de pe o foaie de hârtie decât de pe ecranul unui calculator, tablete sau telefon. Tocmai de aceea, medicii oftalmologi recomandă să se recugă cât de mult posibil la lectura clasică, pe hârtie.

 

* Un adult are mai puţine oase decât un copil. Ne începem viaţa cu 350 de oase dar, pentru că unele se unesc în timpul creşterii, la maturitate mai avem doar 206.

* Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de nouă tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.

* Mandibula este cel mai dur os din organism.

* Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumătate din ele se afla în mâini şi picioare.

* Bărbaţii mai scunzi de 1,28 metri şi femeile mai scunde de 1,18 centimetri sunt considerati pitici.

* Fiecare om îşi îndoaie degetele de 25 de milioane de ori într-o viaţă.

* Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorită acestor degete, un om îşi poate păstra poziţia verticală şi îşi poate menţine echilibrul.

* Capul unui copil cântăreşte cât un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.

* Unghiile de la degetele mâinilor cresc, în medie, de şase ori mai repede decat cele ale picioarelor.

* Când doarme, un om creşte în medie cu 8 milimetri, pentru că dimineaţa să revină la înalţimea iniţială. Motivul este simplu… forţa gravitaţională care acţionează asupra cartilagiilor.

 

* Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, în cazul unui adult, o suprafaţa de 1,9 metri pătrați. De asemenea, în timpul vieţii unui om, acesta pierde până la 18 kilograme de piele moartă.

* Fiecare centimetru pătrat de piele conţine cel puţin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt inofensive.

* Pielea de găină se formează atunci când mușchii mici de la baza fiecărui fir de păr se contractă.

* Atunci când roșim, mucoasa stomacului se înroșește și ea.

* Fiecare centimetru pătrat din piele conţine 6 metri de vase de sânge, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare şi 3 milioane de celule.

* În corpul fiecăruia dintre noi trăiesc bacterii a caror greutate însumată ar atinge 2 kilograme.

* Numai în gură, un om are până la 40.000 bacterii.

* Aproximativ 50.000 de celule din corpul tău au murit şi au fost înlocuite chiar în timp ce citești acest articol. Scheletul tău este unul nou la fiecare trei luni şi ai o piele nouă în fiecare lună.

 


Adaugati un comentariu


 

*