Știi și câștigi sănătate: Curiozitatea ne poate face mai deștepți

4 martie 2021 | 0 comentarii |

corpul uma - medicina digitalaSe spune că cei care știu puțin mor de curiozitate. La Rauchfoucauld spunea că „există diverse feluri de curiozitate: una din interes, care ne îmbie să învățăm ceea ce ne poate fi folositor și alta din orgoliu, care provine din dorința de a ști ceea ce nu știu alții”.

Curiozitățile sunt multe, de toate felurile și din toatedomeniile, dar noi ne rezumăm la sănătate, anatomie și fiziologie și alte domenii conexe despre care mai avem multe de aflat. Despre corpul uman aflăm zilnic lucruri uimitoare și se pare că are încă multe necunoscute, iar unor dintre ele nici oamenii de știință nu le-au găsit încă vreo explicație. Pe cele mai cunoscute curiozități pe care ni le oferă corpul uman le-am aflat împreună, despre altele am citit altundeva, dar mai sunt multe de aflat despre corpul uman și felul în care acesta funcționează sau reacționează în anumite condiții… 

 

* Cel mai lung cuvant în limba română are 44 de litere și îl găsim în Dicționarele Medicale, nu și în DEX. „Pneumonultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completa a unei boli pulmonare cronice profesionale care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, industria porțelanului și a sticlei etc, cauzata de inhalarea de praf de Siliciu.

* Când ți se face „pielea de găină” înseamnă că îți este frig, ai emoții sau îți este frică. Această reacție nu este decât un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi. Pielea umană se regenerează la fiecare 28 de zile, iar pe parcursul vieții scăpăm de aproape 40 de kg de piele.

* Corpul uman conține, în medie, suficient sulf pentru a ucide toți puricii de pe un câine de talie medie, suficient carbon pentru a face 900 de creioane, suficient potasiu pentru a trage cu un tun de jucărie, suficientă grăsime pentru a face șapte bucăți de săpun și suficientă apă pentru a umple un recipient de 50 de litri.

* Oamenii produc lacrimi a cărui structură diferă în funcție de motivul pentru care plâng. Lacrimile de durere sunt altfel decât cele de bucurie sau de cele produse de tăiatul unei cepe.

* În fiecare zi, inima produce suficientă energie cât pentru a conduce un camion pe o distanţă de 32 de kilometri. Pe parcursul unui an, inima umană pompează suficient sânge cât să umple un bazin olimpic (peste 2,5 milioane de litri), iar asta înseamnă că face aproximativ 38,5 milioane de contracții. Inima continuă să bată și î afara corpului uman.

* Urechea poate distinge peste 300.000 de tonalități.

* După mesele bogate se spune că auzul nostru scade.

* Tălpile conțin 500.000 de glande sudoripare.

* Oamenii nu pot înghiți și respira în același timp.

* Plămânii au în structura lor 300.000 milioane de vase capilare.

* Buzele nu lasă urme identice.

* Nu se poate strănuta cu ochii deschiși.

* În ureche există aproximativ 4.000 de glande generatoare de ceară.

* Un om folosește aproximativ 200 de mușchi atunci când face un pas.

* Unghia de la degetul mare crește cel mai încet, iar cea de la degetul mijlociu cel mai repede.

* O persoană poate trăi fără mâncare o lună, dar fără apă numai o săptămână.

* Părul uman crește anual cu 40 cm, iar unghia cu 6 cm.

* Plămânul drept primește mai mult aer decât cel stâng.

* Creșterea creierului se oprește în jurul vârstei de 15 ani, dar creierul uman are o capacitate de memorie echivalentă cu a mai mult de patru terabiti de pe un hard disk.

* Creierul uman generează într-o zi mai multe impulsuri electrice decât toate telefoanele mobile din lume la un loc și continuă să transmită impulsuri timp de aproximativ 37 de ore după deces.

* Media înălțimii la femei este cu aproximativ 10 cm mai mică decat media înălțimii barbaților.

* În timpul unui orgasm obișnuit, omul consumă 112 calorii, iar al unuia mimat, 315 calorii.

* Majoritatea bărbaților petrec 3.300 ore din viață pentru a se bărbieri. Dacă nu ar face asta, barba lor ar putea ajunge la 9 m într-o viață de om.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*