Știi și câștigi sănătate: Din secretele necuvântătoarelor

5 martie 2021 | 0 comentarii |

„Gradul de civilizație al unui popor se măsoară după felul în care își tratează animalele” spunea Mahatma Gandhi.

Animalele de companie rămân una dintre marile bucurii ale vieții umane. După o zi stresantă la locul de muncă, faptul că te așteaptă în pragul ușii un prieten care te învață compasiunea și iubirea necondiționată, te revigorează.

Beneficiile nu se termina însa aici, pentru că animalul de companie poate face minuni și la capitolul sănătate. Aflăm și noi, astăzi, câteva dintre acestea.

 

* Risc mai mic de alergii și un somn de calitate. Aproximativ 50 de milioane de persoane din S.U.A. au alergii nazale, iar parul animalelor este unul dintre factorii declansatori. Desi poate parea o surpriza, animalele de companie ar putea scadea, de fapt, riscul de a dezvolta alergii.

Conform unui studiu publicat de Medical News Today, cercetătorii au analizat peste 376.600 de vârstă preșcolară și peste 276.200 de elevi de vârstă școlară și au constatat în cazul copiilor care în primul an de viață au stat în preajma unui câine, riscul de a face astm la vârsta școlară este cu 13% mai mic, iar al celor care au fost în preajma animalelor de fermă este cu 52% mai mic pentru vârsta școlară și un risc cu 31% mai mic în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

Astfel de studii susțin teoria potrivit căreia o expunere mai mare la potențialii alergeni de la o vârstă fragedă poate întări sistemul imunitar, ceea ce poate crește toleranța la alergii la maturitate.

Studiile au demonstrat, de asemenea, că poti avea parte de un somn odihnitor dacă împarți patul cu un animăluț. Cercetătorii au descoperit că 41% dintre stapânii de animale admit că dorm mai bine, sunt mult mai relaxați și au un sentiment de siguranță dacă în pat se află și prietenul lor blănos.

 

* Scade riscul de stres și anxietate. Torsul pisicii sau momentul în care cel mai bun prieten patruped s-a agățat de picioarele tale sunt doar două dintre momentele care îți pot da o stare de bine. Numeroase studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la atenuarea anxietății și stresului.

La un test de screening pentru anxietate, specialiștii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au demonstrat că micuții care au câini de companie în gospodărie au mai puține șanse de a dezvolta un nivel ridicat de stres.

Un alt studiu mediatizat luna trecută demonstrează că mulți dintre copiii care au un câine de companie au un nivel mai scăzut de cortizol (hormonul stresului) atunci când interacționează cu tovarășii lor patrupezi, în comparație cu cei care nu au un câine în familie.

Efectul de ameliorare a stresului nu este valabil doar în cazul câinilor. Mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului releva că echitația și îngrijirea cailor contribuie la reducerea nivelului de cortizol și la ușurarea stresului la adolescenți.

 

* Inimă mai sănătoasă. Afecțiunile cardiace sunt responsabile pentru aproximativ 31% din decese care au loc în fiecare an, în lume, fiind principala cauză de mortalitate. OMS estimează că, până în 2030, peste 23 de milioane de decese pe an vor fi cauzate de bolile cardiovasculare (BVC).

Alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și cunoașterea parametrilor cardiovasculari în scop preventiv sunt esențiale pentru reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

Animalul de companie poate juca, la rândul lui, un rol important în sănătatea inimii. Cercetările științifice din ultimul deceniu demonstrează că deținerea unui animal de companie – în special a unui câine – poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Potrivit profesorului Glenn Levine, de la Colegiul de Medicina Baylor din Houston, coautorul unuia dintre aceste studii, explicația ar fi exercițiul zilnic practicat de proprietarii de câini. Studiile sugerează că aceștia au cu 54% mai multe șanse de a face activitate fizică, în comparație cu populația generală.

Proprietarii de animale de companie tind să aibă o tensiune arterială mai scăzută, colesterolul în limite normale și prezintă mai puține riscuri de obezitate, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru sănătatea inimii lor.

 

* Relații puternice și abilități sociale. În general, stăpânii au o legătură specială cu prietenii lor blănoși. De fapt, statisticile arată că mai mult de 66% dintre proprietarii de câini și 56% dintre proprietarii de pisici consideră că animalul lor de companie este un membru al familiei.

Surprizele nu se opresc însă aici. Conform unor studii recente, această legătură poate avea o influență benefică și asupra celorlalte relații. Persoanele care au animale reușesc să stabilească relații puternice, spre deosebire de cele care nu dețin un patruped. De asemenea, s-a constatat că cei care s-au îngrijit temeinic de animale au avut o implicare mai mare și în alte domenii de activitate și au ajuns să aibă roluri de conducere. Mai mult, studiul arată că adulții care au raportat în timpul adolescenței o empatie mai mare pentru animale au mai multa încredere în propria capacitate și la maturitate.

Pentru copiii cu autism, care se luptă adesea cu relațiile sociale, cercetările sugerează că un animal de casă poate fi benefic. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri din Columbia, publicat în 2015, arată că adaptarea copiilor cu autism este mult mai bună dacă au un câine în preajma lor.

 

* Sănatate mintală. Depresia, tulburarea bipolară și alte afecțiuni psihiatrice afectează din ce în ce mai mulți oameni. Deși un animal de companie nu poate vindeca boala mintală, studiile sugerează că poate ajuta foarte mult la ținerea ei sub control. Cercetările arată că 60% dintre proprietarii de animale care au fost diagnosticați cu boli mintale severe au declarat că animalul lor de companie este „cel mai important” în gestionarea stării lor.

Studiile arată că animalele pot ajuta la reducerea depresiei, așa încât multe organizații susțin că terapia cu animale poate fi folosită ca tratament pentru depresie și alte boli mintale.

Într-un editorial pentru Huffington Post, asistentul social Kathryn Oda vorbește despre modul în care câinele ei, Buddy, a ajutat-o să-și gestioneze anxietatea și depresia: ,, Un câine te motivează să ieși afară pentru aerul curat și exercițiile fizice, chiar și atunci când este ultimul lucru pe care simți să îl faci. Un câine îți aduce bucurie cu personalitatea lui unică. și, în cele din urmă, îți aduce dragostea necondiționată, un fel de iubire care nu se oprește niciodată. Cu aceste trei lucruri în viața ta, anxietatea și depresia devin parte din trecutul tău”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*