Rolul și locul medicului în societate, susținut de Colegiul Medicilor, de Ziua Națională

2 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Prin campania „Medicul Român. Prezent și Viitor pentru România”, CMR dorește să conștientizeze în rândul populației rolul și locul medicului, precum și importanța relației de încredere ce trebuie să existe între medic și pacient, între medic și opinia publică.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat, miercuri, de Ziua Națională a României, o campanie de susținere a medicilor, prin care se dorește ca populația generală să conștientizeze rolul și locul medicului în societatea românească, dar în același timp este un apel la încredere între medic și pacientul său, între medic și societate.

Sub genericul „Medicul Român. Prezent și Viitor pentru România”, conducerea CMR a transmis, prin intermediul unor videoclipuri care au rulat pe pagina de Facebook a CMR, mesaje de susținere a medicilor, evidențiind importanța acestor profesioniști pentru societate, în general, și pentru sistemul medical, în special, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, când personalul medical a dovedit că este capabil chiar de acte de eroism.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului României, de către Alexandru Ștefan Costantin, solist al Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, și cu un moment de reculegere în memoria personalului medical și pacienților care au pierdut lupta cu noul coronavirus.

Mesajul nostru de Ziua Națională a României este un apel la încredere: încrederea dintre medic și pacientul său, încrederea dintre medic și societatea noastră, societatea românească. Acest mesaj trebuie să ajungă la toți pacienții din România. Aveți încredere în medici!”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR. Acesta a subliniat că „o societate modernă are nevoie de un corp medical sănătos. O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, capabil să facă față provocărilor. Pentru aceasta, este nevoie de responsabilitate și încredere”.

 

Dr. Coriu a subliniat că „o societate modernă are nevoie de un corp medical sănătos. O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, capabil să facă față provocărilor”, iar pentru asta „este nevoie de responsabilitate și încredere”.

În contextul pandemiei de coronavirus, președintele CMR a aminitit de pacienții și personalul medical care au pierdut lupta cu noul coronavirus și a atras atenția că medicii și pacienții sunt de aceeași parte a baricadei și că nu trebuie uitat că „trăim vremuri grele, un adevărat război, o luptă între viață și moarte, o luptă pierdută de o parte dintre pacienții noștri, dar și de o parte din colegii noștri. Împreună trecem prin dramele pandemiei. În această luptă, împreună cu pacienții noștri, suntem umăr la umăr și aceasta trebuie să ne unească”.

Și pentru că evenimentul a avut loc de Ziua Națională a României, dr. Daniel Coriu și-a încheiat mesajul cu urările: „La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi colegi medici români!”.

 

Dr. Valeria Herdea, vinepreședinte CMR, a subliniat că este nevoie de încrederea tuturor românilor pentru ca medicii să-și poată desfășura în continuare activitatea.

Avem nevoie de încrederea dumneavoastră pentru a putea merge mai departe. Lucrurile, în aparență, sunt simple. Știința este știință și noi ne-am bazat pe știință. Am transmis mesaje așa cum am considerat că este cel mai bine, cel mai ușor de înțeles și de aplicat. Nu întotdeauna am putut fi perfecți, pentru că și noi suntem oameni. Venim în fața dumneavoastră cu dragoste, cu respect, să vă cerem sprijinul, să ne fiți alături. Haideți să fim un singur român. Haideți să credem în valorile acestei țări minunate în care trăim. Haideți să credem în bine, în frumos, în adevăr și în forța acestui neam de a se ridica dintr-o nenorocire. Haideți să fim împreună uniți. Cu toții suntem oameni, ne este greu, dar avem de îngrijit un viitor”, a transmis dr. Valeria Herdea, coordonator al Departamentului Economico-Social din cadrul Colegiului Medicilor din România, carre le-a transmis colegilor săi și tuturor românilor „La mulți ani cu sănătate!”.

 

Medicul Călin Bumbuluț, vicepreședinte CMR și de președinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO) a spus că medicii de familie reprezintă o treime din totalul medicilor din România și merită să fie respectați și apreciați, nefiind cu nimic mai prejos decât medicii din alte specialități.

Subliniind că întregul personal medical s-a confruntat cu dificultăți majore în perioada pandemiei și le-a gestionat cu responsabilitate, acesta a adresat „mulțumiri personalului medical, indiferent de profesie, personal greu încercat în aceste vremuri ale pandemiei, cu recunoștință pentru lupta zilnică și neobosită în interesul sănătății tuturor cetățenilor României. Am primit de la mulți colegi medici de familie din Uniunea Europeană a Medicilor Generaliști rugămintea de a transmite felicitările lor colegilor români și un mesaj de solidaritate cu aceștia. Medicii de familie reprezintă o treime din toți medicii din România, iar activitatea lor, deopotrivă cu a medicilor de altă specialitate, merită să fie apreciată și evidențiată, prea puțină lume prețuind munca lor, cu bolile cronice, acute, monitorizarea pacienților COVID, vaccinările din Programul național, vaccinarea gripală, vaccinarea anti-COVID.”, a punctat dr. Călin Bumbuluț, urând la rândul său „La mulți ani!”, de Ziua Națională, tuturor românilor.

 

Prof. dr. Gheorghe Borcean are convingerea că profesia medicală ar putea reclădi încrederea „într-o societate traumatizată”, cum este cea de astăzi, așa că solicită atât pacienților cât și autorităților să ofere acestei bresle mai multă încredere.  că „medicina se bazează pe încredere. După doi ani de pandemie în România, în care s-au îmbolnăvit peste un milion de oameni și au murit câteva zeci de mii, printre care și un număr mare de colegi medici, asistenți, paramedici, personal de îngrijire, este momentul să gândim că o societate, care are sechele mari după zeci de ani de totalitarism, după 30 de ani de capitalsim feroce și sălbatic, are mari probleme, sechele mari în ceea ce privește încrederea ca instituție socială. Profesia medicală ar putea să fie cea care să reclădească încrederea într-o societate traumatizată”, este mesajul dr. Gheorghe Borcean, vicepreședinte CMR, coordonator al Departamentului de Jurisdicție profesională din cadrul organizației profesionale, care .

 

Șef. lucr. dr. Gindrovel Dumitra consideră că este absolut necesar ca societatea românească să se reîntoarcă la conceptele fundamentale ale relației medic-pacient, exprimându-și convingerea că în acest fel se va trece mai ușor și de actualul context pandemic. „Nevoia de a discuta despre încredere vine ca urmare a doi ani în care această încredere a fost puternic zdruncinată. Este vorba despre încrederea între medic și pacient, între corpul medical, ca atare, respectiv populația generală și, bineînțeles, între corpul medical și autorități. Este absolut necesar să ne reîntoarcem la conceptele fundamentale ale relației medic-pacient, relație care se bazează în primul rând pe încredere: încredere pe care o are pacientul în medicul său și, în același timp, în modul în care medicul reușește de-a lungul timpului să o dobândească. Suntem într-un moment deosebit de dificil, dar am convingerea că împreună vom reși să trecem peste această pandemie”, a concluzionat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România și Coordonator al Departamentului de Avizări din cadrul CMR.

 

Mesajele video transmise de CMR de Ziua Naționala – Sursă Facebook 


Adaugati un comentariu


 

*