Consiliului Județean Buzău și Muzeul Județean „s-au îmbrăcat” în tricolor, de Ziua Națională

1 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Întregul oraș a strălucit, la propriu, iar mii de beculețe au inundat în lumină aleea care duce spre clădirea care găzduiește Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centrul Județean de Cultură și Artă, dar și tunelul de lumini către Consiliul Județean care și-a pus „haine” de sărbătoare. 

 

Buzoienii s-au bucurat anul acesta, de Ziua Națională a României, parcă mai intens chiar decât în perioada dinaintea pandemiei. După aproape doi ani de restricții și bucurii reprimate, 1 Decembrie 2021 a creat un sentiment mai puternic de unitate, de patriotism.

Mii de buzoieni de toate vârstele au participat la parada organizată de autorități cu prilejul aniversării a 103 ani de la Marea Unire, au profitat de vremea frumoasă, au vizitat expozițiile Muzeului Județean și parcurile amenajate de sărbătoare, iar seara și-au dorit să fie părtași la aprinderea luminilor de sărbătoare în tot orașul și să admire clădirile Consiliului Județean și Muzeului Județean, iluminate în culorile tricolorului românesc.

Dominați de un sentiment de libertate comparabil cu cel resimțit după 1989, oamenii au uitat parcă de pandemie, dorindu-și să-și potolească nevoia de comunicare directă, să se bucure, să fie împreună și chiar să creadă că România are un viitor mai bun decât s-a sperat în ultimii ani. Întrebați ce resort le stimulează optimismul, tinerii au spus că „încrederea în oameni, în valorile tradițioale și în capacitatea tinerilor generației Z de a se adapta rapid la noile tehnologii, care vor deveni dominante în următorii ani și vor reduce decalajul României față de țările occidentale, diminuând totodată puterea exclusivă a autorităților în luarea deciziilor”.

 

Odată ce seara și-a întins aripa peste oraș, buzoienii aflați la plimbare au fost învăluiți, parcă la un semn al unei baghete magice, în luminile strălucitoare răspândite de ornamentele de Sărbătoare. Iar pentru că mulți știau că în această seară se aprind tunelurile de lumini amenajate, ca în fiecare an, de Consiliul Județean, și-au îndreptat pașii către aleile care unesc Bulevardul Nicolae Bălcescu de clădirea-monument istoric în care sunt găzduite Muzeul Județean, Teatrul „George Ciprian” și Centrul de Cultură și Artă. La del de plăcută a fost, pentru cei mici și cei mari deopotrivă, a fost iluminarea clădirii Consiliului Județean în culorile tricolorului românesc, odată cu aprinderea luminițelor din tunelul care leagă clădirea instituției de principalul bulevard al orașului.

Cei mai entuziasmați s-au dovedit copilașii, care în momentul în care președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a aprins instalația de lumini au aplaudat și au țopătit de bucurie… Și mai mare le-a fost satisfacția în momentul în care au primit dulciuri și promisiunea că Moș Crăciun va fi prezent, anul acesta, la Buzău, cu daruri pentru cei cuminți.

Luminile vor rămâne aprinse pe tot parcursul lunii decembrie, așa că buzoienii se vor bucura de atmosfera de sărbătoare în fiecare seară, până după Anul Nou.

 

Tot astăzi, colecțiile Muzeului Județean Buzău valorificate la sediul central, Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” și Muzeul Chihlimbarului de la Colți au putut fi vizitate gratuit. Tot liberă a fost intrarea la expozițiile temporare: „Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021”, „Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale” și „Armata Română în Războiul cel Mare 1916-1918”.

Vizitatorii pot să descopere o parte din conflictul armat din Afganistan așa cum a fost trăit chiar de militarii care au realizat instantaneele expuse în cadrul primei expoziții de fotografie dedicată acestui conflict. Secția de istorie a Muzeului Județean Buzău, în colaborare cu Divizia 2 Infanterie „Getica” și Inspectoratul Județean de Jandarmi au dorit să creeze astfel un arc peste timp, aducând în atenția vizitatrilor, în primul rând, contribuția umană a României în Primul Război Mondial – primul război de durată în care a fost implicată Armata Română și cel din Afganistan, în care România a fost parte a unei coaliții internaționale care a gestionat menţinerea păcii.

Sunt prezentate în oglindă aspecte ale acțiunilor militare din Marele Război și Războiul din Afganistan, în condiții diferite de tehnică militară, context geopolitic, relief și climă surprinse într-o serie de fotografii inedite realizate chiar de către militari, care ilustrează participarea contingentelor militare românești în misiuni internaționale. Pot fi admirate arme, uniforme şi fotografii din Primul Război Mondial și din misiunile din Afganistan.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 decembrie 2021-15 ianuarie 2022 și este integrată în proiectul „Armata română în Războiul cel Mare 1916-1918”, realizat de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*