Dr. Daniel Coriu este noul președinte al Colegiului Medicilor din România

24 octombrie 2020 | 1 comentariu |

Fostul președinte Gheorghe Borcean va continua să reprezinte organizația profesională, alături de medicii Valeria Herdea și Călin Bumbuluț, în calitate de vicepreședinți, și de medicul de familie Gindrovel Dumitra ales secretar general.

 

Prof.dr. Daniel Coriu – președinte CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) are o nouă conducere executivă. La două săptămâni după ce filialele din țară și-au ales noile organe de conducere, reprezentații acestora în Adunarea Generală Națională au ales noua conducere centrală a organizației profesionale.

Medicul Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, a fost ales, vineri în funcția de președinte al Colegiului Medicilor, care a fost ales cu 31 de voturi, față de 18 cât a obținut fostul președinte, prof. univ. dr. Gheorghe Borcean, care rămâne însă vicepreședinte al Colegiului Medicilor.

Prof. dr. Daniel Coriu este medic specializat în Hematologie – Hemobiologie și are o experiență clinică de peste 30 de ani. De aproape nouă ani este directorul Centrului de Hematologie și Transplant de la Institutul Clinic Fundeni și din 1995 este cadru didactic în cadrul UMF Carol Davila, unde din 2014 este profesor Hematologie și coordonează Departamentului 8 al Facultății de Medicină Generală al acestei universități. Este vicepreședinte al Societății Române de Hematologie (SRH) și membru în Comitetul Programului Global de informare din cadrul Societății Europene de Hematologie (EHA), precum și al Societății Europene de Oncologie (ESMO), Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), Societății Internaționale de amiloidoză (ISA). Totodată, dr. Coriu face parte din Comisia pentru Managementul Clinic și Epidemiologic al SARS-CoV-2.

 

Prof. dr. Daniel Coriu, beneficiar al două burse din partea Societății Americane a Cancerului, Facultatea de Medicină a Universității Tennessee – USA, în perioada 2000-2002 și în 2004, unde s-a specializat în Biologie Moleculară, este considerat unul dintre profesioniștii cu o viziune modernă, deschisă și adaptată condițiilor actuale ale medicinei, care poate schimba percepția asupra organizației profesionale a medicilor.

Având în  vedere experiența managerială și felul în care a revoluționat, practiv, hematologia în România, este considerat capabil să ia decizii care pot redea medicului român demnitatea și rolul pe care îl merită în societate și să întărească rolul CMR în sistem și în raportul său cu autoritățile și societatea civilă.

Am avut un crez, din momentul în care am dorit să mă întorc în România. Că vom schimba Medicina românească! Medicina românească este în stare de burn out. Suntem munciți, luptăm cu stressul prelungit, suntem uneori greu înțeleși, dar suntem învingători. Luptăm până la sfârșitul suferinței și apoi ne întoarcem și o luăm de la capăt. Așa am înțeles să lupt și pentru proiectul medicilor, ca pentru pacienții mei. Pacientul Colegiul Medicilor. Un pacient de elită, dar foarte bolnav. Bolnav în primul rând de imobilitate, de resemnare, de lipsă de curaj. Suntem învingători și numai dacă schimbăm această viziune! Vom începe schimbarea în primul rând de la legislație, Legea Sănătății, Legea Medicului. Vom avea grijă ca medicii noștri să fie ajutați când sunt la rândul lor bolnavi și vom verifica că acest lucru se întâmplă. Corpul profesional trebuie în primul rând să fie sănătos, apoi vor urma și celelalte victorii”, a scris profesorul Coriu pe Facebook, după anunțarea rezultatului.

 

Noul președinte al CMR le mulțumește colegilor pentru „votul de încredere” și subliniază că „această alegere mă responsabilizează, dar îmi demonstrează că schimbările pe care le-am prezentat public reprezintă dorințe ale comunității medicale. Colegiul Medicilor din România reprezintă entitatea noastră, a tuturor medicilor. Împreună trebuie să luptăm pentru profesia medicală, să dezvoltăm profesia de medic și îi asigur pe toți medicii că doresc un Colegiu al Medicilor pentru toată comunitatea medicală, un Colegiu în care fiecare medic este important și mândru că este membru al acestui corp profesional. Sunt convins că, împreună cu noua echipă de conducere, vom putea și trebuie să reprezentăm cu onoare profesia medicală în dialog cu autoritățile – fie că vorbim de Președinție, de Parlamentul României, de Guvern, de Ministerul Sănătății, de CNAS, ANMCS, precum și cu orice altă entitate care are legătură cu profesia medicală – și cu societatea în ansamblul ei. De asemenea, consider că este importantă o armonizare și o dezvoltare continuă a relației cu colegiile teritoriale, păstrând autonomia și dezvoltând colaborarea, deoarece colegiile județene reprezintă medicii din teritoriu, iar noi, ca organizație centrală, trebuie să ne aliniem proiectele la acelea care sunt într-adevăr importante pentru profesia medicală. Când m-am hotărât să candidez pentru această onorantă funcție, am făcut-o după ce am recitit statutul Colegiului Medicilor din România și doresc ca în prima mea comunicare publică în calitate de președinte-ales să vă supun atenției art. 2, alin. 1 din Statutul Colegiului Medicilor din România: «Ca organizaţie profesională, Colegiul Medicilor din România apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin față de pacient şi de sănătatea publică»”, este mesajul dr. Daniel Coriu.

 

CMR – noua conducere (sursa Facebook)

Din noua echipă care va conduce în următorii patru ani Colegiul Medicilor din România mai fac parte, alături de președinte, un medic ortoped și trei medici de familie, împreună cu care dr. Coriu formează noul Birou Executiv al CMR. Acesta are, astfel, următoarea componență:

Prof. dr. Gheorghe Borcean, care în perioada 2015-2020 a ocupat funcția de președinte al Colegiului Medicilor din România, va face în continuare parte din conducerea organizației profesionale, în calitate de vicepreședinte – Coordonator al Departamentului de Jurisdicție profesională. Este specializat în Chirurgie, Ortopedie-Traumatologie și în Medicină legală, iar din 1998 până în aprilie 2015 a mai fost vicepreședinte al CMR.

Dr. Valeria Herdea deține tot funcția de vicepreședinte și va coordona Departamentul Economico-Social al CMR. Este medic primar Medicina familiei, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

Dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte – coordonator al Departamentului Profesional – Stiințific și Învățământ, este medic primar de medicina familiei, a fost vicepreședinte al CMR și în legislatura anterioară, iar din 2017 este președinte al UEMO (L’Union Européenne des Médecins Omnipraticiens/Médecins de Famille), funcție pe care o deține până în 2022.

Dr. Gindrovel Dumitra a fost ales secretar general al CMR și coordonator al Departamentului de Avizări. Este medic primar Medicina familiei, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei și secretar general al UEMO, membru EURACT (European Academy of Teachers in General Prectice/Family Medicine) și EURIPA International Advisory Board (Asociația Europeană a Medicilor de Familie din mediul rural și izolat).

 

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România este format dintr-un preşedinte, trei vicepreşedinti şi un secretar general, aleşi în mod individual de către Consiliul Naţional, dintre membrii săi. Biroul Executiv se întruneşte o dată pe săptămână sau ori de câte ori este cazul, la cererea preşedintelui sau a cel puţin doi dintre membrii săi, lucrează legal în prezenţa a trei dintre membrii săi şi ia decizii valabile cu votul a cel putin trei membri. Membrii Biroului Executiv îşi pot exprima votul asupra unei decizii prin corespondenţă, inclusiv în format video sau electronic.

Atribuţiile Biroului Executiv sunt de a asigura activitatea permanentă a Colegiului Medicilor din România; de a aproba angajarea de personal şi de a asigura execuţia bugetului, de a întocmi raportul anual de activitate şi gestiune, pe care îl supune aprobării Consiliului Naţional, de a executa hotărârile Adunării Generale Naţionale şi ale Consiliului Naţional, de a elabora şi supune spre avizarea Consiliului Naţional proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe baza bugetelor locale, de a îndeplini orice alte sarcini stabilite de către Consiliul Naţional şi de a informa Consiliul Naţional cu privire la deciziile emise între şedinţele consiliului. De asemenea, Biroul Executiv coordonează activitatea comisiilor de lucru ale Consiliului Naţional. Preşedintele Biroului Executiv al Consiliului Naţional este preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Preşedintele reprezintă Colegiul Medicilor din România în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi străinătate, încheie contracte şi convenţii în numele Colegiului Medicilor din România cu aprobarea Biroului Executiv, convoacă şi conduce şedinţele Adunării Generale Naţionale şi ale Consiliului Naţional, aduce la îndeplinire deciziile Biroului Executiv, hotărârile Consiliului Naţional date în sarcina sa şi rezolvă problemele şi lucrările curente.

 Comentarii (1)

  1. Adrian Udrea spune:

    Sa speram ca nu cu aceleași metode ca și predecesorul sau deși văd ca este și el prezent in componenta CMR ca și alți membrii realeși. În afara de cotizații nu am văzut nici un fel de acțiuni la nivel profesional mai ales in aceasta perioada

Adaugati un comentariu


 

*