Medicii români nu-și mai doresc să profeseze în străinătate

10 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

O statistică a Certificatelor Profesionale Curente emise de Colegiul Medicilor din România arată că numărul medicilor care rămân să profeseze în România a crescut simțitor în ultimii ani.

 

Creșterea salariilor personalului medical din sistemul public, dar și pandemia, care a obligat autoritățile să investească masiv în dotarea spitalelor, poate și promisiunile de reformare a sistemului sub presiunile Uniunii Europene, par să fi contribuit, în mod semnificativ, la reducerea numărului medicilor români care și-au mai dorit să plece să profeseze în străinătate, în ultimii ani.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că în ultimii șase ani (2016-2021), a emis 6.790 de Certificate Profesionale Curente (CPC), iar datele confirmă că, an de an, numărul medicilor care își mai doresc să profeseze în străinătate este tot mai mic. Astfel, dacă în 2016 au fost emise 1462 de certificate, în 2017 s-au eliberat 1374 de CPC, în 2018, numărul medicilor care au dorit să plece să profeseze în  străinătate a scăzut la 1.221, iar în 2019 și-au dorit să plece din România 1.099 de doctori. Cea ma bruscă scădere a opțiunii de a pleca în străinătate s-a înregistrat în ultimii doi ani, astfel că în 2020 au solicitat CPC doar 858 de medici români, iar în 2021, numărul acestora a scăzut la 776. „Menționăm faptul că, situația statistică din anul 2016, 2017, 2018 și primele trei luni din anul 2019 a fost întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019, situația statistică este întocmită direct din aplicația informatică a Colegiului Medicilor din România realizată pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale”, se precizează în comunicatul CMR.

 

CMR explică și ce înseamnă GOOD STANDING – certificat profesional curent, prin care „se înțelege documentul cuprinzând datele personale relevante cu privire la onorabilitate și moralitate, inclusiv la competența cu care medicii își exercită profesia. Certificatul profesional curent (GOOD STANDING) este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorității competente omoloage dintr-un alt stat) și cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate și competența cu care își poate exercita profesia medicul care deține sau a deținut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România (C.M.R.)”.

Aceeași sursă menționează că medicii au obligația să solicite eliberarea GOOD STANDING, care este obligatoriu și „se acordă doar membrilor Colegiului Medicilor din România”,  în vederea:

a) întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist și, respectiv, de farmacist;

b) înființării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentiști;

c) exercitării profesiei în afara granițelor României.

 

Președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a transmis medicilor și tuturor românilor, printr-un mesaj de început de an, că speră ca anul 2022 să fie „un an cu mai puţine probleme de sănătate şi cu mai multe realizări în sănătatea românească. La început de an 2022, aduc în atenţia opiniei publice și a cadrelor medicale câteva direcţii pe care le consider extrem de importante pentru a putea, atât în 2022, cât şi în anii ce vin, să facem mai mult pentru pacienții noștri. Anul 2021 a fost un an de rezistență, de luptă a noastră a cadrelor medicale cu propriile noastre limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sănătate. A trebuit să luptăm cu valurile pandemiei, dar și să depășim tragedii de neimaginat, care s-au produs mai ales în spitalele care tratează pacienți Covid. Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS-CoV-2, a înmărmurit societatea noastră. Consider însă că unele din aceste tragedii puteau fi evitate. Dacă pe unii dintre medicii implicați în prima linie a luptei cu pandemia i-am susținut prin suport juridic, în situații excepționale chiar material, pentru pacienții noștri am luptat însă, uneori, fără rezultat”, a subliniat dr. Coriu.

 

Președintele Colegiului Medicilor din România a pledat, din nou, pe prevenție, subliniind că, după părarea sa, multe dintre decesele pacienților cronici infectați cu SARS-CoV-2 puteau fi evitate, prin diagnosticarea precoce a bolilor cronice de care aceștia sufereau, prin managementul eficient al acestor pacienţi, prin controale medicale periodice, astfel încât afecţiunea să fie cât mai bine ţinută sub control.

În viziunea sa, acest lucru era posibil „printr-un sistem de sănătate faptic centrat pe nevoile reale ale pacienților și în sprijinul cadrelor medicale. Prin programe de prevenţie putem ajuta sistemul medical românesc să nu fie împins la limite, limite atinse atât de infrastructură, dar limite atinse şi în ceea ce privește personalul medical. Se pot achiziționa echipamente, dar oameni, că despre oameni este vorba, medici şi asistenţi pregătiţi şi cu experienţă, nu poți găsi și forma peste noapte”.

Președintele CMR își încheie mesajul prin promisiunea că va continua reformarea organizațională cât și „acțiunile de coordonare a profesiei medicale, pentru ca membrii săi să progreseze profesional și uman, în toate specialitățile și la toate nivelurile și titlurile profesionale”, cât și „acțiunile de educație pentru sănătate, deoarece toți vedem cât de important este nivelul de educație în sănătate la nivelul întregii societăți”, mulțumind atât medicilor cât și pacienților „pentru încredere”.

 


Adaugati un comentariu


 

*