Continuând să respectăm regulile sanitare vom salva vieți și am putea avea sărbători fără restricții suplimentare

29 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Afirmația aparține președintelui Iohannis, care astăzi a vizitat Call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti și a subliniat că prin efortul conjugat al medicilor, autorităților și populației s-a ajuns la un platou al infectărilor cu noul cronavirus. 

 

Președintele Klaus Iohannis, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat astăzi Call Center-ul DSP București amenajat la Arena Națională, iar la finalul vizitei a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a afirmat că a rămas foarte plăcut impresionat de activitatea celor 500 de voluntari care lucrează aici și sprijină activitatea DSP.

Am găsit acum, în această tură, foarte mulți oameni, și tineri, și în plină putere. Am vorbit cu mulți dintre ei și toți sunt foarte hotărâți să-și continue treaba. Foarte mulți sunt voluntari studenți la Medicină, și am apreciat foarte mult această implicare. Îi felicit și sunt convins că ei vor fi foarte buni medici după ce își termină studiile. Implicarea lor este deja extraordinară. Am găsit și medici rezidenți, și medici școlari, și medici de la DSP”, a declarat șeful statului, apreciind că lucrurile merg foarte bine în Call Center.

Klaus Iohannis a vrut să afle direct de la voluntari cum reacționează oamenii care sunt sunați sau care sună la Call-center pentru informații și spune că a constatat că toți voluntarii sunt foarte bine pregătiți. „Au o abordare calmă, foarte profesionistă și ei reușesc nu doar să obțină și să dea informații, dar reușesc să îi și calmeze pe oamenii care, sigur, au problemele lor, dacă sunt bolnavi și mai ales dacă sunt infectați cu acest nou virus”, a mai spus președintele.

 

Președintele Iohannis a ținut să sublinieze că în ultimele zile s-a observat că măsurile de restricție luate de autorități încep să dea primele rezultate, iar numărul de noi infectări zilnice nu a mai crescut de cel puțin două săptămâni, astfel că „suntem pe un platou”, dar nu se poate ignora faptul că spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate și prea mulți români bolnavi ajung într-o stare gravă sau foarte gravă la Terapie Intensivă.

La rândul său, ministrul Nelu Tătaru a spus că apreciază munca tuturor voluntarilor care sprijină autoritățile medicale în gestionarea pandemiei și le mulțumește pentru efortul depus.

Cu aceeași ocazie, ministrul Sănătăţii a declarat că, la alegerile de duminica viitoare, persoanele carantinate, cele aflate în izolare sau care prezintă acte medicale „până în dimineața zilei de 6” decembrie, vor putea solicita urna mobilă  pentru a vota. „Cu urna mobilă vor vota cei care fac dovada unei decizii de carantinare, izolare sau un act medical care să poată confirma… Eu spun că toţi cei care vor avea decizii de izolare, carantinare sau act medical doveditor vor putea vota cu urna mobilă”, a afirmat ministrul Tătaru, precizând totodată că ancheta epidemiologică, pentru fiecare caz, trebuie să fie făcută în 24 de ore.

 

Președintele Klaus Iohannis a ținut să menționeze, încă o dată, că „medicii noștri, personalul medical, fac minuni”, dar pentru ca activitatea lors ă poată continua este nevoie ca populația să manifeste solidaritate cu aceștia. „Haideți să fim cu toții solidari cu sutele și miile de voluntari care lucrează, cu miile de medici, personal medical, care lucrează enorm, enorm – pentru a trece România peste această pandemie! Cred că suntem chiar obligați să fim solidari cu ei și să respectăm normele care sunt impuse, fiindcă, în acest fel, reușim realmente să salvăm vieți și vom reuși, dacă respectăm aceste măsuri, să avem sărbători fără restricții suplimentare. Și cred că toată lumea asta își dorește, să revenim încet, încet, așa cum se poate, la o normalitate, iar ulterior, după ce trecem cu bine și de campania de vaccinare, să terminăm cu această pandemie. Poate reușim până în vara anului viitor să terminăm de tot cu această pandemie. Este un rezultat așteptat de mulți”, a punctat șeful statului, menționând că și DSP-urile au fost total depășite, au număr insuficient de personal și de aceea apreciază „foarte, foarte mult această activitate, care este o activitate voluntară și vine să completeze practic munca DSP”, iar autoritățile încearcă să găsească personal suplimentar și noi voluntari, pentru a veni în sprijinul și a DSP-urilor, și, evident, a celor care suferă în urma infectării cu SARS-CoV-2, pentru a îmbunătăți procedurile.

 

În ceea ce privește campania de vaccinare, președintele Iohannis a amintit că Guvernul a aprobat vineri strategia de vaccinare, care deja a fost făcută publică. „Domnul ministru al Sănătății a început deja să explice public cum vor merge lucrurile. Vor continua aceste explicații publice. Din media internațională cu siguranță ați aflat că deja sunt  pregătite primele tranșe de vaccin și sperăm la începutul anului viitor să le avem și aici, în România, și să începem cu personalul medical, inclusiv studenții voluntari”, a declarat președintele.

Ministru Nelu Tătaru a explicat că vaccinul împotriva noului coronavirus se va face „sezonier”, ca şi vaccinul antigripal, dar se va administra şi o a doua doză, la 28 de zile. „Se face (vaccinarea n.r.) cu rapel la 28 de zile. La fel, sezonier, ca şi vaccinul antigripal. Sperăm ca odată cu vaccinarea să putem vedea, în vară, o scădere a numărului de cazuri şi să putem avea o perioadă liberă. În sezonul gripal se va face apoi şi vaccinul anti-COVID”, a explicat Tătaru. Ministrul Sănătății a menționat că România va primi 4,6% din cota lunară de vaccinuri pentru SARS-CoV-2, menţionând că vom avea o imunizare atunci când 60-70% din populaţie va fi vaccinată. Tătaru a mai spus că în prezent sunt şase firme care au semnat cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccin pentru SARS-CoV-2.

 

Președintele a mai spus că în „prima linie” de vaccinare anti-COVD intră personalul medical și persoanele cu boli despre care se știe că sunt agravate de această noul coronavirus și personalul esențial, apoi cei din Administrația Prezidențială, Guvernul etc. „Eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această Strategie. Împreună cu domnul ministru, împreună cu Guvernul, am găsit o echipă tânără, foarte hotărâtă și foarte bine pregătită, care a lucrat la această Strategie de vaccinare, care se va ocupa și de punerea în practică a acestei strategii. Sigur, în principal vor fi medici, și civili, și militari, va fi personalul care sprijină – asistente, surori medicale -, registrator, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate. Este nevoie de mii de oameni și probabil vom avea nevoie și aici de voluntari”, a afirmat Iohannis, menționândprobabil” primele tranșe de vaccin vor ajunge în țară la începutul anului viitor, iar vaccinare în masă este posibil să aibă loc abia în primăvară.

Președintele a transmis și un mesaj tuturor românilor, pe care i-a îndemnat să respecte cu strictețe măsurile stabilite de autoritățile sanitare. „Cu cât mai bine respectăm acum aceste măsuri, cu atât mai bine vom trece peste această pandemie și cred că este lucrul pe care și-l doresc absolut toți. Nimeni, absolut nimeni, nu cred că își dorește să ajungă la spital. Nici noi nu dorim ca oamenii să ajungă la spital. Este simplu, respectați măsurile care sunt în vigoare!”, a concluzionat șeful statului.

 


Adaugati un comentariu


 

*