Semnal de alarmă: Unul din patru români suferă de o formă de alergie!
Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică atrage atenția că incidența bolilor alergice este într-o continuă creștere, de câțiva ani, iar cele mai multe boli alergie sunt cronice și afectează calitatea vieții pacienților.
Ultimele estimări ale specialiștilor alegrgologi indică faptul că aproximativ 8 milioane de români suferă de o formă de alergie, în condițiile în care incidența bolilor alergice a fost într-o continuă creștere în ultimii ani, atât în România cât și la nivelul întregii Uniuni Europene. Potrivit Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), unul din patru adulți și fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică, iar 2% dintre adulți și 10% dintre copii sunt diagnosticați cu alergii alimentare. Unul din cinci copii suferă de astm alergic, iar 25% dintre copiii români suferă de dermatită atopică. Peste 1.120.000 de români adulți au o alergie medicamentoasă.
În aceste condiții,președintele SRAIC, dr. Carmen Panaitescu, subliniază că „este important de menţionat că cele mai multe afecţiuni alergice sunt boli cronice, care induc un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, atât din perspectiva vieţii sociale, cât şi profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică şi al societăţii. Sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii, farmacoterapie, absenţe de la locul de muncă şi pierderea productivităţii”.
Cei mai afectați sunt copiii și tinerii, fenomen constatat, de altfel, la nivel mondial. În prezent, se estimează că un sfert dintre europeni suferă de o formă de alergie, iar estimările specialiștilor indică faptul că în doar cinci ani, procentul se va dubla, iar jumătate din populația europeană se va confrunta cu o astfel de problemă.
La acest moment, în evidențe se află circa 300 de milioane de pacienţi cu astm, 400 de milioane cu rinită alergică, 200-250 de milioane cu alergii alimentare şi peste 10% din populaţie prezintă reacţii alergice la medicamente.
Ținând cont de aceste realități, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică lucrează la elaborarea unei strategii naţionale de management al bolilor alergice, promovând o abordare multidisciplinară, în concordanţă cu recomandările internaţionale. „În această perioadă pandemică, ne aducem contribuţia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de sănătate pentru pacienţii alergici, dar şi pentru soluţionarea potenţialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti-Covid, conform recomandărilor internaţionale. Având în vedere importanţa cercetării, susţinem dezvoltarea reţelei naţionale de centre de cercetare în alergologie, în paralel cu întărirea legăturilor cu societăţile profesionale internaţionale”, a mai declarat dr. Carmen Panaitescu.
Organizația profesională a prezentat și o analiză a prevalenței alergiilor în România, din care reiese că rinita alergică este cea mai răspândită formă de alergie, cu o prevalență de 20-25% la adulți și 30-35% la copii. Practic, un sfert dintre adulții și o treime dintre copiii din România suferă de rinită alergică, favorizată de factori alergeni precum polenul, praful, acarienii, părul din blana animalelor sau sporii unor ciuperci.
De asemenea, astmul alergic are o prevalenţă în populaţia adultă de 5% şi mult mai mare la copii, de 20%. „Studiile actuale publicate în România evidenţiază ca până la 40% dintre pacienţii cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitantă, cu simptome nocturne, afectarea activităţilor zilnice uzuale, exacerbări frecvente – dintre care unele necesită intervenţie medicală specializată în serviciile de urgenţă sau spitalizare şi au risc de deces”, mai precizează dr. Carmen Panaitescu.
Dermatita atopică are o prevalenţă în populaţia adultă de 3-5% şi mult mai mare la copii, de 20-25%, în timp ce alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulţi şi 8-10% dintre copii.
Alergiile alimentare sunt mai frecvente la sugari şi copii mici, în cazul cărora reacţiile alergice sunt date în special de lapte, soia, grâu, ouă, nuci şi fructe de mare. Manifestările pot fi uşoare, dar şi severe și chiar ameninţătoare de viaţă, atunci când evoluează spre anafilaxie.
Alergiile medicamentoase afectează tot mai multe persoane, dar în acest caz, datele sunt mai greu de centralizat. Totuși, se estimează că afectează între 5% și 7% dintre adulţi şi 3-4% dintre copii. Şi în acest caz, manifestările pot fi uşoare, dar şi severe, ameninţătoare de viaţă, atunci când evoluează spre anafilaxie.
În același timp, urticaria cronică afectează 3-4% dintre adulţi şi 2% dintre copii. În România nu există date de prevalență despre această formă de alergie, astfel că estimările se fac reportându-se la literatura de specialitate, care indică faptul că în orice moment între 0,5-1% din populaţie suferă de urticarie cronică spontană, dintre care 20% şi 50%, au un răspuns favorabil la terapia antihistaminică, restul necesitând terapii inovative.
Pentru a dezbate toate aceste realități și a identifica noi soluții cu ajutorul cărora să se vină în sprijinul pecienților, în perioada 10-11 decembrie 2021, în cadrul celei de-a doua ediții a Școlii de iarnă a Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, care se va desfășura în format hibrid, vor prezenta progresele din alergologia românească, din perspectiva noilor provocări generate de creșterea prevalenței și poverii socio-economice induse de afecțiunile alergice la nivel mondial, în noua eră a medicinei de precizie, cu accent pe Aplicarea ghidurilor de tratament în practica alergologică.
Tematica abordată se adresează medicilor și cercetătorilor care practică în domeniul alergologiei și imunologiei clinice, dar și celor din specialitățile conexe, interesați în managementul optim al pacienților cu afecțiuni alergice și, implicit, în ameliorarea calității vieții acestora. Cunoașterea politicilor de sănătate de la nivel european și implementarea acestora la nivel național vor duce la o mai bună educare a profesioniștilor din domeniul
sănătății și a publicului cu privire la importanța și impactul bolilor alergice ca problemă de sănătate publică.
În vederea prezentării dimensiunii academice a alergologiei românești, pe 10 decembrie va avea loc prima masă rotundă a SRAIC, sub egida Academiei de Științe Medicale, cu focus pe promovarea progreselor în direcția inovativă a medicinei personalizate, sub titlul „Medicina de precizie în alergologia și imunologia românească”.
Evenimentul este creditat de Colegiul Medicilor cu 8 puncte EMC, iar participarea este gratuită, cu condiția ca cei ce doresc să participe să completeze, în prealabil, formularul de înregistrare.