Spitalul Smeeni a finalizat implementarea proiectului privind tratamentul și recuperarea pacienților post-Covid

9 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Proiect la fost demarat în toamna anului trecut și a beneficiat de o finanțare de aproape 15 milioane de lei din fonduri alocate de Uniunea Europeană.

 

La data de 1 octombrie a anului trecut, Spitalul de Boli Cronice Smeeni s-a alăturat eforturilor de limitare a efectelor pandemiei, demarând un program de tratament și recuperare pentru pacienții rămași cu sechele după ce s-au vindecat de Covid-19. În acest mod, se mai scădea presiunea pe Spitalul Județean de Urgență și cel din Râmnicu Sărat, care erau copleșite de un număr tot mai mare de pacienți infectați, neputându-se concentra suficient și pe recuperarea celor trecuți prin boală.

Implementarea proiectului de la Smeeni a fost posibilă în urma accesării unei finanțări de 14,657 de milioane de lei, din fonduri europene, prin axa prioritară privind protejarea sănătății populației în contextul pandemiei, din cadrul Programului European Infrastructura Mare 2014-2020.

La conferința de închidere a proiectului, care a avut loc miercuri, 8 decembrie, au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și prefectul Daniel Țiclea, care au apreciat modul în care unitatea medicală, deși funcționează în mediul rural, tinde către asigurarea unor servicii medicale de excelență și a știut să profite din plin de fondurile europene care pot fi accesate, fiind un exemplu de bune prectici în domeniu.

 

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea capacității spitalului de la Smeeni, astfel încât să poată răspunde în timp util și eficient la provocările acestei perioade, contribuind la creșterea capacității de îngrijire și tratament a pacienților cu sechele post Covid-19, implicit la gestionarea pe plan local a crizei sanitare.

Pentru atingerea acestui obiectiv, era necesară dotarea spitalului cu echipamente și aparatură medicală destinate diversificării procedurilor de recuperare după trecerea prin boală și îngrijirii pacienților care necesitau intervenții medicale speciale, adaptate patologiei post-Covid. Totodată, era nevoie de îmbunătățirea competenței profesionale a personalului în ceea ce privește reacțiile la situații de crize pandemică. În acest scop, la nivelul spitalului am implementat un sistem de telemedicină, care a permis lucrul în echipe multidisciplinare și colaborare dintre medicii spitalului cu specialiști din alte unități medicale, în vederea soluționării cazurilor medicale complexe”, a explicat Marilena Dobrescu, managerul Spitalului.

 

În același timp personalul medical a fost instruit cu privire la folosirea noilor echipamente intrate în dotarea spitalului, echipamente cu care nu se mai lucrase până atunci, întrucât specificul spitalului nu presupunea acest lucru. Nu în ultimul rând, personalul tehnic, nemedical, a acumulat în această perioadă experiență suplimentară în implementarea unui proiect cu finanțare externă, astfel că există premise ca unitatea medicală să acceseze și alte proiecte cu finanțare europeană în viitorul apropiat.

În perioada de implementare a proiectului, care se încheie oficial pe 31 decembrie 2021, a fost îmbunătățită infrastructura sanitară la nivelul spitalului prin dotarea cu aparatură medicală, echipamente si materiale de protecție, inclusiv dezinfectanți, mobilier medical și sistemul  de telemedicină, astfel încât pacienții să beneficieze de toate tipurile de investigații în condiții de pandemie.

 

Echipamentele de protecție și echipamente medicale achiziționate cu fondurile europene alocate în cadrul proiectului sunt utilizate în mod direct, atât pentru prevenirea infectării, cât și în tratarea pacienților rămași cu sechele în urma infecției cu SARS-Cov-2, precum și a comorbidităților de care mulți dintre ei suferă și care s-au agravat din această cauză.

Felicitând conducerea unității medicale pentru implicare și dedicarea în implementarea unor proiecte care asigură creșterea calității actului medical, președintele CJ, Petre Emanoil Neagu a subliniat că autoritățile locale sunt conștiente că „pacienții care au trecut prin infecția cu virusul Sars-Cov-2 au nevoie de sprijin și tratament și după vindecare” și sprijină astfel de inițiative. „Prin implementarea acestui proiect, a crescut capacitatea spitalului de a răspunde în timp util și eficient la criza Covid-19. Nu este prima dată când Spitalul de Boli Cronice Smeeni a fost un exemplu de bună practică pentru spitalele din România și vreau să felicit întreaga echipă pentru aceste proiecte și pentru rezultatele obținute”, a mai spus Neagu.

 


Adaugati un comentariu


 

*