Ambrozia a scos alergicii în stradă

30 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Mai multe persoane care au de suferit în această perioadă din cauza polenului au participat la un miting, cerând să se aplice prevederile legii pentru combaterea plantei cu cel mai ridicat potențial alergen din România.

 

Ne aflăm în plin „sezon al buruienilor”, așa după cum denumesc medicii alergologi această perioadă a anului, în care atmosfera este încărcată cu particule de polen provenite de la astfel de plante care cresc la voia întâmplării și care provoacă serioase probleme persoanelor alergice. Cea mai de „temut” plantă, din acest punct de vedere, este ambrozia, considerată a fi buruiana cu cel mai ridicat potențial alergen, iar intervalul august-octombrie este perioada din an în care planta polenizează, iar particulele de polen sunt purtate de vând prin atmosferă, spre disperarea pacienților cu alergii.

În urmă cu un an a intrat în vigoare o lege pentru combaterea ambroziei, menită să vină în sprijinul acestor pacienți, însă efectele acesteia încă nu se fac simțite, buruiana fiind prezentă în continuare pe toate drumurile, iar coșmarul persoanelor alergice repetându-se și în acest sezon. Recent, Primăria Capitalei a solicitat Guvernului modificarea legii prin instituirea unor sancțiuni mult mai drastice pentru proprietarii care nu își curăță terenurile de ambrozie, însă până atunci, pacienții cu alergii din București și din întreaga țară au în continuare de suferit din cauza polenului, iar chinul va mai dura cel puțin o lună.

În această situație, a fost lansată și o campanie de informare în ceea ce privește nocivitatea acestei plante, iar în cadrul acestei acțiuni, mai multe persoane cu alergie la polen au participat ieri la un miting organizat în parcul Kiselef din Capitală. La eveniment au fost prezenți și mai mulți specialiști alergologi, participanții cerând aplicarea cu strictețe a legii pentru combaterea ambroziei.

 

Aceștia au subliniat faptul că alergia la polen nu este un simplu „moft”, așa cum o percep unele persoane, pacienții cu astfel de probleme spunând că pentru ei este un adevărat chin, iar această perioadă a anului sunt nevoiți să petreacă cea mai mare parte a timpului închiși în cază, iar atunci când ies pe stradă trebuie să poarte măști de protecție. Organizatorul mitingului care a avut loc în ieri a fost Ionela Năstase, care a precizat cu această ocazie că „alergia la polen nu e un moft, nu e o modă, este un chin pentru trei luni pe an, începând din august, până în luna octombrie, inclusiv. Eu am momente în timpul verii când mă baricadez în casă şi atunci îmi spun că ţara în care eu închid ferestrele şi uşile ca să mă feresc de o buruiană este o ţară greşită. Dacă e o buruiană undeva în Corbeanca, eu strănut aici, în București. Pentru că legea in vigoare nu se aplică, anual, mii de romani devin pacienţi după ce îşi descoperă alergia la ambrozie. Am venit aici să facem presiune publică pentru aplicarea acestei legi”.

Aceasta a adăugat că circa 80% dintre pacienții care ajung la medicul alergolog sunt alergici la ambrozie, iar numărul românilor cu o astfel de problemă este de circa o jumătate de milion, cifră ce îi include doar pe cei deja diagnosticați și aflați în evidențele medicale.

 

Alături de pacienți, au fost prezenți și mai mulți medici care susțin demersul inițiat de aceștia, precum și reprezentanți ai administrației locale din Capitală, care consideră că legea trebuie modificată, atât prin majorarea amenzilor cât și prin introducerea unor amendamente care să permită intervenția autorităților pe terenurile ale căror proprietari sunt greu de identificat sau nu se supun obligației de a curăța ambrozia.

Medicul alergolog Adriana Nicolae, unul dintre specialiștii care s-au alăturat acțiunii de protest de ieri, a precizat că polenul de ambrozie afectează  atât aparatul respirator cât și pielea, în cazul pacienților alergici, motiv pentru care aceștia au nevoie de o cantitate mare de medicație, iar dacă simptomele sunt foarte puternice și netratate corespunzător, pot ajunge la astm.

Sunt simptome clasice pentru o polinoză, adică sunt simptome în primul rând de rinoconjunctivită alergică, nas înfundat, nas curgător, strănut, mâncărimi de nas, mâncărimi de ochi, lăcrimare, ochi congestionaţi, dar în cazul polenului de ambrozie, foarte multe persoane asociază şi simptome de bronhoobstrucţie, cu tuse, senzaţie de lipsă de aer, respiraţie şuierătoare şi desigur, uneori şi erupţii cutanate, de la urticarie, până la dermatite. Multe dintre aceste persoane aleg să părăsească zonele în care se cunoaşte că e o concentraţie mare de polen în perioada de vârf, alţii preferă să nu mai iasă din casă. Este foarte dificil să faci o prevenţie atunci când discutăm despre un alergen care este în afara casei şi desigur, într-un sezon atât de frumos în care toată lumea preferă să stea în spaţiile de afară”, a declarat medicul alergolog.


Adaugati un comentariu


 

*