Sancțiuni dure pentru proprietarii care nu își curăța terenurile de ambrozie

12 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Guvernul ar putea tripla amenzile prevăzute în prezent, dat fiind faptul că legea adoptată anul trecut este ignorată de mulți.

 

În urmă cu un an, intra în vigoare o lege nouă menită să protejeze persoanele alergice de efectele neplăcute provocate de polenul de ambrozie, recunoscută ca fiind planta cu cel mai ridicat potențial alergen din România. Printre altele, legea îi obligă proprietarii de terenuri, administratorii de drumuri și responsabilii de șantiere să ia măsuri pentru combaterea ambroziei, denumită și „buruiana pârloagelor”. O vreme nu s-a făcut foarte mare caz pe marginea acestei legi, însă odată cu începerea unui nou „sezon al buruienilor”, când persoanele alergice la polen au cele mai mari probleme, a ieșit la iveală faptul că prevederile legii pentru combaterea ambroziei au fost ignorate în mare măsură de cei vizați. Incidența rinoconjunctivitei alergice sezoniere este la fel de ridicată în această perioadă ca și în anii precedenți, iar ambrozia crește din abundență chiar și în inima Capitalei.

În această situație, la nivelul Primăriei Capitalei a fost convocat ieri un comandament de urgență, la care au fost invitaţi toţi factorii responsabili cu implementarea planului de măsuri privind combaterea ambroziei de pe teritoriul Bucureștiului. Cu această ocazie, s-a ajuns la concluzia că legea pentru combaterea ambroziei nu a determinat acțiuni concrete din partea celor vizați, dovadă stând numărul la fel de mare de persoane alergice care au de suferit în această perioadă, din cauza polenului acestei buruieni.

 

Gabriela Firea

Astfel, primarul Gabriela Firea a solicitat oficial Guvernului să modifice această lege ale cărei prevederi sunt greu de aplicat și să tripleze amenzile prevăzute pentru cei care nu se conformează. Astfel, în timp ce amenda minimă pentru persoanele fizice este în prezent de 750 de lei, aceasta ar urma să ajungă la 2.250 de lei, iar cuantumul maxim să fie majorat la 5.000 de lei, dacă Guvernul va da curs solicitării venite din partea primarului general al Capitalei. Totodată, pentru persoanele juridice, cuantumul minim al amenzii ar urma să crească de la 5.000 de lei la 15.000 de lei, iar maximul va ajunge la 20.000 de lei.

Trebuie să fim sinceri şi să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acţiuni foarte concrete şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană. Astfel, în urma acţiunilor desfăşurate în această vară, deşi am colaborat cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ”, a declarat Gabriela Firea.

 

O altă modificare propusă vizează și permiterea unor intervenții de urgență pe terenurile virane ale căror proprietari nu s-au conformat legii și nici nu pot fi identificați. Primarul Capitalei a solicitat ca legea să permită autorităților locale să intervină în astfel de situații pentru a combate această buruiană, dat fiind faptul că procedurile de identificare a proprietarilor pot fi de durată, iar în toată această perioadă, buruiana are tot timpul să se dezvolte și să își răspândească polenul în atmosferă. Gabriela Firea a dat în acest sens exemplul terenurilor ai căror proprietari sunt plecați din țară sau al celor care au fost vândute, fără a fi încheiate acte care să înregistreze schimbarea proprietarului.

Ne dorim să putem interveni de urgenţă oriunde este necesar, astfel încât operaţiunea de eradicare a acestei buruieni să fie unitară, pentru că degeaba se curăţa doar o parte din terenuri, din moment ce aceasta se poate răspândi rapid pe distanţe de kilometri. Dacă Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector și din celelalte orașe ar avea atribuţii în acest sens, acţiunile de control ar fi mai eficiente, cu măsuri mai rapide”, a mai precizat primarul Gabriela Firea.

Modificările legislative propuse de aceasta sunt susținute și de prefectul Capitalei, dar și de Garda de Mediu, instituție care a trimis încă de luna trecută circulare la toate prefecturile din țară, prin care solicită constituirea unor comisii mixte pentru a rezolva problema ambroziei.

 

Aproximativ 50.000 de români suferă în această perioadă din cauza alergiilor la ambrozie, însă numărul lor ar putea fi chiar mai mare, întrucât nu toți s-au prezentat la medic pentru a le fi confirmată alergia, dat fiind faptul că simptomele pot fi ușor confundate cu o simplă răceală sau cu cele ale unor alte alergii.

Perioada cuprinsă între a doua jumătate a lunii august și sfârșitul lui octombrie este una de disconfort pentru persoanele cu alergii. Cunoscută și ca „sezonul buruienilor”, este o perioada în care persoanele care suferă de diferite alergii la polen devin mai sensibile, fiind afectate mai pregnant. Polenul buruienilor care înfloresc în această perioadă, precum și sporii anumitor specii de mucegaiuri, sunt mult mai prezente în atmosferă în această perioadă, fiind purtate de vânt pe distanțe mari și creând probleme persoanelor alergice, chiar dacă acestea nu se află în apropierea zonelor năpădite de buruieni.

Ambrozia este recunoscută ca fiind buruiana cu cel mai ridicat potențial alergen, o singură plantă putând elibera în atmosferă până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.


Adaugati un comentariu


 

*