Ministerul Sănătății a pus gând rău băuturilor energizante

În dezbatere publică a fost lansat un proiect de lege prin care comercializarea acestor produse va fi interzisă către minori, în incinta unităților sanitare și în apropierea școlilor.

 

Băuturile energizante ar putea avea parte de același regim restrictiv de comercializare precum alcoolul și țigările. Ministerul Sănătății a lansat o propunere legislativă în dezbatere publică, prin care se dorește ca vânzarera acestor băuturi către tinerii sub 18 ani să fie interzisă.

Totodată, proiectul de lege prevede interdicția vânzării de băuturi energizante prin automate stradale, dar și în unitățile comerciale amenajate în incinta spitalelor.

Nu în ultimul rând, la fel ca și în cazul alcoolului și tutunului, acest gen de de băuturi ar putea fi interzise de la comercializare la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice punct de acces în unitățile de învățământ, excepție făcând unitățile de învățământ superior, frecventate de studenți care au depășit deja vârsta majoratului.

Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă are ca scop protejarea sănătății populației, pe lângă măsurile restrictive fiind prevăzută și desfășurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informare a consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii.

 

Dacă proiectul va fi adoptat sub forma unei legi, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile de specialitate, vor putea solicita producătorilor, distribuitorilor sau importatorilor de băuturi energizante, pentru fiecare marcă sau tip, documente, inclusiv buletine de analiză, care să demonstreze conformitatea produselor cu legislaţia în vigoare.

Proiectul de act normativ prevede și sancțiuni pentru cei care nu vor respecta aceste restricții, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Se va admite însă ca produsele din această gamă, introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 1 iulie 2018, care nu respectă cerinţele, să poată fi comercializate până la epuizarea acestor stocuri.

 

În altă ordine de idei, ministrul Sorina Pintea a abordat, zilele acestea, și problema hranei pacienților internați în spitale. Ea a precizat că încearcă se găsească soluții pentru majorarea tarifelor alocate normei de hrană pentru pacienți, recunoscând că, la ora actuală, aceste tarife sunt foarte mici, ceea ce se reflectă în calitatea slabă a hranei pe care o primesc bolnavii.

Este o problemă legată mai mult de spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru că la nivelul spitalelor din subordinea autorităţilor locale există posiblitatea suplimentării acestor tarife de către autorităţile locale. La spitalele Ministerului Sănătăţii, tarifele acestea sunt fixe. Aici avem probleme şi încercăm să găsim soluţii pentru că tarifele sunt foarte mici”, a declarat Sorina Pintea. Ea a subliniat, de asemenea, că meniul pacienților din spitale ar trebui să se facă lunar, respectându-se toate normele de care trebuie să se țină seama, respectiv, gramaj, porţie și  meniuri diferenţiate pe patologii.

 


Adaugati un comentariu


 

*