Alergiile – un alt pericol care pândește după relaxare

În perioada stării de urgență, persoanele alergice care au respectat măsurile de autoizolare au fost mai puțin expuse alergenilor de sezon, iar odată cu libertatea de mișcare se pot amplifica rinitele alergice.

 

Dr Simona Băjenaru

Suntem în plin sezon al alergiilor la iarbă și polen, care a început aproximativ în aceeași perioadă în care a fost decretată starea de urgență. Persoanele alergice au avut, astfel, o motivație în plus de a sta în casă și de evita ieșirile în timpul cărora ar fi putut intra în contact cu factorii alergeni care le provoacă atâtea probleme. Totuși, după două luni de restricții, este greu de rezistat tentației de a ieși din casă pentru o plimbare mai lungă sau pentru rezolvarea anumitor treburi, amânate în timpul stării de urgență.

În acest context, medicul primar Simona Băjenaru, specialist în Alergologie și Imunologie Clinică la Spitalul Județean de Urgență Buzău, reamintește pacienților alergici că, pe lângă măsurile de evitare a răspândirii infecțiilor cu noul virus, este necesar să se protejeze și împotriva alergenilor care le creează probleme în fiecare an.

Primăvara este începutul sezonului de alergii. Plantele încep sa înverzească și pomii să înflorească, ceea ce face ca polenul nou existent să fie răspândit în atmosferă, urmând să apară simptomele frecvent întâlnite la persoanele cu alergii. Alergenilor exteriori cum sunt plenul și puful de la plopi, li se adaugă și cei de interior, reprezentați de părul animalelor de companie, acarienii din praf și de mucegaiuri. Mai există și o a treia categorie de alergeni – cei profesionali – care pot fi dizolvanți detergenți și alte substanțe folosite la locul de muncă”, explică medicul alergolog.

 

Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă în această perioadă pacienții alergici este rinita alergică, afecțiune apărută ca urmare a expunerii mucoasei nazale la un alergen sensibilizant. Există două tipuri de rinite alergice: sezoniere, care apar numai în timpul polenizării, și perene, care au loc pe tot parcursul anului. Iarba și buruienile pot provoca reactie alergică în timpul verii, iar toamna, buruienile și sporii ciupercilor pot cauza probleme.

Dr. Simona Băjenaru spune că această afecțiune se manifestă prin rinoree, obstrucție nazală, prurit nazal și strănut, iar de multe ori este însoțită și de conjunctivită alergică și de hiperlăcrimare. „Rinita alergică și astmul au caracteristici comune. Deseori coexistă, astfel încât 15% până la 38% dintre pacienții cu rinită alergică suferă și de astm, iar 6% până la 85% dintre pacienții astmatici prezintă și simptome nazale”, a mai precizat medicul alergolog buzoian. Specialistul menționează că cele mai frecvente alergii cu care se prezintă pacienții la cabinetul său sunt sensibilizările la acarienii din praful de casă, iar ca polen, sensibilizarea la polenul de vară (polenul de graminee), cu o creștere semnificativă în ultimii ani a sensibilizărilor la polen de Ambrosia (polen de toamnă).

Alergia afectează în mod considerabil calitatea vieții pacienților, întrucât este asociată cu limitarea unor activități, scăderea capacității de concentrare și de luare a deciziilor, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală și multe alte probleme ce derivă de aici. Ocazional poate apărea o reacție alergică severă, numită anafilaxie sau șoc anafilactic. Aceasta este o urgență medicală și necesită tratament imediat, dar din fericire este mai rară.

 

În ceea ce privește măsurile de prevenire, medicul alergolog spune că cea mai eficientă este evitarea contactului cu alergenii care declanșează simptomele, însă când este vorba de polen sau alți factori exteriori, este foarte dificil acest lucru. Din păcate, perioada de circulație a polenurilor este una îndelungată, cuprinsă în intervalul aprilie-octombie, cu o intensificare în sezonul de primăvară.

Dr. Băjenaru le recomandă pacienților cu alergii să nu se lase „luați de val” după 15 mai să își ia toate măsurile de precauție pentru ca ieșirea din autoizolare să nu genereze alte probleme pentru ei. „Știu că este foarte dificil să rămânem în continuare în case și după relaxarea restricțiilor, însă recomand persoanelor alergice să evite activitățile prelungite în aer liber în zilele călduroase și uscate, când concentrația polenurilor este mare. De asemenea sunt de evitat zonele cu concentrații ridicate de polen. Deși mișcarea și exercițiile fizice în aer liber sunt bine venite după o astfel de perioadă,  nu le recomand pacienților alergici plimbările, alergările, mersul pe bicicletă sau picnicurile în parcuri sau în mediul rural, în această perioadă. Purtarea măștilor, care vor deveni obligatorii în spațiile închise, ar putea ajuta, la fel și purtarea ochelarilor protectori în mediul exterior, preferabil cu apărătoare la părțile superioare şi laterale ale ramelor. Acasă, e bine să ținem ferestrele închise între orele 6.00 și 16.00 și să folosim filtre speciale pentru alergeni la aparatele de aer condiționat. De asemenea recomand spălarea frecventă a feţei cu apă în cursul zilei şi duşul la sosirea la domiciliu, pentru îndepărtarea grăuncioarelor de polen, iar uscarea lenjeriei şi a hainelor e preferabil să de facă în uscător, nu în mediu exterior”, a subliniat dr. Simona Băjenaru.

Medicul buzoian menționează că o serie de medicamente pot controla simptomele rinitei alergice, iar acestea se administrează în funcție de severitatea manifestărilor clinice, atât sistemic pe cale orală cât și topic (local) sub formă de spray-uri nazale. Acestea pot ține alergiile sub control, dar pentru a trata cauza rinitei alergice se recomandă o desensibilizare alergen specifică (imunoterapie alergen specifică), cu scopul de a induce toleranța imunologică.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*