Focarul de la Râmnicelu crește numărul pacienților cu Covid-19 din județul Buzău

Nu mai puțin de 14 cazuri noi din această zonă, între care și funcționari ai Primăriei locale, au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Acestora li s-au adaugat un bărbat din Buzău, împreună cu fiica sa în vârstă de 3 ani.

 

Buzăul se apropie vertiginos de pragul psihologic de 100 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, pe care este posibil să îl atingă până la ieșirea din starea de urgență, dacă numărul de persoane confirmate va continua să crească în ritmul alert în care a făcut-o de la începutul lunii mai. Ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică arată că la nivelul județului sunt confirmate în acest moment 83 de cazuri, cu 16 mai mult decât ieri. Cele mai multe dintre cazurile nou confirmate provin din focarul de la Râmnicelu, zonă aflată în carantină de sâmbătă dimineață, după ce un localnic și-a infectat toată familia. Ulterior, rudele acestuia au refuzat să meargă la spital, iar ceilalți contacți au refuzat testarea, punând în pericol întreaga comunitate.

O atitudine ostilă a fost întâmpinată, de altfel, din partea întregii comunități, astfel că măsura instituirii carantinei a fost singura soluție pe care autoritățile au avut-o la îndemână. Cu toate acestea, în zilele ce au urmat, din focarul respectiv au fost confirmate noi cazuri, așa cum sunt și cele 14 identificate în ultimele 24 de ore. Toți cei 14 pacienți au fost preluați și transportați la spitalul din Râmnicu Sărat, unde au rămas internați. Până acum au fost confirmate 25 de cazuri de infecție cu noul virus.

Celelalte două cazuri confirmate în județ provin din Buzău și provin din rândul contacților direcți din cartierul Poștă. Este vorba de un bărbat de 30 de ani și de fiica sa în vârstă de 3 ani, care au fost inițial internați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău, iar după confirmarea testelor au fost transferați la spitalul Victor Babeș din București.

 

Numărul de persoane infectate la Râmnicelu a ajuns la 25, dintre care 5 își desfășoară activitatea în cadrul administrației publice locale, situație ce a determinat Direcția de Sănătate Publică să dispună o serie de noi măsuri în focar. Astfel, s-a decis în primul rând izolarea la domiciliu a tuturor contacților persoanelor confirmate cu Covid-19, precum și a membrilor de familie ai acestora.

La nivelul Primăriei a fost stabilit că de cel mult trei persoane își pot desfășura activitatea specifică pe perioada de monitorizare, sub conducerea primarului și a viceprimarului, cu condiția ca toate persoanele implicate în această situație să locuiască pe raza localității Râmnicelu în cele 14 zile de izolare la domiciliu. Continuarea activității în cadrul primăriei este strict condiționată de respectarea acestor măsuri.

Nu în ultimul rând, în perioada următoare se va executa dezinfecție printr-o firmă autorizată, în toate spațiile primăriei, precum și în spațiile accesate frecvent de locuitorii comunității.

 

Între timp, pe numele celor șase rude ale „pacientului zero” din Râmnicelu au fost întocmite dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor și omisiunea declarării unor informații”. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat, sub supravegherea cărora se desfășoară cercetările, polițiștii de la Râmnicelu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în după amiaza zilei de 7 mai, șase persoane majore domiciliate la trei adrese distincte de pe raza comunei, contacți ai unei persoane infectate cu COVID-19, au refuzat să se supună testării și examinării medicale solicitate de specialiștii DSP Buzău, pentru a se stabili dacă sunt la rândul lor infectate cu noul virus. În aceeași timp, persoanele menționate au refuzat să divulge cadrelor medicale date cu privire la persoanele cu care au intrat în contact.

Este de așteptat ca numărul persoanelor infectate să crească în următoarele zile, având în vedere că o parte dintre cei depistați pozitiv sunt angajați ai unor magazine din comună și ai primăriei locale, cu care probabil au intrat în contact majoritatea localnicilor, chiar dacă DSP a dispus izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor identificate că au intrat în contact cu persoanele infectate, iar la Primărie s-a restrâns activitatea în perioada monitorizării.

În rest, la nivelul județului mai sunt în carantină 240 de persoane, iar alte 242 sunt în izolare.

În ultimele 24 de ore au fost aplicate 36 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 12.400 de lei.

 

La nivel național, numărul cazurilor noi confirmate este în scădere pentru a doua zi consecutiv, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 190 de cazuri noi.

Numărul total al persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns la 15.778, dintre care 7.685 s-au vindecat. Este în scădere și numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă, care a ajuns azi la 238, însă ne apropiem de pragul de 1.000 de decese în rândul pacienților infectați, la acest moment fiind raportate 991 de decese.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.923 de  persoane, iar alte 19.007 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Totodată, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 269.183 de teste.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 273 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, iar acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 169.100 de lei. De asemenea, până în prezent, au fost întocmite 563 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*