Medicul buzoian Simona Băjenaru, despre vaccinarea anti-Covid a persoanelor cu alergii

18 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Coordonatorul Centrului de vaccinare din cadrul SJU Buzău lămurește astfel controversele promovate în spațiul public pe acest subiect.

 

Încă de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid a fost promovată intens contraindicația la imunizare în cazul persoanelor alergice, lansate pe această temă de „specialiștii de tastatură”, aceasta fiind, de altfel, și piatra de temelie a valului de fake news care au invadat spațiul public până în prezent. S-a vorbit de la început că vaccinul provoacă șoc anafilactic, că au existat reacții alergice severe și multe alte grozăvii menite să sperie oamenii și să-i determine să nu se vaccineze, motivația celor care au promovat astfel de informații nefiind foarte clară pentru un om cu mintea limpede. Între timp, mii de persoane alergice s-au vaccinat și nu au suferit niciunul din efectele adverse amintite, însă există unele reticențe și e firesc să fie așa în cazul pacienților alergici, spun medicii alergologi.

Pentru a lămuri o dată în plus lucrurile în această privință, dr. Simona Băjenaru, medic primar alergologie şi imunologie clinică în cadrul Spitalului județean de Urgență Buzău și coordonator al centrului de vaccinare din cadrul unitățui medicale, explică ce reacții adverse pot apărea în urma vaccinării anti-Covid și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pacienții cu alergii.

În primul dând, medicul spune că „vaccinarea este importantă”, atât pentru că scade riscul de îmbolnăvire în cazul persoanei imunizate, cât și a faptului că se reduce riscul transmiterii comunitare, iar în acest mod vor fi mai puține persoane în stare gravă și astfel se reduce presiunea asupra spitalelor, iar acestea își pot relua activitatea în regim normal și vor putea acorda îngrijiri tuturor pacienților.

 

Dr. Simona Bajenaru

De asemenea, reducându-se transmiterea comunitară și presiunea pe sistemul sanitar, revine și viața la normal, treptat, iar asta nu poate fi decât în beneficiul tuturor. Cei care înțeleg aceste lucruri dar au totuși o reținere față de reacțiile adverse trebuie să știe că, în majoritatea cazurilor, acestea nu sunt severe atunci când apar, iar riscul de a suferi complicați grave este mult mai mic decât cel de a contracta boala și a ajunge în spital.

Cele mai frecvente reacții adverse au fost reacțiile locale, și aici mă refer la durere la locul injectării și au mai fost ușor edem și eritem la locul injectării, dar care se remediază într-o zi-două, prin aplicarea de comprese cu apă rece. Au fost și pacienți care au raportat reacții generale; cele mai frecvente au fost durerile de cap, o stare generală proastă, amețeli, frisoane, dureri musculare și dureri articulare, dar care trec spontan sau cu un antiinflamator, în una-două zile. Acestea au fost mai intense sau mai puțin intense, în funcție de pacient, iar fiecare a răspuns în mod diferit ca și intensitate”, a precizat dr. Simona Băjenaru, adăugând că apariția acestor simptome nu însemnă că vaccinul „face rău”, ci sunt reacții firești, care pot apărea după orice vaccin, semn că acesta își face efectul.

 

Referindu-se strict la pacienții cu alergii, dr. Simona Băjenaru precizează că nu există contraindicații pentru vaccinarea anti-Covid, iar dovadă stau miile de alergici care s-au vaccinat deja și nu au raportat niciun efect advers sever. „Persoanele alergice, şi aici ne referim la terenul atopic, pacienţii care au dermatită atopică, rinită alergică, urticarii, alergii alimentare, inclusiv astm, nu au contraindicaţie pentru vaccinarea anti-Covid. Trebuie evaluat riscul la pacientul care a avut reacţii post-medicamentoase şi aici vorbim în special de reacţii sistemice, cu forme de anafilaxie post-medicamentoase, în special la medicamentele de tip injectabil. Există o singură contraindicaţie absolută, și anume reacţia alergică sistemică, anafilaxie la una dintre componentele vaccinului. Pacientul trebuie foarte bine evaluat din punct de vedere al riscului, iar la cei la care sunt riscuri sau sunt temeri legate de posibilă reacţie alergică, dar nu intră în această contraindicaţie absolută, sunt nişte măsuri de precauţie” a explicat medicul specialist.

 

Chiar și în cazul apariției unor reacții alergice după vaccin, medicul spune că pacienții nu sunt în pericol, întrucât fiecare centru este dotat cu  trusă de urgenţă, pentru a acţiona în acest sens, iar anumiţi pacienţi predispuși la astfel de reacții severe rămân sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp, nu doar cele 15 minute cât este recomandat în general.

Ca și concluzie, medicul alergolog spune că „trebuie evaluat riscul, pentru că nu există decât o singură contraindicație absolută – reacție alergică la unul dintre componentele vaccinului. Mai există o contraindicație, dacă pacientul a făcut o reacție alergică sistemică la prima doză, iar atunci trebuie ca următoarea doză să fie făcută cu un vaccin obținut printr-o altă tehnologie. De exemplu, dacă a făcut o reacție alergică cu prima doză de vaccin Pfizer, nu mai poate face a doua doză cu vaccin tot ARN mesager, deci va face cu varianta clasică de vaccinare, dar tot așa, trebuie evaluat și ținut sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp”, a mai precizat dr. Simona Băjenaru.

 


Adaugati un comentariu


 

*