Organizarea examenului de Rezidențiat trece în sarcina Ministerului Educației

18 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În acest mod, Universitățile de Medicină și Farmacie vor selecta spitalele în care se va desfășura pregătirea viitorilor medici specialiști, urmând ca Ministerul Sănătății să asigure în continuare salarizarea rezidenților.

 

Zilele trecute, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, depus în cursul lunii iunie, de un grup de 8 parlamentari printre care se numără și medicii social-democrați Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila, Florin Buicu, Patriciu Achimaş-Cadariu, Florian Bodog și Leonard Azamfirei, ca umare a unei propuneri venite din partea celor mai importante 6 universități de Medicină și Farmacie din țară. Proiectul se referă la transferul tuturor activităților din cadrul programului de Rezidențiat, de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Educației, mai exact în responsabilitatea universităților de Medicină și Farmacie.

„Ministerul Educației organizează admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministrului Educației și al Ministerului Sănătății, la propunerea universităților de Medicină și Farmacie acreditate și a universităților care au în structură facultăți de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie acreditate”, se arată în proiectul adoptat marți în Camera Deputaților, care mai trebuie să treacă și de Senat, cameră decizională în acest caz.

 

Prin urmare universitățile de Medicină și Farmacie capătă mai multe responsabilități în organizarea Rezidențiatului, inclusiv aceea de a alege spitalele publice și private în care se va desfășura pregătirea rezidenților, în vederea obținerii atestatului de medic specialist. În același timp, proiectul mai prevede că salarizarea rezidenților pe tot parcursul perioadei de pregătire va fi asigurată în continuare de Ministerul Sănătății.

Medicii rezidenți încheie, după promovarea concursului de admitere în Rezidențiat, un contract de studii cu universitățile de medicină și farmacie acreditate sau cu universitățile care au în structură facultăți de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie acreditate, care organizează programul de pregătire în rezidențiat la care au fost repartizați și un contract individual de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea. Salarizarea medicilor rezidenți se asigură de către Ministerul Sănătății, în acord cu prevederile legale în domeniu”, mai prevede proiectul de lege recent aprobat de către deputați.

 

Ca urmare a acestei decizii, diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, România aliniindu-se astfel la standardele internaționale.

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți a transmis un comunicat pe această temă, în care se precizează că „în urma întrebărilor primite din partea medicilor rezidenți și a absolvenților care urmează să susțină examenul de Rezidențiat, cu privire la conținutul proiectului de lege și al statutului medicului rezident, reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți și ai Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, au luat legătura cu inițiatorii proiectului pentru a clarifica aceste aspecte. De asemenea, menționăm faptul că în perioada preliminară adoptării proiectului, am comunicat factorilor decizionali implicați importanța menținerii statutului de salariat al medicului rezident, precum și dorința absolvenților de a se menține formatul centralizat al examenului de rezidențiat. Așadar, în urma adoptării actualului proiect de lege, nu s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între cele două ministere”.

Prin urmare, examenul de Rezidențiat de anul acesta, care va avea loc duminică, 21 noiembrie, se pare că va fi ultimul organizat de Ministerul Sănătății, urmând ca de anul viitor, sarcina să revină universităților de Medicină și Farmacie, care au solicitat expres acest lucru.

 


Adaugati un comentariu


 

*