Propaganda antivaccinistă a senatoarei Șoșoacă a ajuns în atenția DIICOT

18 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceasta este cercetată pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce a împiedicat activitatea de vaccinare la un centru din județul Iași, într-o localitate intrată în scenariul roșu din cauza incidenței ridicate.

 

Cea mai vocală „trompetă” a curentului anti-vaccinist și autoarea celui mai aberant avertisment conform căruia vaccinarea anti-Covid „provoacă sterilitate pe trei generații”, senatoarea Diana Șoșoacă, a ajuns în atenția procurorilor de la DIICOT, care fac cercetări referitoare la incidentul din luna septembrie când, înfocata militantă anti-vaccinare a blocat activitatea într-un centru de imunizare din județul Iași. La data respectivă, Diana Șoșoacă a descins, însoțită de un grup de simpatizanți, în comuna Răchițeni, care era în scenariu roșu, după ce aflase că în zonă a ajuns o caravană mobilă de vaccinare. Cu tupeul specific, aceasta s-a postat în ușa centrului de vaccinare și a început să arunce cu acuze în stânga și-n dreapta, cerând socoteală chiar medicului care coordona activitatea de vaccinare, și care întâmplător era și cadru universitar la UMF Iași. Ulterior, medicul a declarat că s-a temut pentru siguranța sa, dat fiind comportamentul agresiv al senatoarei, comportament care a avut darul de a-i intimida și pe localnicii care veniseră să se vaccineze.

Speriați de țipetele demnitarului și de previziunile apocaliptice legate de vaccinare, oamenii au plecat, iar în ziua respectivă nu s-a mai făcut nicio vaccinare, deși caravana sosise în localitate special în acest scop.

 

Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!, a scandat Diana Șoșoacă, secondată de susținătorii cu care venise la centrul de vaccinare. Întreaga scenă a fost transmisă live pe Facebook, așa că există dovezi solide care să probeze faptele la care s-a dedat demnitarul. În mod inexplicabil, aceasta a fost lăsată să-și facă numărul” fără ca Poliția sau jandarmii să intervină, însă Direcția de Sănătate Publică Iași, prin directorul său, Vasile Cepoi, a depus o plângere penală împotriva senatoarei. Inițial, dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului General, care au stabilit că faptele le depășesc competențele, fiind mai grave decât par în realitate și depășind limitele unui simplu circ populist.

Dat fiind faptul că seantoarea s-a folosit de această ocazie pentru a răspândi informații false privind vaccinarea, într-un context epidemiologic grav, procurorii au decis că faptele țin de domeniul criminalității organizate. Prin urmare, dosarul la fost declinat către procurii DIICOT, care se ocupă cu investigarea faptelor ce țin de crimă organizată și terorism.

 

Diana Șoșoacă este cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar este posibil ca și celelalte fake news-uri răspândite de aceasta pe tema pandemiei și a vaccinării să fie luate în considerare de anchetatori și să atârne greu la dosar.

Senatoarea Șosoască, susține însă că niciunul din capetele de acuzare nu este adevărat și că nu știe să existe un dosar pe numele său la DICOT. Din contră, aceasta spune că ea este cea care a făcut sesizare la DIICOT pe numele directorului DSP Iași, al lui Raed Arafat, Alexandru Rafila și Florin Cîțu pentru „deturnare de fonduri și grup infracțional, înaltă trădare, rele tratamente aplicate minorului și încă altele”.

Plângerea ar fi fost făcută după circul de la Răchițeni, unde senatoarea susține că fuseseră aduși la vaccinare și copii de 9 ani, iar scenariul roșu era instituit fără niciun temei, întrucât în comună nu existau localnici infectați. Argumentul pentru această ultimă acuzație ar consta în faptul că „nimeni din comună nu cunoștea pe cineva care să fie infectat” sau cel puțin asta i s-ar fi comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*