Salariile a peste 70 de mii de angajați din Sănătate, sub semnul întrebării. Marcel Ciolacu susține că nu vor fi probleme

18 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Semnalul de alarmă a fost dat de liderul UDMR Kelemen Hunor și a fost confirmat ulterior de ministrul Sănătății Cseke Attila, dar liderul PSD, Marcel Ciolacu, dă asigurări că săptămâna viitoare „vom avea Guvern, iar rectificarea bugetară este o prioritate pentru noi, pentru a rezolva problemele la Sănătate”. 

 

Criza guvernamentală, care pare să nu se mai termine și care are implicații majore în toate domeniile din cauza lipsei de autoritate în cea mai gravă criză sanitară a ultimilor ani, afectează în mod direct sistemul medical. Zeci de mii de angajați din sistemul public de Sănătate riscă să nu-și primească salariile pe noiembrie, dacă nu se ajunge rapid la un curent de stabilitate și la un consens pentru guvernare.

Semnalul de alarmă a fost lansat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că formațiunile politice care negociază formarea Guvernului sunt într-o competiție cu timpul și speră ca cel mai târziu săptămâna viitoare să poată fi votat noul Guvern în Parlament, pentru că este nevoie urgentă de rectificare bugetară, în caz contrar existând riscul ca 74.000 de angajați din sistemul medical să nu-și poată primi salariile.Medicii de la UPU, medicii rezidenți, cei de la DSP-uri, cei care sunt plătiți de la minister. Pe 25 noiembrie ar trebui să avem banii. Au zis că se poate face această rectificare și prin amendament la rectificarea precedentă, în Parlament. Plus bugetul, plus multe alte lucruri. Dacă nu putem să ne întelegem în 2-3 săptămâni, nici în 4, nici în 5, nici în 8 nu putem să spunem noutăți, a declarat, printre altele, liderul UDMR.

 

Cseke Attila

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a confirmat că Ministerul Sănătății nu are bani în buget pentru salariile din decembrie ale celor 74.000 de angajaţi amintiți, dar a menționat că „se lucrează la soluţii”, cea mai la îndemână fiind o rectificare bugetară. „Pe partea de buget al Ministerului Sănătăţii, ceea ce finanţăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajaţi în sistemul bugetar de sănătate, care trebuie să primescă salariul (…) în luna decembrie, pentru munca desfăşurată în noiembrie. Nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există. Există soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se rezolvă. Încă nu am depăşit o anumită limită care nu poate fi estimată sau în care am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar sigur, am semnalat această problemă, pentru că trebuie să fim preventivi şi să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, a afirmat Cseke Attila, menționâdu-i în această situație pe angajații de la Unităţile de Primiri Urgenţe, DSP-uri, serviciile de Ambulanţă, rezidenţii care sunt în sistem, unii dintre ei angrenaţi în lupta cu pandemia de COVID-19, care își primesc drepturile salariale direct de la minister. Ministrul a mai spus că cea mai la îndemână soluție este rectificarea bugetară, care se poate aproba însă doar după formarea Guvernului.

 

Marcel Ciolacu – Presedinte PSD

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu, a dat însă asigurări că săptămâna viitoare va fi Guvern. În această dimineață, președintele PSD a anunțat, după 12 zile de negocieri pentru formarea noului guvern cu PNL și UDMR, că s-a ajuns la un consens și asupra numelui premierului asupra căruia se părea că s-a ajuns la un blocaj. Potrivit lui Ciolacu, care fusese desemnat de partid pentru a ocupa fotoliul de premier, că a aflat „din spațiul publicFlorin Cîțu l-a propus pe dl. Rafila și că eu am refuzat. Nu am refuzat. Sunt de acord cu dl Rafila. Deci am căzut de acord pentru premier. Eu îmi asum că îi conving pe colegii mei să îl desmenăm pe dl. Rafila” a declarat Marcel Ciolacu după ce, miercuri seară, premierul demis a afirmat că el l-a propus pe medicul Alexandru Rafila, dar Ciolacu ar fi refuzat.

Liderul social-democrat a mai spus că ar fi normal ca astăzi să fie finalizat programul de guvernare și „orientarea cu prim-ministrul”, menționând că negocierile sunt „foarte avansate” și  dând asigurări că săptămâna viitoare „vom avea Guvern” și se vor rezolva și problemele cu banii pentru salarii în Sănătate, pentru că „rectificarea bugetară este o prioritate pentru noi, pentru a rezolva problemele la Sănătate”.

 

Între timp, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 30 de milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru continuarea activităților derulate de către serviciile de ambulanță pentru gestionarea cazurilor care reprezintă o urgență medicală, determinate de infectarea cu virusul SARS-Cov-2, dar și pentru cele generate de alte cauze medicale.

Sumele primite vor fi utilizate pentru asigurarea echipamentelor de protecție specifice (combinezoane, halate, măști, dezinfectanți, s.a.) pentru personalul operativ, asigurarea necesarului de medicamente și în special a oxigenului medicinal, care înregistrează în aceasta perioadă o creștere masivă ca urmare a administrării de oxigen la pacienți, pentru cheltuieli generate de consumul de carburanți și asigurările pentru ambulanțele utilizate, dar și pentru achiziția necesarului de piese de schimb și reparații a autospecialelor de intervenție”, se menționează într-un comunicat remis de minister, presei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*