REZIDENTIAT 2015: Consilierul care i-a sfatuit pe absolventi sa plece in strainatate a fost destituit

14 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Benoni Tiganiuc a fost demis de ministrul Patriciu Achimas-Cadriu, imediat dupa intalnirea pe care acesta a avut-o cu absolventii de Medicina din Bucuresti.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgAfirmatia facuta zilele trecute de un oficial al Ministerului Sanatatii, care i-a sfatuit pe absolventii de medicina ce nu au mai prins locuri dupa ce au promovat examenul de rezidentiat in Capitala, sa plece in strainatate, s-a lasat cu sanctiuni. Asa cum era de asteptat, dupa ce participantii la aceasta discutie au facut public modul in care consilierul din minister li s-a adresat, acesta a fost identificat si si-a pierdut postul chiar a doua zi, fiind demis de ministrul Patriciu Achimas-Cadariu. Benoni Tiganiuc detinea functia de consilier al secretarului de stat Dorel Sandesc, iar in aceasta calitate a participat la intalnirea cu grupul de absolventi care obtinusera puncatajul minim la examenul de rezidentiat, dar nu prinsesera locuri si posturi. Acestia au solicitat ministerului sa se suplimenteze numarul de locuri alocat pentru cei care au dat examenul de rezidentiat in Bucuresti, insa li s-a comunicat ca acest lucru este imposibil, intrucat contravine prevederilor legale. Singura solutie identificata a fost aceea ca respectivii candidati sa sustina un nou examen pentru posturile si locurile ramase neocupate in celelalte centre universitare din tara.

 

examen rezidentiUMFDavilaRaspunsul autoritatilor i-a nemultumit pe absolventii de medicina, care au sutinut ca nu este normal sa sustina un nou examen, cu aceeasi tamatica, dupa ce au sustinut deja unul si au obtinut punctajul necesar pentru promovare. In loc sa le ofere o solutie la tinerilor medici, consilierul Benoni Tiganiuc s-a declarat surprins vis-a-vis de patriotismul lor si le-a sugerat sa-si vada propriul interes, iar daca stiu o limba straina, sa plece sa lucreze in strainatate.

Afirmatia oficialului din Ministerul Sanatatii a avut insa efect de bumerang in conditiile in care sistemul public de sanatate se confrunta cu o acuta criza de personal, tocmai din cauza exodului medicilor, care „isi vad propriul interes” – asa cum s-a exprimat Tiganiuc, si pleaca sa lucreze in strainatate, unde au parte de conditii mult mai bune de munca si de salarii pe masura pregatirii lor.

 

Patriciu Achimas-CadriuDeclaratia consilierului a fost urmata la scurt timp de un comunicat semnat de ministrul Patriciu Achimas-Cadriu, in care acesta si institutia pe care o conduce se delimitau de afirmatiile facute de consilierul Benoni Tiganiuc intr-un cadru informal, dupa incheierea discutiilor dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii si reprezentantii medicilor. „Este regretabil ca un reprezentant al Ministerului Sanatatii a afirmat astfel de lucruri. Ne preocupa in mod special identificarea unor solutii pentru stoparea fenomenului migratiei medicilor si asigurarea personalului medical necesar in unitatile sanitare publice”, se mai arata in documentul in care se mentioneaza ca ministrul a decis eliberarea din functie a consilierului Benoni Tiganiuc, ca urmare a afirmatiilor facute la intalnirea cu reprezentantii medicilor.

Noul ministru trebuie sa demonstreze si in mod practic aceste preocupari pentru stoparea exodului medicilor, au replicat tinerii medici, nemultumiti ca li s-a cerut sa plece din tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*