Se cauta solutii pentru „insanatosirea” sistemului de sanatate romanesc

Facultatile de Medicina, constituite in grupuri de lucru la nivel teritorial, vor derula proiecte de identificare a unor masuri care ar putea rezolva crizele majore ale sistemului pubic de sanatate din Romania, sub coordonarea unor experti din internationali.

 

conferinta facultatiCu cateva zile inainte de inceperea perioadei de inscrieri pentru viitorii studenti, decanii si prodecanii facultatilor de Medicina din Romania s-au reunit la Gura Humorului, pentru a participa la o conferinta de specialitate cu tema „Responsabilitatea sociala a facultatilor de Medicina – pentru un acces mai bun la ingrijiri medicale de calitate”. Conferinta a fost parte a unui proiect demarat si coordonat de UMF Iasi, vizand responsabilitatea sociala ce revine facultatilor de Medicina in rezolvarea crizelor majore din sistemul public de sanatate. Se urmareste, astfel, pe langa formarea viitorilor profesionisti in domeniul medical, asigurarea unui sistem sanitar „sanatos”, in care acestia sa isi poata desfasura activitatea, pentru a nu mai fi tentati sa plece sa lucreze peste hotare.

Cu ocazia reuniunii de la Gura Humorului, care a urmat unei intalniri similare ce a avut loc la Iasi in luna septembrie a anului trecut, participantii au prezentat rezultatele preliminare ale unor studii pilot vizand anumite obiective stabilite la intalnirea precedenta. S-a remarcat cu aceasta ocazie necesitatea unei metodologii unice de colectare a informatiei si prelucrare a datelor, astfel incat cele patru obiective sa fie derulate prin proiecte regionale.

 

Dr. Doina Azoicai

Dr. Doina Azoicai

Primul dintre obiectivele vizate se refera la alcatuirea unui registru teritorial al specialitatilor medicale existente si formarea unor medici cu specialitati in functie de nevoile sistemului de sanatate din teritoriul respectiv. Se va mai urmari, de asemenea, si evaluarea traseului profesional al absolventilor specilizarilor din domeniul medical, precum si evaluarea cauzelor migratiei profesionistilor din sanatate, atat ca fenomen de migratie interna, cat si migratie externa in tari din Uniunea Europeana sau din alte continente. Cel de-a patrulea obicetiv vizeaza identificarea gradului de satisfactie al profesionistilor din sistemul de sanatate si al populatiei fata de serviciile medicale din Romania.

La finalul conferintei, dr. Doina Azoicai, prorectorul UMF Iasi a declarat ca „au fost efectuate ateliere pe grupuri de lucru care s-au finalizat in stabilirea metodologiilor standard pentru desfasurarea proiectelor teritoriale, pe obiectivele stabilite, astfel incat la finalizarea acestor proiecte sa se obtina rezultate care sa permita o imagine globala asupra problematicii abordate cat si compararea sau particularizarea situatiilor care influenteaza eficienta sistemului de sanatate si care sunt in atentia universitatilor”.

 

studenti-umf-carol-davilaUrmatoarea reuniune a reprezentantilor facultatilor de Medicina din tara va avea loc in luna martie a anului viitor, cand se va face o sinteza pe baza rezultatelor obtinute in proiectele regionale mentionate. Aceasta sinteza va genera recomandari si masuri care trebuie adoptate de catre structurile de decizie atat la nivelul ministerelor implicate, precum Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii, cat si la nivel de Parlament, pentru armonizarea politicilor de sanatate.

Activitatile grupurilor de lucru vor fi pilotate din punct de vedere tehnic de experti ai structurilor internationale implicate in proiect, reprezentand Conferinta Internationala a Decanilor Facultatilor de Medicina Francofone, Societatea Internationala Francofona de Educatie Medicala si Reteaua Internationala Francofona pentru Responsabilitatea Sociala in Domeniul Sanatatii.

La evenimentul de la Gura Humorului au participat experti internationali in domeniu, printre care profesorul Jeol Ladner, de la Universitatea din Rouen – Franta, profesorul Dominique Pestiaux, de la Universitatea Catolica din Louvain – Belgia si profesorul Andre Jacques Neusy, din Franta.

 


Adaugati un comentariu


 

*