Ancheta la Bagdasar Arseni, dupa un nou caz de infectare cu bacterii intraspitalicesti

Pacientul a supravietuit unui accident aviatic produs in urma cu noua zile, dar pentru ca viata ii este pusa in pericol de bacteriile pe care le-a contractat in perioada spitalizarii, familia doreste sa il transfere la o clinica din Viena.

 

Spitalul Bagdasar Arseni

Spitalul Bagdasar Arseni

Pilotul Marian Cojocaru, administratorul aerodromului din Comana, s-a prabusit intr-un lac din apropierea aerdodromului, in urma cu noua zile, in timp ce efectua un zbor cu un paramotor, impreuna cu un alt pasager. In urma accidentului, pasagerul a decedat, insa viata pilotului a fost salvata, acesta fiind scos la timp din lac, inainte de a se ineca. Acesta era insa in stare grava, motiv pentru care a fost transportat de urgenta la spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti, unde se afla internat si in prezrent, in stare grava, dar stabila. Gravitatea leziunilor suferite a fost insa accentuata de faptul ca in perioada in care a fost internat, Marian Cojocaru a contractat nu mai putin de sase infectii intraspitalicesti, dintre care doua provocate de bacteriile Klebsiella si Acinetobacter, recunoscute pentru rezistenta foarte ridicata la antibiotice.

Infectiile au fost consemnate in documentele medicale ale pacientului, iar sotia acestuia, care este medic de profesie, considera ca viata pilotului este pusa in pericol din cauza acestor bacterii si intentioneaza sa il transfere la o clinica din Viena. Aceasta a facut anuntul prin intermediul unei retele de socializare, precizand ca pilotul a fost adus la spital in stare foarte grava intrucat a aspirat multa apa in plamani in urma impactului, timp de mai multe zile fiind intubat si ventilat mecanic.

 

Marian Cojocaru

Marian Cojocaru

Irina Cojocaru sustine ca in urma mai multor analize efectuate in aceasta perioada  a fost constatata prezenta a sase bacterii intraspitalicesti, care ii pun si mai mult viata in pericol pacientului, tinand cont de starera in care acesta se afla. „Marian este diagnosticat cu infectie intraspitaliceasca cu Klebsiella si Acinetobacter, cu rezistenta crescuta la antibiotice. Din cauza plamanilor, situatia e complicata. Am depus cerere la Ministerul Sanatatii pentru transfer urgent in afara tarii, deoarece riscurile cresc in fiecare minut si tot progresul pe care l-am facut pana acum ar putea sa nu mai insemne nimic”, a anuntat sotia pilotului pe reteaua de socializare, cererea depusa de aceasta la minister determinand si demararea unor verificari la spitalul Bagdasar Arseni.

Astfel, Inspectia Sanitara a anuntat luni seara ca a demarat o serie de controale la unitatea medicala respectiva, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie anuntate primele concluzii.

 

Dr. Bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase

In calitatea sa de medic si bun cunoscator al tarelor din sistemul public, Irina Cojocaru, sotia pilotului, a declarat ca medicii nu au nicio vina pentru aceasta situatie si nici spitalul, insa acesta nu este pregatit pentru partea de boli infectioase. „Infectiile astea nu pot fi preintampinate, sunt in aparate. Practic, te lupti degeaba. Eu consider ca spitalul nu are nicio vina, practic nu este pregatit pe partea de boli infectioase. Sotul meu nu avea cum sa aiba aceste bacterii inainte de internare, sunt specifice spitalului. Eu am considerat necesar sa ma adresez si specialistilor de la Matei Bals, pentru ca sunt doua bacterii foarte greu de tratat. Am solicitat si medicului curant sa se vada cu medicul de la spitalul de boli infectioane si sa vada ce se poate face. Prioritatea este acum sa il luam de la Bagdasar. Din cauza existentei acestor bacterii, ei ezita sa-l opereze imediat”, a explicat sotia pilotului.

La randul sau, Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor din Romania considera ca infectiile se datoreaza, cel mai probabil, aparatelor de ventilatie. „La ventilatoare trebuie schimbate circuitele, circuitele in mod normal au si niste filtre, dar trebuie schimbate cu totul, ideal. La noi, din pacate, astea sunt scumpe, asa ca se schimba filtrele, circuitele nu se schimba asa de des. Sunt pacienti care dupa trei zile de intubatie au sanse 50 la suta sa fie infectati”, a precizat dr. Tanase.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*