Recomandări de la medicii veterinari buzoieni, înainte de Crăciun

30 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Ca și în anii precedenți, la nivelul DSVSA Buzău va funcționa un Serviciu de Permanență.

 

Odată cu luna decembrie, românii intră oficial în febra pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă, perioadă în care crește consumul de produse alimentare, în special produse tradiționale specifice Crăciunului. Ținând cont de aceasta, și activitatea producătorilor și comercianților se va intensifica în această perioadă, dar în același timp există riscul ca unii dintre ei să nu respecte întocmai rigorile legislației sanitare-veterinare, din dorința de a-și mări cât mai mult profitul.

În aceste condiții, specialiștii din cadrul DSVSA Buzău recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar, pentru a avea garanția că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Medicii veterinari insistă asupra achiziției de carne de porc și produse derivate, care trebuie achiziționate doar din spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, în care DSVSA Buzău garantează că toată marfa provine din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

 

Recomandările îi vizează și pe buzoienii care vor sacrifica porcii crescuți în gospodăriile proprii, cărora li se reamintește că sacrificarea și consumul cărnii fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. În primul rând, un porc cu trichineloză sau o altă boală infecțioasă poate îmbolnăvi întreaga familie, iar riscul este și mai mare dacă proprietarul decide să vândă carnea în mod necontrolat și toți cei care vor consuma din carnea contaminată se vor îmbolnăvi, iar cel care a vândut carnea fără a o verifica va fi cercetat penal.

De aceea, înainte de a sacrifica porcii din gospodării, proprietarii sunt sfătuiți să apeleze la medicul veterinar, pentru a verifica starea de sănătate a animalului și a fi informați în legătură cu probele care trebuie luate la sacrificare și analizele ce se impun înainte de a consuma carnea.

 

În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarii vor fi despăgubiți de stat, la valoarea de piață a animalului, dacă acesta este identificat și înregistrat. „Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examenului trichineloscopic., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți, iar examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie”, se arată întru-n comunicat al DSVSA Buzău.

În același document se menționează că vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei și că este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora. Totodată, buzoienii sunt informați că este interzisă vânzarea sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, de la samsari sau din locuri neaprobate sanitar veterinar.

DSVSA a făcut public și programul serviciului de permanență în perioada premergătoare sărbătorilor de Iarnă, care poate fi consultat pe site-ul instituției.

 


Adaugati un comentariu


 

*