Ministrul Sănătății, somat să suplimenteze locurile la Rezidențiat și la Farmacie și Medicină dentară
Candidații care au obținut punctaj de admitere dar au ratat șansa de a începe programul de pregătire în specialitate din cauza numărului limitat de locuri pe care au concurat, susțin că sunt „discriminați”, întrucât numărul locurilor a fost suplimentat doar pentru domeniul Medicină.
Abia instalat în fotoliul de la Ministerul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a și început să fie criticat că gestionează „discrimatoriu” problemele celor mai tineri specialiști din sistem. Odată cu anunțarea suplimentării numărului de locuri la Rezidențiat pentru domeniul Medicină, ministrul Sănătății este a deschis „cutia Pandorei” și a stârnit nemulțumirea tinerilor absolvenți de Medicină dentară și de Farmacie, care îl somează să rezolve o problemă care a luat deja proporții în spațiul public și ar putea duce chiar la proteste.
Peste 1.300 de tineri medici stomatologi și farmaciști au semnat o petiție în care-i solicită ministrului suplimentarea „de urgență” a „numărului de locuri și la aceste două domenii, nu doar la medicină”, subliniind că a fost „favorizat domeniul medicină și defavorizate domeniile medicină dentară și farmacie”, deși „serviciile de medicină dentară și farmacie sunt deficitare în sistemul de sănătate public”. În plus, petenții susțin că ar trebui să țină cont de faptul că „atât medicina dentară cât și farmacia au luptat și luptă direct cu pandemia, deoarece pacienții au nevoie în permanență de acces la servicile de medicină dentară cât și cele de farmacie, iar un medic nu poate realiza un act medical fără sprijinul direct sau indirect al farmacistului”.
Pentru că ei au fost tratați cu altă unitate de măsură decât colegii lor de la Medicină, tinerii medici stomatologi și farmaciști se simt discriminați, mai ales în condițiile în care „numărul de locuri inițiale la examenul de rezidențiat la Medicină dentară și Farmacie au fost reduse comparativ cu anii precedenți” și cer „suplimentarea numărului de locuri pentru toti candidații promovați cu procentajul minim de 60% pentru toate cele 3 domenii”.
Petiționarii se declară „profund nemulțumiți” de poziția oficială a ministerului, care „a hotărât pentru moment suplimentarea locurilor doar pentru medicină, astfel am formulat în acest sens petiții directe la Ministerul Sănății pe platforma http://www.ms.ro/petitii/ , respectiv sesizări către minister și alte instituții ale statului, prin poștă electronică pe adresele oficiale atât noi cât și asociații și organizații ce ne reprezintă”.
Solicitându-i ministrului să facă demersurile necesare „în vederea remedierii acestei situații”, semnatarii petiției invocă în sprijinul solictării lor Legea nr. 212 din 21.07.2021 care a fost modificat art.2, alin.3 al OG nr.18 din 29.09.2009, prin care s-a decis ca „în cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat” și spun că aceste prevederi au fost aplicate doar în domeniul Medicină, care a fost „favorizat”, în timp ce domeniile Medicină dentară și Farmacie au fost „defavorizate”.
Mai mult, tinerii medici dentiști și farmaciști subliniază că modificările au fost făcute cu puțin timp înainte de exemen și arată că anterior legea prevedea că „în cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat”, creând „condiții egale de concurs pentru toți candidații”, de aceea solicită să se revină la formularea inițială.
„Nevoia de specialiști în sănătate este la fel de mare și în acest an, poate chiar mai mare decât în anii trecuți, în toate cele 3 domenii, medicină, medicină dentară și farmacie”, mai spun petiționarii, care admit că „domeniul medicină este clar mai deficitar în acest an” din cauza pandemiei, dar spun că „acest lucru nu poate argumenta suplimentarea doar pentru acest domeniu, având în vedere că la sesiunea din anul 2019 nu a existat factorul pandemie, iar suplimentarea s-a facut pentru toate cele 3 domenii, atât medicină cât și medicină dentară și farmacie”.
Un argument în plus este faptul că „atât medicina dentară cât și farmacia au luptat și luptă direct cu pandemia, deoarece pacienții au nevoie în permanență de acces la servicile de medicină dentară cât și cele de farmacie, iar un medic nu poate realiza un act medical fără sprijinul direct sau indirect al farmacistului. În același timp am vrea să vă rugăm să țineți seama și de faptul că serviciile de medicină dentară și farmacie sunt deficitare în sistemul de sănătate public, iar noi, în mare parte tineri absolvenți, avem mare nevoie de specializare atât din punct de vedere financiar (fiind un ajutor considerabil și stimulativ pentru un început de drum în carieră), dar mai ales profesional, prin cunoștiințele dobândite care se vor reflecta asupra beneficiarilor reali a serviciilor medicale respectiv pacienții.
Un rezident oferă un plus valoare sistemului medical, iar faptul că suntem în situația de a fii mai mulți candidați promovați decât locurile inițiale scoase la concurs nu este un lucru ce ar trebui să ne aducă întristare sau gânduri asupra impactului bugetar, din contră trebuie privit ca o oportunitate și ca o bucurie, deoarece este o dovadă reală a faptului că s-a învățat, că se dorește obținerea unei specializări în țară și dorința însușirilor de noi cunoștiințe. Trebuie să privim situația asupra beneficiilor pe termen lung într-un sistem medical cu mari deficențe din punct de vedere al personalului medical, unde putem constata în principal lipsa tinerilor ca urmare a plecării acestora în state care vin în sprijinul acestora atât financiar cât și profesional”, se mai arată în petiția transmisă ministrului Rafila.
În consecință, tinerii care au obținut punctaj de admitere dar nu au putut ocupa un loc pentru a se putea înscrie în Rezidențiat, consideră că „modificarea articolului mai sus menționat este nedreptă, creând discriminare între medicină și medicină dentară, respectiv farmacie. Legea ar trebui să fie acceeași pentru toți candidații la acest concurs, atât în domeniul medicină cât și în domeniile medicină dentară și farmacie, având în vedere că atât unii cât și ceilalți sunt absolvenți ai acelorași universități de medicină, iar dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de Constituție”.
Declarându-se „încrezători” în capacitatea ministrului de a înțelege „necesitatea suplimentării numărului de locuri pentru toti candidații promovați cu procentajul minim de 60% pentru toate cele 3 domenii”, petiționarii îi reamintesc acestuia două citate care reflectă importanța investiției în educație: „Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea.” (Nelson Mandela), „Investiția în educație este cea mai sigură investiție.”(Felicia Maria Inoan), subliniind că astfel s-ar putea rezolva „cea mai mare parte a problemelor din ministerul pe care dumneavoastra îl conduceți”.
.