REZIDENȚIAT 2021: Ministrul Rafila a suplimentat locurile la Medicină. 33 de buzoieni au promovat examenul

27 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Candidații care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul de promovare pe domeniul Medicină, au la dispoziție 418 locuri în plus și vor fi încadraţi ca rezidenți. 

 

Prima decizie a noului ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a fost aceea de a suplimanta numărul de locuri la intrarea în rezidențiat. Acesta a anunțat, astăzi, că Ministerul Sănătăţii va suplimenta cu 418, numărul de locuri alocate în urma concursului de Rezidenţiat, pentru domeniul Medicină. „Astfel, candidații care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe țară, vor fi încadraţi ca rezidenți”, se precizează înt-un comunicat al MS.

Am suplimentat locurile în specialitățile deficitare (anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie) corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităților de medicină și farmacie”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

Duminică, 21 noiembrie, Ministerul Sănătății a organizat, în condițiile speciale impuse de contextul epidemiologic actual, concursul de intrare în Rezidențiat. Un număr record de 12.564 candidați au concurat pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 3.942 locuri și posturi pentru domeniul Medicină, 1.190 locuri pentru Medicină dentară și 1.087 locuri pentru Farmacie, precum și un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

 

Cel mai mare punctaj pentru domeniul Medicină a fost obținut, în urma examenului de intrare în Rezidențiat, de un candidat din județul Iași, care a fost notat cu 938 de puncte, din cele 562 minim necesare pentru promovare, urmat de un candidat din Cluj, care a obținut 935 de punte și altul din București, cu u punctaj de 927.

126 de candidați dintre cei 5.756 înscriși la concurs nu s-au mai prezentat, iar între ei se află și un buzoian care, de altfel, are deja cel puțin două specializări, dar care nu a reușit să se adapteze în nicio unitate medicală pe unde a trecut, din cauza unor afecțiuni psihiatrice pe care el însuși le-a făcut publice, în urmă cu câțiva ani.

Din județul Buzău au candidat, la examenul din 21 noiembrie, 14 candidați pentru domeniul Medicină, din care doar doi au obținut peste 800 de puncte (834, respectiv, 813), ceilalți având între 490 și 733 de puncte. Important este însă că toți vor fi încadrați ca rezidenți, în urma ultimei suplimentări a locurilor, anunțată de ministrul Rafila.

Unitățile medicale buzoiene au scos la concurs 8 posturi pentru rezidențiatul din acest an, pentru care au fost disponibile 221 de posturi, din care cele mai multe în cadrul secției Buzău a Spitalului CF Galați (câte 1 post în specialitățile ATI, Cardiologie, Radiologie și Medicină fizică și recuperare). Spitalul Județean de Urgență Buzău ascos la concurs 2 posturi în specialitatea Medicină de urgență, Serviciul Județean de Ambulanță – 1 post Medicină de familie, iar Spitalul de boli cronice Smeeni – 1 post Medicină fizică și reabilitare.

 

În ceea ce privește admiterea în Rezidențiat pentru domeniul Medicină dentară, în care dreptul de liberă practică se obține, spre deosebire de Medicină, odată cu dobândirea licenței, un candidat din București a obținut cel mai mare punctaj, 934 de puncte. Din ce 2.667 de candidați înscriși la concurs, 167 nu s-au mai prezentat, iar 616  au ratat șansa de a începe pregătirea în specialitate, după completarea locurilor disponibile, chiar dacă au obținut punctaj de promovare, 560 de puncte fiind minim necesare. Între candidați s-au aflat și 6 buzoieni, din care doar 4 au avut punctaj de admitere în programul de Rezidențiat pe locurile eligibile, în timp ce unul a ratat această șansă deși a avut punctaj de promovare și altul a obținut un punctaj mai mic decât era minim necesar.

La Farmacie, unde, de asemenea, se obține dreptul de liberă practică imediat după examenul de licență, s-au înscris 4.131 de candidați, din care 87 nu s-au prezentat. Primul pe listă a fost un candidat din București, care a obținut 891 de puncte, dar numai numai 1.087 dintre cei 2.882 de candidați care au fost declarați promovați, în condițiile în care punctajul minim de promovare a fost de 534 de puncte, vor fi înscriși în programul de Rezidențiat, numărul de locuri fiind limitat.

Dintre cei 23 de buzoieni înscriși la examen, 2 nu s-au prezentat, 6 nu au reușit să obțină punctaj de admitere, iar dintre cei 15 care au obținut punctaje între 544 și 741, numai unul va începe pregătirea în specialitatea pentru care a optat, ceilalți nereușind să aibă suficiente puncte pentru a ocupa unul dintre locurile scoase la concurs.

Așadar, dintre cei 43 de candidați din Buzău care s-au înscris anul acesta la concursul de intrare în Rezidențiat, pentru unul dintre domeniile Medicină, Medicină dentară sau Farmacie, deși 33 de buzoieni au avut doar 21 vor primi repartiție, în perioada 5-8 decembrie, după care vor începe pregătirea în specialitatea pe care și-au ales-o, în timp ce 12 dintre ei, deși au avut punctaj se promovare, au ratat această șansă din cauza numărului lmic de locuri pe care au concurat.

 

Începând din acest an, conform noilor modificări legislative adoptate în luna iulie, Ministerul Sănătății a fost abilitat să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul medicină. Cu o lună înaintea examenului de intrare în Rezidențiat, fostul ministru interimar Cseke Attila a suplimentat, cu 439, numărul locurilor scoase la concurs și a anunțat că ar putea fi din nou suplimentate, dacă numărul candidaților admiși îl depășește pe cel al locurilor scoase la concurs, ceea ce s-a și întâmplat.

Ordonanța nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost modificată prin Legea nr. 212/2021 (art.3, alin2), prevede că „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților…

 

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 5, 6, 7 și 8 decembrie 2021, prin teleconferinţă, începând cu ora 9:00. Candidaţii se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. La repartiție se pot prezenta numai candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs.

Pentru buna desfășurare a procesului de alegere a locurilor și posturilor scoase la concurs și având în vedere condițiile epidemiologice din această perioadă, pentru evitarea aglomerației în zona locației de repartiție, candidații sunt rugați să se prezinte la locație cu maxim 1 oră înainte de ora estimată pentru a alege loc/post.

Pentru informarea candidaților Ministerul Sănătății va pune la dispoziția acestora în zilele repartiției un site web public pe care pot urmări evoluția repartiției, cu actualizare în fiecare minut.

Potrivit metodologiei de concurs „Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs”.

 

O mențiune specială se face pentru candidaţii de la domeniul MEDICINĂ care doresc să aleagă loc în specialitatea CHIRURGIE ORALĂ ȘI MAXILO-FACIALĂ. Aceștia trebuie să dețină licență în medicină și licență în medicină dentară/stomatologică, potrivit Ordinului 1509/2008 cu modificările și completările ulterioare. La momentul alegerii vor prezenta, OBLIGATORIU, comisiei de alegere, cele 2 licențe în original și copie SAU copii legalizate ale celor două licențe. Copiile / copiile legalizate vor rămâne la comisie.

Programul desfășurării repartiției la rezidențiatul din acest an:

· duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 9:00 – 16:00 – domeniul Medicină dentară

· duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 16:30 – 19:00 – domeniul Farmacie (DOAR candidații de la poziția 1 la poziția 400)

· luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 13:00 – continuare domeniul Farmacie

· luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 14:00 – 19:00 – domeniul Medicină

· marți, 7 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 19:00 – continuare domeniul Medicină

· miercuri, 8 decembrie 2021 – începând cu ora 9:00 – continuare domeniul Medicină

Lista locațiilor în care se organizează repartiția poate fi consultată AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*