REZIDENȚIAT 2021: Număr record de candidați. Accesul în sălile de examen, doar cu certificatul verde

21 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Concurența cea mai mare este la Farmacie, unde s-au înscris patru candidați pe loc, urmată de Medicină Dentară, cu doi candidați pe loc, și Medicină, cu 1,5 candidați pe loc, potrivit rectorului UMF Carola Davila, Viorel Jinga, președintele Comisiei Centrale Naționale de Rezidențiat.

 

Un număr record de tineri absolvenți de Medicină, Medicină dentară și Farmacie susțin, astăzi, examenul de intrare în rezidențiat. 12.564 candidați s-au înscris anul acesta la concurs și vor încerca să ocupe unul dintre cele 6.311 locuri și posturi scoase la concurs, pe cele 3 domenii de pregătire: 3.942 locuri și posturi pentru domeniul Medicină, 1.190 locuri pentru Medicină dentară și 1.087 locuri pentru farmacie, iar absolvenții de Medicină Militară au la dispoziție 92 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

Președintele Comisiei Naționale de Rezidențiat, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila din București, a precizat că cea mai mare concurență este, anul acesta, la Farmacie. „Există o concurență foarte mare la Farmacie, sunt patru pe loc, la medicină dentară, doi pe loc, iar la medicină 1,5 pe loc. După acest examen, cei care obțin peste 60% din cea mai mare medie la profilul respectiv sunt declarați admiși. Locurile sunt limitate, dar există posibilitatea, doar la medicină, de suplimentare. Se va suplimenta la acele specialități care sunt deficitare”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, susține însă că rezidențiatul 2021 ridică semne de întrebare vis-a-vis de numărul redus de locuri pentru Terapie Intensivă, Boli Infecțioase și Epidemiologie, specialități în care România se confruntă cu un mare deficit de medici.

 

Concursul are loc în cele 6 centre universitare acreditate, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, iar având în vedere contextul epidemiologic, au dost prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților și a personalului implicat în organizare. Astfel, purtarea măștii medicale pe durata desfășurării examenului este obligatorie, s-au asigurat circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs, temperatura se va măsura la intrarea în săli, s-au asigurat dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, a fost alocat un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, iar pentru cabndidații cu temperatură s-au asigurat săli speciale în care vor susține examenul.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a precizat că numărul final al celor care vor începe forma de rezidențiat ar putea fi suplimentat în urma rezultatelor, având în vedere faptul că avem nevoie de medici, dar a subliniat că se dorește „ca medicii pe care îi avem să profeseze în țară, chiar dacă avem această posibilitate de liberă practică în statele membre ale UE, dar noi ne dorim, susținem și vom sprijinii și toate măsurile Ministerului Sănătății sunt în acest sens. Dorim să păstrăm cât mai mulți din cei care sunt astăzi în aceste săli, în România, pentru că am văzut și în partea de pandemie că este mare nevoie de medici buni, de personal medical”.

 

Cei mai mulți candidați s-au înscris în centrul universitar București, unde sunt 4.560 de candidați, din care 1.974 la Medicină, 1.045 la Medicină dentară și 1541 la Farmacie, iar examenul este organizat de UMF „Carol Davila”, la Romexpo. „Şi pentru sesiunea din acest an a concursului de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti a ales ca loc de desfăşurare a acestui eveniment extrem de important din cariera tinerilor medici Centrul expoziţional ROMEXPO din Capitală, spaţiile generoase de aici permiţând asigurarea în cele mai bune condiţii a tuturor măsurilor de securitate şi protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2”, a declarat preşedintele Comisiei Centrale Naţionale de Rezidenţiat, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul al UMF Carol Davila.

La Iași sunt 2.147 de candidați (1.086 la Medicină, 508 la Medicină dentară, 553 la Farmacie); la Timișoara s-au înscis 1.761 de candidați (898 -Medicină, 336 -Medicină dentară, 527 -Farmacie); pentru Cluj-Napoca au optat 1.609 candidați (746 -Medicină, 322 – Medicină dentară, 541 – Farmacie); 1.322 de candidați s-au înscris la Craiova (520 -Medicină, 232 – Medicină dentară, 570 – Farmacie), iar la la Târgu Mureș s-au înscris 1.165 de candidați (532 – Medicină, 234 – Medicină dentară, 399 – Farmacie).

 

Accesul în clădirile în care are loc concursul este permis doar candidaților și supraveghetorilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultat negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaților care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2, se precizează pe portalul rezidențiat.ms.ro.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar în cazul cetăţenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză”, mai precizează MS.

Totodată, candidații trebuie să aibă asupra lor buletinul/cartea de identitate sau paşaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate.

 

Examenul va avea loc după aceeași metodologie ca și anul trecut,  respectiv, candidații vor avea la dispoziție 4 ore pentru a rezolva testul-grilă cu 200 de întrebări. Potrivit metodologiei de concurs, anul acesta s-a introdus certificaul verde COVID ca o condiție pentru accesul în sălile de examen.

Este un număr record de participanți, iar împreună cu universitățile de medicină și farmacie am luat toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual. În luna octombrie a.c. am suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru Rezidențiat. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul meu”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății, care a menționat că în cazul în care mai mulți candidați decât numărul de posturi și locuri scoase la concurs vor avea punctaj de promovare, există posibilitatea ca pe domeniul Medicină să fie suplimentat numărul locurilor, astfel încât toți cei admiși să poată începe pregătirea în specialitățile în care România are, la ora actuală, cel mai mare deficit de specialiști.

Noi le dorim tuturor candidaților SUCCES!  

 

 


Adaugati un comentariu


 

*