REZIDENȚIAT 2021: Sindicatul medicilor critică reducerea numărului de locuri față de anul trecut

22 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În condițiile în care România ocupă ultimul loc în UE la numărul de medici pe cap de locuitor, iar la ATI este un deficit major de specialiști, reprezentanții sindicatului Promedica spun că această măsură este de neînțeles.

 

Publicarea listei cu locurile și posturile scoase la concurs pentru sesiunea din acest an a examenului de Rezidențiat a stârnit nedumerire și nemulțumire în rândul medicilor din sindicatul Promedica, aceștia neputând să își explice de ce acestea sunt cu aproximativ 1.000 mai puține decât anul trecut.

Reprezentanții sindicatului spun că această decizie este de neînțeles, în condițiile în care sistemul sanitar din România se confruntă de mai mulți ani cu o criză acută de medici, iar în contextul actual prin care trecem, este nevoie de ei mai mult decât oricând. Și mai greu de înțeles sunt rațiunile pentru care cea mai mare scădere a numărului de locuri este la specializarea ATI, unde există cel mai mare deficit de medici.

În plină criză de personal medical, Ministerul Sănătății scade numărul de locuri la Rezidențiat. Mai mult, cea mai mare scădere este la Anestezie și Terapie Intensivă, paradoxal, specializarea unde ne confruntăm cu cel mai mare deficit de medici. Trebuie știut că spitalele din România suferă de ani buni din cauza lipsei medicilor anesteziști. Unităţile sanitare lucrează cu mai puţini anestezişti decât ar trebui, iar din această cauză uneori operațiile sunt amânate, iar în contextul actual situația este și mai dificilă”, se arată într-un comunicat al sindicatului Promedica.

 

Reprezentanții medicilor reamintesc cu această ocazie că România ocupă ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori, iar din cauza lipsei de medici, circa șase milioane de români nu au acces la servicii medicale, pentru că nu are cine să-i trateze. În comunicat se amintește și de exodul medicilor, și de faptul că specialiștii români sunt „vânați” de clinicile din străinătate, iar mulți preferă să plece din țară pentru a lucra în spitale în care au la dispoziție toate resursele necesare.

„Într-un sistem medical în care insuficiența cadrelor medicale a fost mereu o mare problemă, Ministerul Sănătății alege să pregătească și mai puțini specialiști, tocmai în zonele cele mai deficitare, așa cum este ATI. Soluția găsită de guvernanți este să crească vârsta de pensionare și să blocheze în continuu accesul tinerilor medici la  sistemul medical. Astfel, în spitale ajung să lucreze până la epuizare și chiar deces în gardă, medici vârstnici, bolnavi, iar tinerii specialiști se plângă că nu au locuri de muncă”, mai susțin sindicaliștii de la Promedica.

 

În document se menționează și faptul că a scăzut și numărul locurilor la rezidențiat cu post, locuri de care mulți tinerii absolvenți ai universităților de Medicină și Farmacie erau interesați, pentru că după terminarea perioadei de pregătire aveau un loc de muncă asigurat. „Cu această decizie, autoritățile mai demonstrează încă o dată faptul că încă nu avem o soluție pentru absolvenții facultăților e Medicină. După absolvire, ei sunt oameni cu licență, dar o licență care nu le oferă nici o profesie în România, spre deosebire absolvenții din țările europene cărora diploma de licență le oferă loc de muncă” se menționează în încheierea comunicatului.

Reamintim că pentru examenul de intrare în rezidențiat care ca avea loc în data de 21 noiembrie au fost scoase la concurs 6.311 locuri și posturi, dintre care 3.672 sunt la Medicină, 1.190 la Medicină Dentară și 1.087 la Farmacie. Acestora li se mai adaugă 270 de posturi disponibile în 221 de spitale din țară și 92 de locuri în spitalele ministerelor cu rețea sanitară proprie. Anul trecut, numărul locurilor și posturilor scoase la concurs a fost de 7.061, pentru ca ulterior să fie majorat la 9.116, cifră egală cu numărul candidaților care promovaseră examenul, astfel încât niciunul dintre aceștia să nu rămână fără repartiție.

 


Adaugati un comentariu


 

*