REZIDENȚIAT 2021: Numărul de locuri va fi suplimentat în funcție de cel al candidaților promovați

19 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Examenul va avea loc duminică, 21 noiembrie, iar accesul în sală se va face doar pe baza certificatului verde.

 

Duminică are loc examenul de admitere în rezidențiat din acest an, care se va desfășura în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic și cu participarea unui număr record de candidați. Examenul va avea loc în cele șase centre universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, fiind ultimul organizat de Ministerul Sănătății, urmând ca de anul viitor responsabilitatea să revină Ministerului Educației, implicit celor șase universități de Medicină și Farmacie care au solicitat expres acest lucru.

Anul acesta s-au înscris la examen 12.564 de candidaţi, care vor concura pe un număr de 6.311 locuri şi posturi, distribuite pe cele 3 domenii de pregătire. Cele mai multe dintre acestea, 3.942 de locuri şi posturi, sunt pentru domeniul Medicină, 1.190 de locuri sunt pentru Medicină Dentară şi 1.087 de locuri pentru Farmacie, în timp ce  92 de locuri sunt pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

Cifra de școlarizare a fost majorată cu 439 de locuri, luna trecută, dar sindicatul Promedica a criticat reducerea numărului de locuri față de anul trecut, în condițiile în care spitalele se confruntă cu o acută criză de medici.

 

Într-un comunicat remis astăzi, Ministerul Sănătăţii a anunțat că are posibilitatea să suplimenteze numărul de locurilor, în situaţia în care numărul candidaţilor promovaţi este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată pentru acest an. Astfel, toți candidații care vor promova examenul vor avea șansa să poată începe imediat stagiul de pregătire, ca urmare a suplimentării numărului de locuri.

Cei mai mulți dintre candidați vor susține examenul în centrul universitar București, fiind vorba de 36,3% din numărul total. La fel ca anul trecut, examenul din Capitală va avea loc la  Complexul Expoziţional Romexpo, unde sunt așteptați 4.560 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, care s-au înscris la această sesiune, cu 188 de candidaţi mai mult, față de anul trecut.

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului.

 

Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8.30.

Accesul candidaţilor în clădirea de concurs va fi permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării. Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital, care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă de dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În cazul candidaților din afara UE, dovada se face prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală, prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză.

 


Adaugati un comentariu


 

*