REZIDENȚIAT 2022: Peste 10.300 de candidați își dispută 5.865 de locuri și posturi scoase la concurs

16 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Cele mai multe locuri scoase anul acesta la concurs sunt pentru specialitățile Medicină de familie, ATI, Medicină internă și Medicină de urgență, iar cea mai mare concurență este, ca și anul trecut, în domeniul Farmacie. 

 

Spitalele și cabinetele medicale din România se confruntă cu o criză majoră de specialiști, dar Ministerul Sănătății a scos anul acesta la concursul național de admitere în rezidențiat pe post și pe loc organizat duminică, 20 noiembrie 2022, în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, cu 446 locuri mai puține decât anul trecut.

Examenul se va desfășura ca de obicei, în cele șase centre universitare tradiționale din țară – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concurența se menține cam în aceleași coordonate ca și în 2021, cel mai mare număr de candidați înscriși fiind la Farmacie, unde sunt 4,34 candidați pe un loc, urmată de Medicina dentară cu 3,55 candidați, respectiv, Medicină cu 1,26 candidați pe un loc. Astfel, la examenul de duminică, 10.330 de tineri absolvenți Universităților de Medicină și Farmacie vor încerca să ocupe unul dintre cele 5.865 de locuri și posturi disponibile în cele 3 domenii de pregătire (în 2021 au fost 12.564 de candidați pe 6.311 locuri și posturi).

 

Cele mai multe locuri și posturi sunt pentru domeniul Medicină4736 de locuri și posturi pentru care vor concura 5965 de candidați, la Medicină dentară sunt 621 locuri și 2.206 de candidați, iar la Farmacie, 508 locuri vizate de 2.206 de candidați.

Se pare că Ministerul Sănătății a luat în considerare faptul că în specialitatea Medicină de familie există cea mai mare criză de specialiști, astfel că au fost scoase la concursul de intrare în rezidențiat de anul acesta 321 de locuri, în contextul în care Colegiul Medicilor din România și asociațiile profesionale și patronale din acest domeniu au atras atenția că sunt peste 400 de medici de familie lipsă în rețea, iar majoritatea celor care încă profesează sunt pensionari sau în parg de pensie.

Urmează de ATI – 231 de locuri; Medicina internă – 207; Medicină de Urgență – 204; Chirurgie – 195; Cardiologie – 195 cărora li se adaugă 11 posturi pentru Cardiologie pediatrică, 32 pentru Chirurgie cardiovasculară și 30 pentru Chirurgie vasculară. În specialitatea ORL sunt disponibile 184 de locuri, pentru OG – 146; Boli infecțioase – 130; Ortopedie/traumatologie – 129; Radiologie – 127; Gastroenterologie – 125 și Gastroenterologie pediatrică – 23. Pentru cei care vor să se specializeze în Psihiatrie sunt disponibile 118 locuri, pentru Peumologie – 110, iar pentru Medicină fizică și reabilitare – 100.

 

Atrage însă atenția faptul că deși cele 41 de DSP-uri din țară și cele peste 400 de spitale publice și cam tot atâtea private nu au nici jumătate din posturile de epidemiolog ocupate, iar majoritatea medicilor aflați în activitate sunt pensionari sau pensionabili, au fost scoase la concurs doar 65 de locuri pentru specialitatea Epidemiologie și 38 în specialitatea Igienă,  în timp ce pentru Microbiologie medicală (specialitatea ministrului Alexandru Rafila) sunt 68 de posturi.

Exceptând faptul că, oricum, specialiștii în aceste domenii vor putea profesa cu drepturi depline abia după încheoerea perioadei de pregătire în rezidențiat (4 ani) și obșinerea titlului de specialist, apare un mare semn de întrebare în condițiile în care printr-un ordin recent al ministrului Sănătății, între criteriile de performanță de care se va ține cont la evaluarea managerilor de spitale a fost inclus „gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/compartimentului de prevenire  a infecțiilor asociate asistenței medicale”, adică medici epidemiologi…

Cele mai puține posturi scoase la concursul de rezidențiat din acest an sunt în specialitățile Medicină sportivă – 5 posturi; Neurologie pediatrică – 8 și Medicina  Muncii – 10 posturi.

 

 

Absolvenții de Medicină Militară au la dispoziție 57 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie (49 pentru Medicină, 6 pentru Medicină dentară și 2 pentru Farmacie), pentru care s-au înscris la concurs 84 de candidați, dintre care 80 la Medicină (56 pentru rețeaua Ministerului Apărării, 19 pentru cea a Ministerului Internelor și 5 pentru Ministerul Justiției) și 4 la Medicină dentară, toți pentru rețeaua Ministerului Apărării. La Farmacie nu s-a înscris niciun candidat.

Cele mai multe posturi de medici militari sunt pentru specialitatea Medicina de familie (20), urmată la mare distanță de Chirurgie generală cu 5 posturi, Medicină internă și Ortopedie și traumatologie cu câte 4 posturi și de Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și Chirurgie vasculară câte 3 posturi.

În celelalte 10 specialități medicale pentru care s-au scos posturi la concurs (cardiologie, chirurgie toracică, DV, nefrologie, neurologie, oftalmologie, ORL, psihiatrie, radiologie și imagistică medicală, reumatologie) sunt disponibile doar câte 1 post.

 

Începând cu ora 8.30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați. La intrarea în sala de concurs candidații se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs.

Candidații care prezintă simptome respiratorii se adresează organizatorilor pentru a putea fi îndrumați într-o sală special organizată în care se asigură: distanța de minimum 2 metri între candidați; ventilație corespunzătoare a spațiului; măști de protecție și dezinfectant. „Se recomandă candidaților, precum și personalului implicat în activitatea de alegere a locurilor/posturilor să poarte măști medicale pe întreaga perioadă a prezenței în clădire”, potrivit metodologiei de concurs.

Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe durata a 4 ore, iar întrebările sunt diferite, în funcție de domeniu.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

 

Rezultatele concursului național de rezidențiat pe locuri și pe posturi se confirmă prin ordin al ministrului Sănătății, iar cei care promovează concursul devin rezidenți în specialitatea respectivă. Medicii, medicii dentiști și farmaciștii confirmați în rezidențiat încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului în specialitatea aleasă, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat.

Activitatea de pregătire prin rezidențiat se desfășoară sub autoritatea Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației Naţionale, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România și Colegiul Farmaciștilor din România, dupa caz.

Pregătirea în rezidențiat se desfășoară, pentru fiecare specialitate, conform unui curriculum național de pregatire și unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice și terapeutice, obligatorii și unice pe țară.

Pregătirea în rezidențiat se încheie odată cu examenul pentru obținerea titlului de medic, medic dentist și, respectiv, farmacist specialist, care se susţine în cadrul sesiunilor organizate de Ministerul Sănătăţii (anual, în martie și octombrie).

 


Adaugati un comentariu


 

*