REZIDENȚIAT 2018: Concurență mare la Medicină dentară și Farmacie

16 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

În ciuda crizei de specialiști din sistemul medical românesc, aproape jumătate din absolvenții facultăților de medicină și farmacie vor rămâne și anul acesta „șomeri” sau vor fi nevoiți să ia calea străinătății.

 

Un număr de 8419 tineri medici s-au înscris la concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie pe care Ministerul Sănătății îl organizează duminică, 18 noiembrie 2018, anunță Ministrul Sănătății, printr-un comunicat.

Ministrul Sănătății subliniază că a reușit să obțină, pentru anul în curs, aprobarea Guvernului pentru majorarea cifrei de școlarizare, de la 4.000 la 5.415 și că a suplimentat numărul locurilor în specialitățile deficitare. „Ne-am pregătit pentru desfășurarea Rezidențiatului. Anul acesta am crescut numărul locurilor și posturilor scoase la concurs și am corelat numărul acestora cu necesarul de medici pe fiecare specialitate. Am suplimentat locurile pe specialități deficitare ca de exemplu epidemiologie și medicină de familie pentru că avem un deficit de medici epidemiologici în spitale, dar și de medici de familie în zonele rurale” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al concursului de rezidențiat, s-a suplimentat cu 14 numărul locurilor pentru specialitatea Epidemiologie, cu 84 cel al locurilor în specilitatea Medicină de familie și cu 2 cel pentru Medicină legală.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sănătății a mai spus că în 2018 se înregistrează cel mai mare număr din ultimii ani de absolvenți ai universităților de medicină și farmacie care s-au înscris la concurs.

Avem un record de înscriși din ultimii ani. După o analiză am constatat că, alături de creșterea numărului de locuri,  ultimele măsuri din programul de guvernare pe care le-am aplicat, și mă refer aici la creșterea salariilor medicilor și programul de dotare cu echipamente medicale al spitalelor, au făcut ca medici care s-au îndreptat spre alte domenii, ca de exemplu industria farma, să dorească să lucreze în unitățile sanitare”, a mai spus Sorina Pintea.

În comunicatul MS se menționează căîn sesiunea din acest an, cei 8419 tinerii medici, absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie vor concura pe un număr de 5415 locuri și posturi”, dintre care „4730 locuri/ posturi sunt pentru medicină, 406 locuri/posturi pentru medicină dentară şi 225 pentru farmacie, 54 pentru ministere cu rețea sanitară proprie”.

 

La fel ca în anii trecuți, concursul de intrare în Rezidențiat se va desfășura în 6 centre universitare. Cea mai mare concurență, așa cum era de așteptat, este în centrul universitar București, unde s-au înscris 3.287 de candidați pe locurile scoase la concurs, urmat de Iași – 1.366 de concurenți, Cluj – 1.209 candidați, Timișoara – 1.129 de concurenți, Craiova – 794 de absovenți și Târgu Mureș – 670 de absolvenți care s-au înscris la examenul de intrare în rezidențiat.

Pe domenii, cea mai mare concurență este la MEDICINĂ DENTARĂ, unde sunt 3,62 candidați pe un loc, urmată de FARMACIE unde sunt 3,07 candidați pe un loc și MEDICINĂ unde 1,2 candidați se vor „bate” să ocupe unul din locurile scoase la concurs. În acest context, oricâte speranțe și-au făcut cei care anul trecut au obținut medie de admitere la concursul de intrare în rezidențiat dar au rămas fără loc, ar putea rămâne tot „pe dinafară”. Este puțin probabil ca peste 3.000 de concurenți să obțină anul acesta rezultate sub media de admitere, ca să rămână locuri neocupate și să poată fi repartizați ei, pe acestea, așa că pentru aproape jumătate dintre tinerii absolvenți ai universităților de medicină și farmacie se prefigurează fie spectru șămajului, fie cel al luării drumului străinătății, în ciuda deficitului de specialiști cu care se confruntă sistemul medical românesc.

Concursul din acest an are aceleași metodologie de organizare, tematică și bibliogafie ca și anul trecut.

 


Adaugati un comentariu


 

*