REZIDENȚIAT 2021: A început repartizarea în centrele de pregătire

6 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Toți absolvenții de Medicină care au promovat examenul vor obține repartiție, după ce numărul de locuri a fost suplimentat.

 

Ultima etapă a concursului de Rezidențiat din acest an, aceea a repartiției pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul susținut în data de 21 noiembrie, a început duminică, 5 decembrie, și se va desfășura până pe 8 decembrie, în 12 locații din țară. Primii care ți-au putut alege locurile și posturile sunt absolvenții de Medicină Dentară, urmați de cei de la Farmacie, iar de azi până miercuri vor primi repartiția absolvenții de la Medicină.

În cel mai mare centru universitar din țară, repartiția candidaților se face la centrul expozițional Romexpo, iar la debutul acestei etape a fost prezent și ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Prima decizie importantă în mandatul acestuia a fost suplimentarea cu 418 a numărului de locuri la Medicină, astfel încât toți candidații care au promovat examenul să prindă repartiție.

Măsura a fost însă urmată de o petiție semnată de tinerii absolvenți de la Medicină Dentară și Farmacie, care au solicitat ministrului să ia o măsură similară și pentru ei, subliniind că și aceste două domenii sunt la fel de importante și că decizia de suplimentare a locurilor doar pentru unii dintre absolvenți este una discriminatorie. Până la momentul începerii repartiției, solicitarea lor a rămas însă fără ecou.

 

Alexandru Rafila

Prezent ieri, la complexul Romexpo, unde a început repartiția absolvenților din centrul universitar București, ministrul Alexandru Rafila a declarat că este important să fie asigurate condiţii de dezvoltare profesională pentru medicii rezidenţi, astfel încât aceştia să fie motivați să își continue cariera în ţară.

Lucrul acesta ne preocupă în cea mai mare măsură – asigurarea condiţiilor de dezvoltare profesională a medicilor rezidenţi, încât să dobândească cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru practicarea unei profesii de bună calitate pe de o parte. Şi trebuie să ne asigurăm că, în continuare, pot urma un parcurs profesional – sigur, lucrul acesta nu se rezolvă peste noapte – dar este important să urmeze un parcurs profesional în România. Pentru asta, nu sunt suficiente doar recompensele salariale, ci trebuie să le asigurăm un confort, încât să poată să îşi desfăşoare şi în România, la fel ca în alte ţări din UE, profesia”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Acesta a subliniat că este important și ca toți cetățenii României să aibă acces garantat la servicii medicale de calitate, indiferent de zona sau mediul de proveniență. „Toţi cetățenii trebuie să aibă acces la servicii de bună calitate, iar succesul în pregătirea acestor rezidenţi, din acest an, din anii viitori, va fi atunci când ei vor putea să profeseze în instituţiile de sănătate din România şi să ofere populaţiei servicii de bună calitate”, a mai declarat Alexandru Rafila.

În legătură cu suplimentarea locurilor și posturilor, acesta a precizat că cele 418 posturi la medicină aprobate după afișarea rezultatelor sunt pentru specialitățile deficitare, respectiv Anestezie și Terapie Intensivă, Boli Infecţioase, Radiologie Medicală și Medicină de Familie. „Candidaţii care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul Medicină, pe ţară, vor fi încadraţi ca rezidenţi. Am suplimentat locurile în specialităţile deficitare, corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităţilor de medicină şi farmacie”, a mai declarat ministrul sănătăți la Romexpo, fără a aminti însă nimic de solicitarea venită din partea absolvenților de Medicină Dentară și Farmacie, privind o decizie similară și în ceea ce-i privește.

 


Adaugati un comentariu


 

*