Semnal de alarmă tras de Asociația Moașelor Independente printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății

6 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Asociaţia Moaşelor Independente îi solicită ministrului Alexandru Rafila să dispună reluarea programellor de educaţie şi formare a moașelor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior medical, în caz contrar existând riscul extincţiei acestei profesii.

 

Printr-o scrisoare deschisă, Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) a solicitat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical, dar până în prezent, organizația profesională nu a primit niciun răspuns, deși anul universitar a început.

La deschiderea anului universitar, în discursul dumneavoastră de la Universitaea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» le-ați recomandat studenților să nu uite de interacțiunea cu pacienții, pentru că oamenii au nevoie de empatie, sprijin și apropiere din partea personalului medical. (…) Ne-am fi dorit ca, în discursul dumneavoastră să le fi vorbit și studentelor din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, dar acest lucru nu mai este posibil, deoarece această specializare a fost desființată atât în cadrul acestei universități cât și în celelalte centre universitare din țară”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de buzoianca Melania Tudose, președintă AMI și vicepreședintă a European Midwives Association.

 

România este singura țară europeană în care există riscul „extincției profesiei de moașă”, deși țara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa. „În prezent, există un singur program de educaţie pentru moaşe la nivel naţional, în cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deşi înregistrează cele mai înalte rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa, este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă (avem sub 500 de persoane licenţiate ca moaşă, numărul fiind în scădere)”, se arată în scrisoarea deschisă.

AMI arată că, în 2018, 55% dintre nașteri s-au produs prin cezariană, iar în 2020, mortalitatea maternă aproape s-a dublat față de anul anterior, înregistrându-se 17,9 decese la 100.000 de născuți vii, față de 9,8 în anul precedent. Aceste statistici triste s-ar datora faptului că, așa cum arată și „Studiul sănătății reproducerii” efectuat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului în 2016, în 50% din cazuri mama nu a fost supravegheată de un medic de familie, iar 21% dintre gravide nu efectuaseră nicio consultație prenatală, ceea ce arată un deficit de îngrijiri medicale în perioada penatală, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat suficiente moașe care, pe de o parte, ar fi contribuit atât la scăderea mortalității cât și a costurilor pentru sistemul medical.

 

Un argument în plus pentru necesitatea continuării programelor de specializare în domeniu, adus de Asociația Moașelor Independente, este exemplul sistemelor de sănătate din ţările nordice, deţinătoarele celor mai favorabili indicatori de sănătate reproductivă și unde unde moaşa este considerată pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă şi se atribuie o atenţie deosebită dezvoltării acestei profesii.

Prin urmare, considerăm că este esenţial să redeschideţi programele de educaţie şi formare a moaşelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu aceşti specialişti, fapt care va determina o creştere a calităţii îngrijirilor acordate în domeniul sănătăţii materno-infantile, precum şi o scădere a complicaţiilor şi a intervenţiilor inutile şi, implicit, va reduce şi costurile în sistemul de sănătate românesc”, subliniază Melania Tudose în scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătății.

 

În document se mai arată că profesia de moaşă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităţilor conform legii, în mod autonom, fără să fie condiţionate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislaţiei europene în domeniu.

În prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moaşa îşi exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripţia medicului sau cu condiţia ca un medic să poată interveni în orice moment şi, astfel, autonomia şi independenţa activităţilor profesiei de moaşă nu mai există”, mai arată AMI.

AMI mai spune că, în iunie 2022, a transmis observaţii şi sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătăţii, prin care recomandă modificarea şi completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns.

 


Adaugati un comentariu


 

*