Peste 160 de noi medici ATI la dispoziția spitalelor

7 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Pentru 113 dintre ei, ministrul Sănătății a semnat deja ordinul de acordare a titlului de specialist, iar alți 48 vor primi certificarea de specialist, imediat după finalizarea stagiilor obligatorii, anunță Ministerul Sănătății.

 

România se confruntă cu o criză acută de medici specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și de medici specializați în Medicina de Urgență, iar lipsa lor s-a simțit mai mult ca niciodată după izbucnirea pandemiei de Covid-19, când mulți dintre ei au fost nevoiți să facă față, concomitent, avalanșei de cazuri grave de pacienți infectați, dar și pacienților cu alte afecțiuni grave care aveau nevoie de Terapie Intensivă.

În pragul valului 5 al pandemiei, Ministerul Sănătății vine cu o veste bună. Ministrul Alexandru Rafila, care consideră căresursa umană este componenta principală pentru asigurarea capacității de răspuns a secțiilor ATI în situații de criză sanitară, fără de care nu se poate realiza creșterea în continuare a numărului de paturi operative”, a emis joi, 6 ianuarie, Ordinul de acordare a titlului de medic specialist ATI pentru un număr de 113 medici care au absolvit examenul de specialitate la 31 decembrie 2021 și au finalizat stagiile de rezidentiat.

Alți 48 de medici ATI care au absolvit examenul de specialitate vor primi, cu celeritate, titlul de medic specialist după finalizarea stagiilor obligatorii, transmite Ministerul Sănătății care precizează că „astfel, tinerii medici vor putea ocupa posturi în sistemul sanitar românesc într-un domeniu vital, cunoscut cu un deficit important de personal medical”.

 

Dr Dorel Sandesc

În urma consultării cu Președintele Comisiei de specialitate ATI, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, ministrul Sănătății va solicita „de urgență, analiza statului de funcții din secțiile ATI, pentru verificarea îndeplinirii normelor de personal prevăzute în OMS 1500/2009 care reglementează acest domeniu. Ulterior, prin adaptarea statului de funcții la prevederile ordinului, se va corela creșterea numărului de posturi de medici, asistente medicale și personal auxiliar, contribuind astfel la creșterea capacității de răspuns a secțiilor ATI”, astfel încât tinerii medici specialiști sp aibă posibilitatea să se angajeze pe perioada nedeterminată, în spitalele din România.

Ministrul Rafila dar nu poate garanta însă că o parte dintre ei nu vor pleca din țară, așa cum au făcut și generațiile anterioare. Rămâne ca managerii spitalelor care au deficit major de specialiști în Terapie Intenivă să aibă capacitatea de a-i atrage și de a-i convinge să aleagă unitățile medicale pe care aceștia le conduc.

Reamintim cititorilor că pandemia a copleșit unitățile de Terapie Intensivă cu un număr mare de pacienți grav afectați de coronavirus, iar pe lângă lipsa de ventilatoare, aparatură și alte echipamente, precum echipamente, ca monitoare, injectomate/infuzomate, inclusiv paturi speciale de TI, avea nevoie și de personal medical instruit.

 

În valul 4 al pandemiei, prof. dr. Dorel Săndesc, preşedinte Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) și președinte Comisia de specialitate ATI a Ministerului Sănătății, atrăgea atenția că deficitul major de medici ATI în spitalele românești este de 30% și că numărul de personal medical din secţiile ATI ar trebui să fie cel mai mare din toate secţiile dintr-un spital. Recunoscând că deficitul de medici ATI este un „fenomen global”, dr. Săndesc sublinia însă că în România, acest deficit este „foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care, iată, sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, unde numărul de specialişti este foarte foarte mic”, a mai spus președintele SRATI.

La sfârșitul lunii seprembrie 2021, în România erau 1884 de medici ATI,  din care cei mai mulți erau în marile centre universtare, respectiv, București -523, Cluj -165, Timiș -147 și Iași -124, în timp ce la polul opus se situau județele Călărași -3 medici, Ilfov -6, Giurgiu -6, Dâmbovița -8.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*