Criză de medici, de paturi ATI și de medicamente în spitalele care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus

22 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii susține că a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a iar în aceste zile, spitalele care tratează pacienți cu forme severe de boală vor primi 2000 flacoane de 400 mg și 6436 flacoane de 80 mg.

Valul 4 al pandemiei de COVID-19 urcă vertiginos spre vârf, s-a ajuns la diagnosticarea a peste 7.000 de pacienți infectați zilnic și se estimează cî în acest weekend se va depăși pragul de 10.000, în spitale sunt internați 8.724 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 236 de copii, iar la ATI sunt 1.037 de pacienţi în stare gravă, dintre aceştia 18 fiind copii. Deși dădeau asigurări că s-au pregătit pentru gestionarea valului 4 al pandemiei, autoritățile din România au fost prinse tot cu „nădragii în vine”. În spitalele care tratează pacienți COVID nu mai sunt decât 1.163 de paturi de ATI, este o criză acută de medici și, de câteva zile, se înregistrează și o criză de medicamente cu care se tratează bolnavii infectați.

Nici la Buzău lucrurile nu stau mai bine, la Spitalul Județean mai este un singur pat la ATI neocupat, iar suplimentarea acestora ar fi inutilă, întrucât nu sunt suficienți medici ATI care să asigure funcționalitatea. La Râmnicu Sărat, unde sunt internați aproape 100 de pacienți infectați, situația este și mai gravă, spitalul nu are decât un singur medic specializat în Terapie Intensivă, iar de câteva zile lipsesc și trei medicamente esențiale în tratarea bolnavilor infectați, între care și Tocilizumab, care se folosește în tratamentul celor aflați în stare gravă, potrivit declarației directorului medical, Felicia Vasile.

 

Cseke Attila

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține însă că spitalele mai au la dispoziţie 1.700 de flacoane de Tocilizumab din cele 6.064 pe care spitalele le-au putut comanda direct de la procător, că acolo unde este necesar medicamentele pot fi relocate, iar „Ministerul Sănătăţii a finalizat o nouă achiziţie publică tot pe Tocilizumab”, care va ajunge gratuit în spitale în zilele urmîătoare.

Ministerul Sănătății a trenansmis miercuri, printr-un comunicat, că a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalități:

1. În perioada august 2020- iunie 2021- prin repartiție gratuită către spitale;

2. Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător (vezi tabel în anexă)

 „În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

 

Ministrul interimar al Sănătății a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală și că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient. „Mai mult, conform legislației în vigoare, în cadrul unităților sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienților cu COVID-19 în perioada stării de alertă.

La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală, a mai spus Csele Attila, menționând că în țară mai sunt și 40.000 de flacoane de Remdesivir.

În ceea ce priveşte Favipiravir, comisia de specialitate trebuie să se pronunţe, acesta fiind un medicament despre care se discută a fi accesibilizat pentru pacienţii mai puţin severi, la început la boală. Discuţia este de a fi accesat din farmacii, pe bază de reţete, eliberate inclusiv de medicul de familie”, a mai spus ministrul care a subliniat că valul 4 are o tendinţă „mult mai abruptă, mai bruscă, mai brutală” decât au avut celelalte valuri ale pandemiei, dar „important este ca zilnic să găsim soluţii şi numărul de paturi ATI să crească”. Ministrul nu spune însă de unde vor fi luați și medicii care lipsesc în majoritatea spitalelor…

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*