Pacienții cu arsuri vor beneficia de concediu medical plătit 100% inclusiv în perioada de recuperare

20 august 2021 | 0 comentarii |

 Din păcate, decizia a fost luată abia în urma implicării Colegiului Medicilor în rezolvarea situaţiei absurde în care s-ar fi aflat altfel, de luni, 23 august, medicul Cătălin Denciu, care anul trecut a sărit în flăcări în timpul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ pentru a-şi salva pacienţii.

 

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmit că au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Din păcate, decizia a fost luată doar după ce, Colegiul Medicilor din România s-a implicat în rezolvarea unei situaţii absurde în care s-ar fi putut afla de luni, 23 august, medicul Cătălin Denciu, care anul trecut pe 14 noiembrie a sărit în flăcări în timpul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ pentru a-şi salva pacienţii și care, potrivit legislației existente, n-ar mai fi putut beneficia de concediu medical pentru a-și putea continua recuperarea.

Dr. Valeria Herdea, vicepreședintele CMR, a explicat într-un interviu acordat news.ro, că din cauza unui vid legislativ, pe care CMR l-a semnalat încă din 20 iulie, medicul ar fi fost nevoit să se întoarcă la serviciu, pentru că nu ar mai fi putut beneficia de concediu medical, deşi mai are nevoie de timp pentru a se putea recupera complet. Iar în situația lui sunt mulți alți români, care măcar acum, în ceasul al 12-lea, vor beneficia de repararea unei mari nedreptăți.

 

Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare, menționează MS care subliniază că, prin același act normativ s-a stabilit ca „indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii”.

Așadar, odată cu cazul medicului Cătălin Denciu, legea va fi schimbată. Colegiul Medicilor a solicitat însă ca aceeași măsură să fie aplicată tuturor oamenilor care au suferit traumatisme majore încercând să salveze alţi oameni, arătând că este o mare diferenţă între un accident de muncă, ce are loc ca urmare a nerespectării regulilor de protecţia muncii şi astfel de situaţii voluntare în care un om intră perfect conştient că este riscant, intră şi salvează alte vieţi.

Fără a face referire la situația semnalată de CMR, ministrul Ioana Mihăilă amintește că, în 28 mai, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*