Pacienţii cu arsuri grave vor fi mai ușor transferați la spitale din străinătate

3 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, NeluTătaru, a semnat astăzi două acte normative prin care se reduce birocrația privind transferul marilor arși în străinătate și modul de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.

 

Ministerul Sănătății (MS) a fost aprobat Ordinul pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave şi Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.

Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare pentru transferul pacienţilor cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităţilor de tratare în unităţile dedicate din ţară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată şi clară, astfel încât, atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului”, precizează ministrul Nelu Tătaru, într-un comunicat remis MS.

În 10 zile, la nivelul unităţilor sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave se vor constitui comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului şi vor stabili necesitatea transferului pacienţilor cu arsuri grave în străinătate.

Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de internare în centrele pentru arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 476/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Evaluarea oportunităţii transferului se realizează cu respectarea prevederilor Anexei 8 din acelaşi act normativ”, precizează MS.

 

Comisiile vor fi formate din trei medici, respectiv, medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. „Aceștia vor fi desemnaţi în prin decizie a directorului medical al unităţii sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ţinând cont de graficul lunar al gărzilor”, transmite MS.

Aceste comisii se vor întruni în regim de urgenţă, la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, pentru a analiza dosarul medical al pacientului şi, după caz, pentru a aproba transferul motivat al paciențtului, astfel încât să se câștige timp și să se elimine procedurile birocratice care acum întârzie transferul.

Deciziile comisiilor se iau prin consens şi se transmit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru realizarea transferului către unităţi specializate în străinătate, iar pentru acest demers, MS şi MAI vor încheia un protocol de colaborare şi coordonare.

În 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii va iniția și demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unităţi medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

 

Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri prevede ca „decontările cheltuielilor să se realizeze direct către unităţile sanitare pe baza documentelor medicale şi facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, în cadrul acţiunilor prioritare AP-ARSURI”.

Potrivit ministrului Tătaru, s-a stabilit totodată ca „decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave efectuat în unităţile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului acţiunilor prioritare”.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătății continuă demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament al marilor arşi, despre care ministrul Sănătății spune că s-a obținut deja, în luna august, autorizaţia pentru construirea centrului din Timişoara şi se așteaptă avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitaţiei în vederea execuţiei clădirii.

Nelu Tătaru a menționat totodată că „mâine supunem aprobării Guvernului hotărârea privind investiţia de la Centrul de mari arşi pentru copii, din cadrul Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu, realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială”.

Cele două acte normative semnate astăzi în Guvern au fost trimise deja la Monitorul Oficial, pentru publicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*