Distribuitorii de medicamente își oferă sprijinul în campania de vaccinare împotriva Covid-19

3 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Strategia de vaccinare a fost deja aprobată de Guvern și urmează a fi discutată în CSAT, în această după-amiază.

 

În această după-amiază, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește în sistem de videoconferință pentru a dezbate și a aproba strategia de vaccinare împotriva Covid-19, care a fost deja aprobată de guvern la finele săptămânii trecute.  Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor.

Distribuția vaccinului produs de companiile Pfizer și BioNTech a început deja, iar acesta a ajuns și în Europa, Marea Britanie fiind prima țară care a aprobat utilizarea acestuia și care va începe imunizarea populației.

Dozele care vor ajunge în România vor fi achiziționate de Uniunea Europeană, dar este nevoie mai întâi de avizul dat de Agenția Europeană a Medicamentului. Se estimează că, în cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în România spre sfârșitul acestei luni, iar în aceste condiții, campania de vaccinare ar putea să înceapă în luna ianuarie a anului viitor. „Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranşe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România și majoritatea pacienţilor cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţia cu SARS-CoV-2”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Dr. Horațiu Moldovan

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan, a anunțat că vaccinarea în masă a populației va începe, cel mai devreme, în primăvara anului viitor, primele doze fiind destinate imunizării cadrelor medicale și persoanelor din categoriile vulnerabile.

România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale. Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie. Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a declarat secretarul de stat.

 

În așteptarea vaccinului, membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) au semnat un pact de solidaritate privind asigurarea condițiilor tehnice necesare pentru facilitarea accesului pacienților români la imunizare împotriva noului coronavirus. Aceștia își manifestă disponibilitatea de a pune la dispoziția instituțiilor statului expertiză în domeniu, împreună cu resurse materiale și umane.

Salutăm demersul de realizare a unei strategii naționale de vaccinare și apreciem rolul strategic asumat de către Administrația Prezidențială în dezvoltarea unui mecanism de implementare care să coalizeze toți actorii relevanți. În acest context, considerăm că sectorul de distribuție și retail farmaceutic reprezintă o verigă importantă a sistemului de sănătate din România și trebuie să fie parte integrantă din infrastructura rețelei de vaccinare avută în vedere în cadrul strategiei naționale. Tocmai de aceea, pentru a veni în întâmpinarea acestui demers, am decis semnarea unui pact de solidaritate care ne va permite să realizăm acțiuni de sprijin sub tutela și directa organizare și supraveghere a autorităților competente, fără a implica vreo acțiune concertată de aliniere între membrii ADRFR. În această perioadă premergătoare campaniei de vaccinare anti-COVID-19, la nivel global, toți distribuitorii din sectorul farmaceutic urmăresc cu maximă atenție comunicările producătorilor privind condițiile de stocare și transport ale vaccinului, deoarece acestea sunt esențiale în stabilirea procesului de punere pe piață. Companiile din cadrul ADRFR depun toate eforturile pentru a fi pregătite să sprijine autoritățile în momentul demarării campaniei naționale de imunizare”, a declarat  Iulian Trandafir, președintele asociației.

 


Adaugati un comentariu


 

*