Valabilitatea certificatului verde se reduce la 9 luni, pentru persoanele care nu au doza booster

22 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Pentru început, măsura se va aplica doar pentru călătoriile între statele Uniunii europene, începând cu data de 1 februarie 2022.

 

Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde, pentru călătoriile intra-europene, după vaccinarea anti-Covid cu schema completă de două doze, respectiv, o doză în cazul vaccinului de la Johnson & Johnson. Măsura a fost decisă în scopul încurajării vaccinarii cu doza a treia, în contextul răspândirii în spațiul european a tulpinii Omicron. Decizia ar urma să fie pusă în aplicare începând cu luna februarie a anului viitor, iar între timp mai trebuie să primească votul favorabil în Parlamentul European. Șansele ca această măsură să fie respinsă sunt aproape nule, întrucât Comisia Europeană a avut consultări cu reprezentanții tuturor statelor membre și cu cei din Parlamentul European și s-a ajuns la un acord prealabil în acest sens.

Reglementarea privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intracomunitare, iar deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri, pe plan intern, cum ar fi accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente vor reveni fiecărui stat membru.

 

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei booster a fost propusă de Comisia Europeană, ţinând cont de recomandările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor care a încurajat administrarea dozei a treia odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Până la momentul intrării în vigoare a acestei decizii, România mai are mult de lucru, în primul rând pentru a ajunge la o rată rezonabilă de vaccinare cu schema inițială, la ora actuală neavând nici vreo reglementare privind obligativitatea prezentării certificatului Covid pentru anumite activități, așa cum au majoritatea țărilor europene.

Inițiativa este încă în stadiul de discuție, cea mai recentă temă asupra căruia membrii coaliției de la guvernare nu pot ajunge la un acord fiind asumarea răspunderii de către Guvern pentru viitoarea lege. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat chiar că ia în calcul varianta de a demisiona, în cazul în care Guvernul nu își va asuma răspunderea pentru legea certificatului Covid.

 

Acesta a mai explicat care sunt propunerile sale pentru viitoarea lege, declarând că, printre altele, acestea prevăd acordarea a 15 vouchere electronice pentru testare. „Este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătăţii, lucrată împreună cu experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese. Acest proiect prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative disponibile – vaccinare, trecere prin infecţie şi testare. Ca să nu creăm o presiune foarte marte pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie uşor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, fie că discutăm despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare. Fiecare voucher va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste instituţii care efectuează testarea. Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni. Diferenţa faţă de forme anterioare este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creştere timp de 3 săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenta ajunge sub 1 la mie”, a declarat Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*